Slovenci ob štartu iztržili manj, kot so pričakovali

Velika nagrada FIS: na moštveni tekmi v Wisli prepričljiva zmaga Poljakov, naši skakalci 6.

Objavljeno
26. julij 2014 09.30
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Wisla – Poljski smučarski skakalci Maciej Kot, Piotr Zyla, Dawid Kubacki in Kamil Stoch so na veliko veselje domačih navijačev sinoči premočno zmagali na moštveni tekmi za veliko nagrado FIS. Na oder so skočili še Čehi in Avstrijci, Slovenci pa so s šestim mestom iztržili manj, kot so pričakovali.

Naši reprezentanti so stik z najboljšimi izgubili že po nastopih prvih treh tekmovalcev. Jurij Tepeš je pristal pri 125,5 metra, kar je bil peti dosežek uvodne skupine, zatem je Robert Kranjec (118 m) izgubil še eno mesto, na šestem pa je bila naša ekipa tudi po skoku Matjaža Pungertarja (121,5 m).

Slovenije s tega položaja ni mogel premakniti niti sijajni Peter Prevc, ki je poletel kar 135,5 metra daleč, je pa zato razliko do petouvrščenih Norvežanov z 11,8 točke zmanjšal na vsega 3,7. Za nameček so bili tudi drugouvrščeni Avstrijci (16,5) še na dosegu, medtem ko so se Poljaki (41,4) že preveč oddaljili.

Ko je Tepeš v finalu zmogel le 119 metrov, je bil zaostanek naših skakalcev že prevelik, da bi lahko še upali na odmevno uvrstitev. Od nje so se dokončno poslovili po ne najbolje posrečenih poskusih Kranjca (121 m) in Pungertarja (118 m).

Prevc je odlično formo potrdil z novim skokom prek 130 metrov (131 m) in bo slej ko prej glavni kandidat za zmago na današnji posamični tekmi (17.00), včeraj pa je z reprezentančnimi kolegi zasedel šesto mesto. To je bilo manj, kot je pred odhodom na Poljsko pričakoval glavni trener Goran Janus, ki je meril na stopničke.