Še dobro, da so pri OKS kazali zobe

Po skoraj treh letih Vesna Fabjan spet na zmagovalnem odru šprinta za svetovni pokal.

Objavljeno
19. januar 2014 08.50
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Szklarska Poreba – Precej slabe volje so med tednom kazali v strokovnem vodstvu slovenske tekaške reprezentance, sploh ker so bili primorani poslati še ne povsem zdravo Vesno Fabjan na štart svetovnega pokala na Poljskem, da bi še enkrat lovila normo z OI. A Besničanki je uspel neverjeten podvig: doma iz bolniške postelje se je po skoraj treh letih vrnila na zmagovalni oder (3.).

Če bi ji pred potjo v Szklarsko Porebo, ki ima mesto v svetovnem pokalu po zaslugi izjemnih uspehov Justyne Kowalczyk v minulih letih, kdo ponujal takšen izplen, bi ga sicer zgrabila z obema rokama, a sama nanj ne bi stavila. Zadnje tedne jo je namreč zaznamovala viroza, ki ji je vzela tudi lep del treninga, in Poljska sploh ni bila v njenem tekmovalnem programu, dokler se ni glavni trener Marko Gracer v začetku tedna s sestanka pri OKS vrnil z novico, da ji 5. mesto iz Davosa bržkone ne bo zadoščalo za pot na OI v Soči. Po včerajšnjem izplenu je zgodba drugačna, nehote so jo prav zahteve OKS porinile v najuspešnejšo zgodbo zadnjega obdobja njene kariere, saj se je na zmagovalni oder nazadnje povzpela 5. februarja 2011 v Ribinsku, kjer je prav tako v šprintu v prostem slogu slavila zmago.

»Zelo sem vesela stopničk po vseh težavah v zadnjih sezonah in nedavnem prehladu. Zdaj bom šla lažje naprej. V kvalifikacijah je bila na progi 'voda', v izločilnih bojih se je shladilo, naredil se je 'beton'. Tokrat se je bilo vsakič boriti do konca, sploh v finalu, kar se mi je na koncu izplačalo. Mislim, da sem s tem rezultatom zaslužila nastop v Sočiju, še posebej, ker sem morala za izpolnitev norme priteči med 16 najboljših,« se je veselila Fabjanova, ki je kvalifikacije končala kot šesta, nato dobila četrtfinalni in polfinalni tek v svoji skupini, očitno pa je bilo, da je imela tudi odlično pripravljene smuči. V finalu ji sprva sicer ni kazalo tako dobro, saj je tekla v ozadju, a se ji je prostor za napad odprl ravno pred zadnjim zavojem, ko sta se zapletli Jessica Diggins in Laurien Van der Graaff, v dvoboju za 3. mesto pa je bila slovenska šprinterka boljša od Poljakinje Sylwie Jaskowiecz. Res pa je, da na Poljskem včeraj ni nastopila vrsta odličnih tekačic, med drugim na štartu ni bilo nobene predstavnice Norveške, Finske in Švedske.

Šprint, ki ga je pri ženskah dobila Kikkan Randall, pri moških pa Alex Harvey, sta drugi dve slovenski tekačici končali v četrtfinalu. Katja Višnar je v cilj pritekla kot tretja v svoji skupini in bila skupno 14., Nika Razinger pa kot zadnja in končno 26. Razingerjeva je imela tudi veliko smole, saj se je zapletla z Italijanko Greto Laurent, ki je prišla iz ozadja, in je med padcem povsem izgubila stik s skupino, a osnovni cilj je izpolnila. Tudi ona je – kot Fabjanova – po besedah trenerja Marka Gracerja potrdila olimpijsko normo, zato po oceni slovenske reprezentance zdaj ne bi smelo biti več nobenih formalnih ovir za štart štafete v Sočiju, danes pa bo imela za to priložnost tudi Barbara Jezeršek, ki bo štartala na 10 km klasično s skupinskim štartom. Včeraj sta nastopila tudi dva slovenska tekača, Boštjan Klavžar je kot 32. za las zgrešil prve točke za svetovni pokal v karieri, Luka Gostinčar je bil 48. Danes se bosta v smučino podala tudi Rok Tršan in Domen Potočnik.