Slalomski voz bo spet vlekel »zimzeleni« Valenčič

Šef moške reprezentance Miha Verdnik je izdelal jasne cilje za sezono, med njimi so tudi stopničke na Pokalu Vitranc.

Objavljeno
12. november 2013 19.53
Mitja Valenčič Matic Skube in Mitja Bračič na treningu 17.julija 2013
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – Čeprav je uvodna tekma v Söldnu nakazala, da se kriza slovenskih smučarjev v tehničnih disciplinah nadaljuje tudi v olimpijski zimi, je slalomska slika za kanček obetavnejša od veleslalomske. Glavni razlog je »zimzeleni« Mitja Valenčič, od katerega trenerji (presenetljivo?) v tej zimi pričakujejo prve stopničke v karieri.

Šef moške reprezentance Miha Verdnik je navdušen nad Valenčičevim pristopom do dela. Celo pripravljalno obdobje je dosledno sledil novostim pri piljenju tehnike, ki jih je uvajal Verdnik. »Analizirali smo, v kakšnem stanju je, skupaj določili, kaj želimo doseči in kako bomo zastavljeno uresničili. Mitja se ves čas dobro odziva na spremembe, vendar potrebuje za vsako več časa, kakor mlajši tekmovalci. Njegova forma še ni čisto prava, sposoben je veliko več, se pa vzpenja. Ko smo se na treningih merili z drugimi ekipami, je bil hiter, vendar pa vsi vemo, da je trening navsezadnje le vadba, tisto, kar šteje, je tekma. Na prvem slalomu sezone bi ga radi videli med deseterico najboljših, cilj zime pa je čimprejšnja vrnitev med 15 najboljših v svetovnem pokalu« je 35-letnega tekmovalca ocenil Verdnik, ki napoveduje Valenčičev napad na prve stopničke v karieri na domači tekmi v Kranjski Gori. »Vrhunec zime so vsekakor olimpijske igre, poleg njih pa še Pokal Vitranc. Gre za nastop na domačem terenu. Veliko ljudi se trudi za pripravo domačih tekem. Vsekakor jim bomo v zameno skušali pokazati, kar znamo. V slalomu zagotovo napadamo stopničke,« je dejal sogovornik, ki z Mitjo Kuncem bedi nad tričlansko slalomsko ekipo, v kateri sta poleg Valenčiča še Matic Skube in Miha Kürner.

Skube spet zaupa v opremo

V zadnjem mesecu so fantje trenirali na zahtevni podlagi, nazadnje na politem terenu na Möltallu. Valenčič, prvi mož ekipe, ima vstopnico na tekmah za svetovni pokal zagotovljeno, za drugo mesto pa se bosta skozi zimo borila Skube in Kürner. Štart na nedeljskem slalomu v Leviju si je priboril Skube, ki je v internih kvalifikacijah v 18 dvobojih s Kürnerjem izgubil le trikrat.

»Napredek pri Maticu je očiten. Nisem ga še videl trenirati tako motivirano, kakor v tem pripravljalnem obdobju. Kondicijsko je garal, testi so pokazali dobro pripravljenost, z zdravjem nima težav, povrnilo se je tudi zaupanje v opremo. Koraki napredka so vidni tudi na snegu,« je nekdanjega mladinskega svetovnega prvaka ocenil trener Kunc, ki s fanti sodeluje tretje leto. Počasnejši so premiki Kürnerja, a Kunc je prepričan, da bo skozi dokazovanje na tekmah za evropski pokal potrdil, da je lahko konkurenčen tudi v svetovnem pokalu.

Ni izrazitega salomista

Kakšna pa je prihodnost slovenskega slaloma? »Tu so mlajši fantje: Žan Kranjec, ki je bolj osredotočen na veleslalom, pa Mišel Žerak, Patrick Jazbec, Martin Čater,« je Verdnik naštel mlajše, ki bi lahko povlekli voz, ko bo Valenčič po olimpijski sezoni smuči pospravil v kot. »Ker stremimo k vsestranskosti, razvijanju v treh disciplinah, nimamo tekmovalca, ki bi izrazito izstopal v slalomu. Naša rdeča nit je enakovredno piljenje v vseh disciplinah. Takšen način dela je dober tudi za psiho, saj delo ni monotono, kakor bi bilo, če se osredotočiš samo na eno. Takrat se v glavah tekmovalcev začne nabirati nervoza in to nikakor ni dobro,« je na vprašanje odgovoril Kunc.


Z Verdnikom sta se sezone lotila z jasnimi načrti. »Vemo, kaj hočemo in osredotočeni smo na cilj. Priprave smo izpeljali, kot smo si zastavili. Vedno se lahko naredi še bolje, a zdaj je čas, da pokažemo vložek s pripravljalnega obdobja,« je misli pred uvodnim slalomom strnil Verdnik.