Še naprej japonska prevlada

Honda : Yamaha. Takšna bi moral biti napoved tudi za 2013, če bodo obveljali dosežki s prvega uradnega testiranja.

Objavljeno
11. februar 2013 16.58
Posodobljeno
11. februar 2013 18.30
MOTORCYCLING-PRIX/
T. V., šport
T. V., šport

Zbor najboljših svetovnih motociklistov v Maleziji po tradiciji odgrne prvo tančico z razmerja moči v novem koledarskem letu, tako lani kot predlani sta bila denimo v ospredju Casey Stoner in Jorge Lorenzo, zadnja dva svetovna prvaka torej.

Zimski izplen je zato v veliki meri precej merodajen pri napovedi favoritov za novo sezono, v Maleziji pa se je tokrat izoblikoval šopek štirih dirkačev, ki so prevladovali v vseh treh dneh testiranj: oba Hondina aduta Daniel Pedrosa in novinec Marc Marquez ter Yamahina nosilca Lorenzo in Valentino Rossi. V dominantnem slogu je sezono odprl zlasti Pedrosa, od selitve v kraljevski razred leta 2006 večni poraženec v boju za skupno lovoriko, ki še nikoli v karieri ni tako silovito začel novega koledarskega leta in je bil najhitrejši vse tri dni testiranj na dirkališču iz leta 1998.

Nasploh je bila Honda v Maleziji korak pred Yamaho, v ospredju pa vrnitev Valentina Rossija k nekdanjim delodajalcem, za katere je osvojil štiri svetovne lovorike, bil enkrat svetovni podprvak in dvakrat tretji. Njegov izplen je bil precej boljši kot v klavrnih dveh sezonah z Ducatijem – ta je, mimogrede, doživel pravi polom – italijanskega superzvezdnika pa je predvsem osrečilo dejstvo, da bi si s takšnimi nastopi na dirkah že zagotovil štart iz prve štartne linije.

Vseeno pa se s Hondo ni mogel kosati. »Podrobne analize glede zadnjega testa sicer ne morem podati, ker ne poznam podrobnosti. A v tem trenutku imajo štirje dirkači, tako iz uradne kot zasebne ekipe, na razpolago enak material. Dober začetek v Sepangu je sicer sad dobre kombinacije dirkač-motor. Nisem pa pričakoval, da se bo Marc Marquez tako hitro dobro znašel na hondi. Menil sem, da bo priložnosti za zmage lovil šele v drugem delu sezone, po videnem pa lahko ta pričakovanja zdaj pomaknem v prvi del,« je dejal Shuhei Nakamota, podpredsednik Honde HRC, ki si želi po letu posta in lanskem zmagoslavju Jorgeja Lorenza povrniti svetovno lovoriko.