Slovenske puške spet nenatančne

Oberhof brez Jakova Faka in Teje Gregorin ni prinesel zasuka. Aduta med karavano spet v Ruhpoldingu.

Objavljeno
06. januar 2014 09.17
S. U., šport
S. U., šport
Oberhof – Uvodna januarska postaja biatlonske karavane v slovenskem taboru ni prinesla zasuka. A tega tudi ni bilo pričakovati ob odsotnosti Jakova Faka in Teje Gregorin, ki sta izostanek s tekme v Oberhofu nadomestila s treningom na domači Pokljuki. Ta teden v Ruhpoldingu pa bo najbrž že bolj razkril, kam zdaj sodi slovenski biatlon.

Prizorišče prve tekme v koledarskem letu je na območju nekdanje NDR že tradicionalno ponudilo pravi športni praznik, kar nenavadno pa je bilo včeraj spremljati uvodni tekmi sezone s skupinskim štartom brez slovenske udeležbe. Fak in Gregorinova sta po decembrskih zdravstvenih težavah ostala doma, Klemen Bauer si v šprintu in zasledovanju ni priboril nedeljskega nastopa med elitno trideseterico.

Oberhof je zapuščal vidno razočaran. Resda si je izboljšal bero točk, a obenem je tudi ponavljal napake pri streljanju stoje. In medtem ko mu jo je prvi dan zagodla tudi megla, v sobotnem zasledovanju ni bilo izgovorov. »Res sem v petek prihajal na strelišče izčrpan, a tokrat sem se počutil precej bolje, že kar lahkotno. Zato si res nisem smel privoščiti petih zgrešenih tarč. Ni ga biatlonca, ki bi bil zadovoljen ob takšnem učinku,« se je zavedal in razgrnil upanje o bolj natančnem streljanju za prihajajoče izzive v Ruhpoldingu, Anterselvi in nato seveda olimpijskih igrah.

Prav naslednji dve postaji, tradicionalni prizorišči odmevnih biatlonskih tekem na Bavarskem in Južnem Tirolskem, bosta odločilni tudi glede slovenske olimpijske postave. Predvsem moška štafeta je pred zahtevnim ciljem vsaj ene uvrstitve med najboljših osem, uvodna decembrska poskusa v Avstriji in Franciji sta se za izbrance Uroša Velepca in Tomaša Kosa slabo razpletla. Kajpak na višje uvrstitve kot v Oberhofu merijo tudi drugi naši tekmovalci v posamičnih preizkušnjah. Janez Marič je bil tako v zasledovanju 48., že ob prvem postanku je zgrešil tri tarče, želje se niso uresničile niti njegovi nečakinji, sicer novinki v svetovnem pokalu, Anji Eržen (56.): »Že zasledovalne tekme, kjer se tekmovalke pomerimo neposredno v smučini, sem bila ves dan živčna. Zmotil me je tudi pozen začetek, a vseeno ne bi smela zgrešiti 11 tarč. Tolaži me le, da sem jih nekaj zadela povsem na rob, a niso hotele pasti …«

V včerajšnjem skupinskem štartu se je prav posebej 1. mesta veselil kralj prejšnje zime Martin Fourcade (»Le v Oberhofu še nikdar nisem zmagal.«), ženska tekma pa se je razpletla po norveškem okusu, z zmago Tore Berger in 2. mestom Synnoeve Solemdal.