Slovenske biatlonke končno spet tudi v štafeti

Od danes do nedelje biatlonska elita zbrana na bavarskem prizorišču Ruhpoldingu. Jakov Fak se vrača med karavano.

Objavljeno
08. januar 2014 01.57
Jakov Fak , Pokljuka Slovenija 22.03.2013
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ruhpolding – Biatlonska karavana, kot je že vrsto let v navadi, v prvi polovici januarja ostaja v nemškem prostoru. Iz Oberhofa se je preselila v Ruhpolding, potem ko ju na prejšnjem prizorišče ni bilo, pa sta na Bavarskem udarna slovenska aduta Jakov Fak in Teja Gregorin.

Živahen petdnevni spored na prizorišču, ki mu ponosni Bavarci pravijo tudi meka biatlonskega športa, bodo danes odprle tekmovalke v štafeti, med katerimi se bo tokrat prvič v sezoni predstavila tudi slovenska izbrana vrsta. Resda tekmovalni cilji prav visoki realno ne morejo biti, saj se je Gregorinova med zadnjimi pripravami borila tudi z zoprnim prehladom, Andreja Mali pri svojih nastopih niha, Anja Eržen se v svoji prvi sezoni svetovnega pokala komaj dobro spoznava s konkurenco, šestnajstletna Urška Poje pa se bo danes sploh prvič srečala z izbrano elito najboljših biatlonk na svetu. A kakorkoli, pomembno je že, da so pri vodstvu slovenske vrste začeli razmišljati o premiku ter tako vendarle tudi udeležbi na ženski štafetni tekmi. Jutrišnja moška pa bo pomembnejša – nadaljeval se bo namreč boj za olimpijsko normo uvrstitve med najboljših osem, potem ko je Slovencem na decembrskih preizkusih v Avstriji in Franciji spodletelo. Poleg jutrišnje priložnosti se nato ponuja le še ena, prihodnji teden v Anterselvi na Južnem Tirolskem.

»Za začetek je pred nami ženska štafetna tekma, prav je, da smo po daljši odsotnosti spet na štartu. Eden od ciljev te postave je nabiranje točk za kvoto v pokalu narodov, obenem gre tudi za nabiranje izkušenj. Tako Anja kot Urška si zaslužita priložnost nastopa,« meni Uroš Velepec, glavni trener slovenskih biatloncev, ki so se na tradicionalnem prizorišču zbrali na ponedeljkov večer in nato včeraj opravili uvodni trening. Na štadionu je bilo še mirno, že danes bo ob pričakovano številnih gledalcih povsem drugače, nenavadno je le, ker ob vznožju Bavarskih Alp ni snega. Proge so sicer – tako zagotavljajo prireditelji – brezhibno pripravljene, prihajajoči dnevi bodo tudi razkrili, kako je pripravljen naš vodilni biatlonec Fak, ki se je prav na tem štadionu pred dvema letoma veselil naslova svetovnega prvaka, prvega in edinega doslej za slovenski biatlon.

Med tekmovalno karavano se bo v jutrišnji preizkušnji vrnil prvič po decembrski ekshibicijski tekmi v Porurju, pred tem je nastopal na svetovnem pokalu v Franciji in se tam zastrupil. Zadnje dni je namenil treningu na Pokljuki. »Zagotovo še ni na vrhunski ravni, verjamem pa, da bo iz tekme v tekmo boljši,« ocenjuje Velepec in pričakuje odgovore na številna vprašanja najprej v teh ruhpoldinških dneh in nato še prihodnji teden na Južnem Tirolskem, sicer poleg Pokljuke najbolj priljubljenem prizorišču slovenskih biatloncev.

Spored v Ruhpoldingu – danes: štafeta ženske (14.30); jutri: štafeta moški (14.30); petek: posamično ženske (14.15); sobota: posamično moški (12.45); nedelja: zasledovanje ženske (11.15), zasledovanje moški (13.25).