Smučarski tek: Norvežankam suverena zmaga, slovenska štafeta 14.

Tekmovalo je 16 ekip. Slovensko so zastopale Katja Višnar, Anja Eržen, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek.

Objavljeno
20. november 2011 11.56
Posodobljeno
20. november 2011 11.56
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si

øOslo - Prva norveška štafeta (51:50,1) je zmagovalka preizkušnje svetovnega pokala na 4x5 km v Sjusjøenu. Drugo mesto je pripadlo drugi norveški zasedbi (+26,0), tretje pa so bile Finke (+39,1).Slovenke Katja Višnar, Anja Eržen, Vesna Fabjan in Barbara Jezeršek so končale na 14. mestu z zaostankom 2:58,7.

Prva slovenska tekačica Višnarjeva se je dobro držala v prvem krogu, torej do polovice svojega nastopa, saj je bila na 9. mestu z zaostankom 10,1 sekunde. Izvrstna šprinterka je na progi z dolgimi vzponi, na kateri morajo mišice na nogah delati ves čas, celo v zavojih, popustila. Erženovi je predala na 14. mestu.

Najmlajša v slovenski vrsti je tekla po svojih najboljših zmožnostih in podobno hitro kot Višnarjeva. Fabjanova je pustila boljši vtis kot v soboto, saj je za najhitrejšimi tekmovalkami zaostala le za 20 sekund, Jezerškova pa je v zadnji predaji, v kateri je oster ritem na prvem mestu narekovala Marit Bjørgen, zaostala za minuto.

»Katja je tipična šprinterka, ki v visokem ritmu lahko preteče le določeno razdaljo, vendar je vse boljša tudi v štafetnih tekmah. Povrhu je imela smolo, da so jo zmotile Rusinje, tako da je izgubila stik s skupino pred seboj. V bistvu so preostale tri Slovenke tekle v okviru svojih zmožnosti,« je današnji nastop slovenske četverice ocenil vodja ekipe Marko Gracer.

Poudaril je, da so štafetni nastopi zelo pomembni za nadaljnji razvoj slovenskega teka, saj le tako lahko zgradimo močno ekipo. Vodstvo reprezentance se bo sproti dogovarjalo, na katerih štafetnih tekmah bodo Slovenke znova nastopile.

Gracer je pozitivno ocenil nastope slovenskih reprezentantk na uvodnih tekmah sezone. »Bistveno več ne moremo pričakovati od deklet. Barbara je obakrat tekla dobro, Vesna danes bolje kot včeraj, Anja povsem po svojih zmožnostih in tudi Katja se je potrudila kar najbolje. Ne moremo biti razočarani, saj je zaostanek pod tremi minutami, mesto pa bi lahko bilo malo boljše. Ni še treba delati panike, kajti tekme, na katerih lahko naredimo bistveno več, šele prihajajo,« je dejal Gracer, ki je v Sjusjøenu opravljal tudi naloge glavnega trenerja Vladimirja Korolkeviča. Beloruski strokovnjak se še zdravi doma, ekipi pa se bo najbrž lahko pridružil v Kuusamu, kamor bodo Fabjanova, Višnarjeva in Jezerškova skupaj s serviserji odpotovale v sredo.

Slovenske tekačice so imele oba dneva dobro pripravljene smuči, za katere so skrbeli štirje serviserji pod vodstvom Gabra Laha. »Naši servisni ekipi se je pridružil Norvežan Hallgeir Lundemo, ki nam je veliko pomagal. Za nas bo delal tudi v Kuusamu,« je pojasnil Gracer, ki bo s slovensko ekipo B tekačev do 23 let na treningu v Sjusjøenu ostal do 29. novembra.

Tudi v moški konkurenci zmaga Norvežanov

Prva norveška moška štafeta v postavi Eldar Ränning, Finn Haagen Krogh, Lars Berger in Petter Northug (1:35:24,8) je zmagovalka tekme svetovnega pokala na 4x10 km v Sjusjøenu. Po fotofinišu je drugo mesto osvojila tretja norveška štafeta (+0,8), tretji pa so bili Švedi (+1,0). Slovenske štafete ni bilo na startu.

 

Izidi, ženske štafete (4x5 km):

1. Norveška I 51:50,1

(Vibeke Skofterud, Therese Johaug, Kristin Steira, Marit Bjørgen)

2. Norveška II + 26,0

(Astrid U. Jacobsen, Ingvild Oestberg, Tora Berger, M. Kristoffersen)

3. Finska 39,1

(Krista Lahteenmaki, A.-K. Saarinen, R.-L. Roponen, Riikka Sarasoja)

4. Švedska 51,6

5. Francija 1:27,6

6. Norveška III 1:29,2

7. Norveška IV 1:40,1

8. Nemčija I 1:54,6

9. ZDA 1:54,7

10. Rusija 1:54,8

..

14. Slovenija 2:58,7

(Katja Višnar, Anja Eržen, Vesna Fabjan, Barbara Jezeršek)