Slovenska trojica na prestižni nedeljski tekmi

Spet je zablestel Johannes Thingnes Bø. Jakov Fak je bil 13., Toni Vidmar pa 25. Ženski šprint Nemki Denise Hermann-Wick, naša Polona Klemenčič 16.
Fotografija: Jakov Fak se je po bolezni uspešno vrnil v tekmovalno smučino in bo jutri nastopil na prestižni zadnji tekmi sezone. FOTO: Instagram
Odpri galerijo
Jakov Fak se je po bolezni uspešno vrnil v tekmovalno smučino in bo jutri nastopil na prestižni zadnji tekmi sezone. FOTO: Instagram

Norvežan Johannes Thingnes Bø je v Oslu dobil tudi zasledovalno biatlonsko tekmo za svetovni pokal in slavil že 18. zmago v sezoni. Jakov Fak je zasedel 13. mesto, Toni Vidmar pa 25.

Kako obvladuje konkurenco, je norveški as dokazal na zadnjem streljanju, ko je pred 20. strelom odložil puško, pred tem je moral enkrat v kazenski krog, s prstom na ustnicah nakazal občinstvu naj utihne, nato pa pomeril in zadel tarčo ter se odpravil naproti novi zmagi. Zadnji krog je začel z minuto prednosti in si vzel tudi čas za užitek in pozdravljanje občinstva.

V ozadju je potekal le boj za 2. mesto. Tega je dolgo trdno držal Norvežan Sturla Holm Lægreid, ki pa je na zadnjem strelskem postanku prvič zgrešil in ponudil priložnost Nemcu Benediktu Dollu, Francozu Quentinu Fillonu Mailletu in rojaku Tarjeiju Bøju, ki se je na tekmo podal kot 20., na koncu pa je bil z dobrim streljanjem v boju za zmagovalni oder. Napako Laegreida je kaznoval Francoz, ki je na koncu za Boejem zaostal 32,7 sekunde, Laegreid pa je drugo mesto zgrešil za 17 sekund.

Johannes Thingnes Bø je tudi na domačem Holmenkollnu potrdil svojo premoč. FOTO: Terje Bendiksby/AFP
Johannes Thingnes Bø je tudi na domačem Holmenkollnu potrdil svojo premoč. FOTO: Terje Bendiksby/AFP

Zelo dobro je nastopil tudi Fak, ki je moral v kazenski krog le po drugem strelskem postanku, na koncu pa napredoval s 17. na 13. mesto in potrdil nastop na sklepni tekmi sezone, v nedeljo s skupinskim štartom.

Manj natančen je bil s puško Anton Vidmar, ki je v četrtek s 15. mestom v šprintu zabeležil najboljši izid kariere. Danes pa je moral v kazenski krog dvakrat že po prvem streljanju, do konca pa je dodal še dve napaki in po dobrem teku v zadnjem krogu končal na 25. mestu, toda kot 28. je na štartnem seznamu jutrišnje prestižne tekme elitne trideseterice na Holmenkollnu.

Nemka Denise Herrmann-Wick pa je bila zmagovalka ženskega biatlonskega šprinta za svetovni pokal v Oslu. Na 7,5-kilometrski progi je za 3,5 sekunde ugnala Švedinjo Hanno Öberg in za 33,1 njeno rojakinjo Anno Magnusson. Vse tri so streljale brez napake. Polona Klemenčič je zasedla 16. mesto in si zagotovila nastop še jutri v skupinskem štartu.

Odločen je tudi boj za skupni seštevek svetovnega pokala. Lovorika je dokončno pripadla Francozinji Julii Simon. Teoretično sta bili pred tekmami v Oslu v boju za biatlonsko krono še Italijanka Dorothea Wierer in Lisa Vittozzi. Potem, ko so prireditelji v petek odpovedali ženski sprint zaradi megle, pa je Francozinja naredila velik korak k naslovu brez boja. Danes pa je položaj potrdila, saj je bila na petem mestu najboljša med omenjenimi tremi.

Polona Klemenčič je v tej sezoni zelo vidno napredovala. FOTO: Matej Družnik/Delo
Polona Klemenčič je v tej sezoni zelo vidno napredovala. FOTO: Matej Družnik/Delo

S strelsko ničlo bi bila Klemenčič danes v boju za stopničke, po en kazenski krog na vsakem strelskem postanku pa sta jo oddaljila od popolnega presenečenja. Zelo prepričljiva je bila najboljša slovenska tekmovalka v smučini, saj je v zadnjem krogu pridobila kar osem mest.

»Z današnjo tekmo moram biti zadovoljna. Imela sem supertekaške čase. Žal dva zgrešena strela in zaradi tega nisem prišla na jutrišnjo tekmo s skupinskim štartom. Vseeno dobra tekma za konec sezone in mislim, da sem super opravila,« je bila po tekmi zadovoljna Klemenčičeva.

Živa Klemenčič in Anamarija Lampič sta končali v ozadju. Prva je zgrešila dve tarči in osvojila 66. mesto, druga je bila po šestih kazenskih krogih še tri mesta slabša.

»Moram pohvaliti smuči, res so bile hitre. Tekaško sem zelo zadovoljna, proga mi je zelo odgovarjala. Na žalost streljanje danes ni bilo dobro in na to nimam komentarja. Moralo bi biti boljše. Vseeno sem s sezono zelo zadovoljna. Videla sem, da lahko marsikaj naredim. Še vedno pa imam zelo veliko prostora za napredek, pravzaprav tudi sama točno ne vem, koliko,« pa je bila tudi po slabšem nastopu zadovoljna Lampičeva.

Preberite še:

Komentarji: