Sijajni Prevc snel čelado pred Kasaijem

Smučarski poleti: Japonski veteran za zgodovino, slovenski junak novoletne turneje drugič zapored drugi.

Objavljeno
12. januar 2014 00.17
Austria Ski Jumping World Cup
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Tauplitz/Bad Mitterndorf – Japonski veteran Noriaki Kasai je včeraj spisal novo poglavje v zgodovini smučarskih skokov in poletov, saj je pri 41 letih, sedmih mesecih in petih dneh postal najstarejši zmagovalec tekme za svetovni pokal. Med prvimi se mu je priklonil in pred njim snel svojo čelado vnovič sijajni Peter Prevc, ki je vrhunsko formo potrdil z novim drugim mestom.

Najboljši slovenski športnik leta 2013 je bil na tem položaju že po uvodni seriji tekme na Kulmu, v kateri je s 199 metri poskrbel celo za največjo daljavo dneva pred več kot 45.000 gledalci. Kasaija, ki je vodil že po prvem »polčasu«, je preskočil za tri metre, vendar je zaradi malce boljšega vetra (Petru so odvzeli 1,3 točke, Noriakiju pa so dodali tri) pristal tik za njim – za pičle 0,2 točke. V finalu je Prevc poletel do 190,5 metra, Kasai, ki je – mimogrede – zaradi bolezni dan poprej izpustil uradni trening in kvalifikacije, pa v enakih razmerah do 197 metrov, tako da je bilo že takoj jasno, da bo 16. zmago med elito (prvo po skoraj natanko desetih letih!) slavil 41-letni Japonec.

»To je bil čudovit dan, ki ga zlepa ne bom pozabil. Resda sem star, imam pa izkušnje in verjamem vase,« je ključ do uspeha pojasnil Kasai, ki je krstno zmago v svetovnem pokalu požel 22. marca leta 1992 v Harrachovu, torej takrat, ko se Prevc še niti rodil ni. Slovenski as mu je športno čestital. »Kapo dol pred Noriakijem, se vidi, da ima 20 let več izkušenj. Lepo je povedal, da je po letih sicer star, toda po miselnosti še vedno mlad,« je japonski veteran naredil vtis na Prevca, ki je priznal, da je bila tekma težka, ker so imeli nizko zaletno hitrost.

»Zaradi tega ni bilo prostora za večje napake ali celo traparije. A takšne razmere z nizko zaletno hitrostjo in brez vzgornika mi ustrezajo, saj se v njih dobro znajdem,« je razkril 21-letnik iz Dolenje vasi pri Železnikih in pripomnil, da je s prvim poletom, po katerem se je zelo veselil, presenetil samega sebe. Po drugem pa ni skakal od navdušenja.

»Pred svojim finalnim nastopom sem od gledalcev slišal, da je Schlierenzauer, pred katerim nisem imel prav velike prednosti, poletel zelo daleč. Ko sem nato doskočil pri 190,5 metra, kar ni ravno daljava, da bi zaradi nje vriskal od veselja, nisem natančno vedel, kaj naj pričakujem. Zato sem moral počakati na rezultat, da sem videl, kje sem,« je po drugem zaporednem 2. mestu po Bischofshofnu in peti posamični uvrstitvi na zmagovalni oder v svetovnem pokalu razkril Prevc, ki ima na današnji drugi tekmi (z začetkom ob 14.15) lepe možnosti, da si zagotovi mali kristalni globus za skupno prvo mesto v posebnem seštevku poletov, za katerega v tej sezoni štejeta zgolj preizkušnji na Kulmu. Vendar se z njim ne obremenjuje.

»Pustimo ga še pri miru. Treba bo prikazati še dva vrhunska skoka, že na petkovem treningu in v tokratni poskusni seriji smo videli, kako hitro se lahko vse spremeni,« je dejal skakalec kranjskega Triglava in v smehu dodal, da bi bil pripravljen Kulm prepustiti Kasaiju, če bi sam potem glavno nagrado pobral kje drugje.

Vendar pa o Sočiju še ne razmišlja. Ko mu je nekdo v Bischofshofnu omenil, da je do OI le še en mesec, je bil presenečen, da je do njega tako malo časa. Zato mora ostati umirjen in nadaljevati v takšnem slogu. »Analize pa bomo ali boste delali šele po koncu sezone,« je še dejal Prevc, čigar uspeh sta s petim oziroma sedmim mestom dopolnila Robert Kranjec (189,5 m in 180,5 m) in Jurij Tepeš (185,5 m in 178 m). Oba sta sicer v finalu izgubila po eno mesto.

»Ker sem realen, sem zadovoljen. Pri prvem poskusu sem nad hrbtišče preletel malce prenizko, pri drugem pa sem se držal preveč nazaj, zaradi česar sem izgubil nekaj hitrosti in z njo tudi dragocene metre,« je pojasnil 32-letni Kranjčan in si za danes zaželel, da bi nastopil brez napak. Osem let mlajši Stanežičan je bil prav tako zadovoljen z uvrstitvijo, s poletoma pa še ne najbolj.

»Sploh ne s prvim, pri katerem sem po odskoku prehitro razširil smuči, zaradi česar me ni dvignilo dovolj visoko. Finalni mi je uspel že dosti bolje in upam, da bom s takšnim nadaljeval na drugi tekmi. Ob tem si želim, da bi mi bile razmere bolj naklonjene kot tokrat, ko sem imel v drugo celo najslabše razmere. A tako je v skokih,« je omenil Tepeš, ki je bil vesel, ker si je vnovič dokazal, da zna dobro skočiti tudi z vetrom v hrbet. »Toda zdaj bi že bil skrajni čas, da bi mi kdaj zapihal tudi vzgornik,« si je še zaželel v smehu.

V finalu je nastopil tudi Jaka Hvala (170 m in 175,5 m/24.). »S točkami sem izpolnil svoj glavni cilj, ne morem pa vriskati od zadovoljstva,« je ocenil 20-letnik iz Ponikev. Trideseterico pa je zaokrožil peti slovenski finalist Tomaž Naglič (170,5 m in 156,5 m). »Ena točka je, to je pa tudi vse,« ni bil pretirano zadovoljen 24-letni Žirovec, medtem ko je Jernej Damjan (159,5 m) po 35. mestu izjavil, da mu preprosto ni šlo, ampak se bo boril naprej.