Bjørgnovi šprint v Dobbiacu, Fabjanova za las ob stopničke

Na šesti etapi novoletne turneje Tour de Ski je slavila Marit Bjørgen, Vesna Fabjan je bila na visokem petem mestu.

Objavljeno
04. januar 2012 10.22
Posodobljeno
04. januar 2012 10.43
D. O., Š. Ro., Delo.si
D. O., Š. Ro., Delo.si

Dobbiaco - Po petih od devetih preizkušenj smučarjev tekačev na novoletni turneji Tour de Ski je bila tokrat v Dobbiacu na sporedu šprinterska preizkušnja v prosti tehniki, na kateri je z zmago fantastično formo potrdila Marit Bjørgen.

Poljakinja Justyna Kowalczyk (+2,2) se je morala zadovoljiti s tretjim mestom, s katerim je tudi zadržala vodstvo v skupnem seštevku, druga pa je bila Američanka Kikki Randall (+0,5). Izjemno zadovoljna pa je lahko tudi slovenska predstavnica Vesna Fabjan, ki se je prvič letos prebila v finale in nato zasedla visoko peto mesto (+6,1).

»Bilo je res težko. Za seboj imamo že veliko tekem in se pozna utrujenost. V finalu mi je pobralo malo moči, ampak sem skušala dati iz sebe zadnje atome moči, kar je zadostovalo za peto mesto,« je po nastopu pojasnila Besničanka, ki je sedaj zaključila s svojimi nastopi na turneji in se bo raje pripravljala za šprinterski tekmi v Milanu, ki bosta 14. in 15. januarja.

Z nastopi bo končala tudi Alenka Čebašek, ki ji je do novih točk zmanjkalo le osem stotink sekunde. V četrtkovem teku na 15 km prosto bo od Slovenk nastopila le Barbara Jezeršek, ki je danes prav tako obstala v kvalifikacijah. Čebaškova je imela 31. čas (+8,62) , Jezerškova pa je končala na 45. mestu (+13,71).

Uspešna že v kvalifikacijah

Fabjanova, ki se je s šestim časom (+2,16) kvalifikacij prebila v četrtfinale in bila najhitrejša v drugi skupini in si tako brez večjih naporov zagotovila mesto v polfinalu, iz te skupine je napredovala še Švedinja Charlotte Kalla (+0,1). 

V polfinalu je bila Fabjanova prav tako ves čas v ospredju in bila spet najhitrejša ter si s prvim mestom v svoji skupini priborila prvi letošnji nastop v finalu, kjer je nato zasedla izjemno peto mesto.

Gracer pričakoval več od šprinterskih preizkušenj

»Mogoče je za odtenek slabše, kot smo pričakovali. Vedeli smo, da bomo najmočnejši v šprinterskih preizkušnjah. Edina tekma, kjer nam je lahko žal, je včerajšnja tekma v klasiki, kjer smo imeli smolo z materialom in so tekmovalke ceno plačale s slabimi rezultati. Mogoče bi kakšna točka več prav prišla, ampak dejstvo je, da smo nekje v okviru pričakovanj,« je okvirno oceno slovenskih nastopov na touru, ki se za naš tabor praktično končuje, dal vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer.

Dodal je, da pa je zadovoljen, ker so v šprinterskih preizkušnjah med najboljšimi. »Tudi današnja tekma je pokazala, da smo se vsaj v sprinterskih preizkušnjah sposobni uvrščati v vrh, in upam, da bo takšnih rezultatov vedno več. Fabjanova očitno stopnjuje formo od Davosa, od tistega polfinala naprej, pa prek Rogle, ko je za las zgrešila finale, in pa prek današnjega finala. Upam, da se bo to še malo stopnjevalo, ampak v grobem smo lahko zadovoljni, pa čeprav je bilo nekaj slabših rezultatov od pričakovanih,« je zaključil Gracer.

Morilov pred Northugom

V moški konkurenci je slavil Rus Nikolaj Morilov pred Norvežanom Pettrom Northugom in Švicarjem Dariom Cologno, ki ima po šestih od devetih preizkušenj 13,5 sekunde prednosti pred Northugom in 1:28,2 minute pred Rusom Aleksandrom Legkovom.

Izidi ženskega šprinta:

1. Marit Bjørgen (Nor) 3:17,5
2. Kikkan Randall (ZDA) + 0,5
3. Justyna Kowalczyk (Pol) 2,2
4. Denise Herrmann (Nem) 4,7
5. Vesna Fabjan (Slo) 6,1
6. Marthe Kristoffersen (Nor) 8,8
7. Ingvild Flugstad Oestberg (Nor)
8. Hanna Kolb (Nem)
9. Aurore Jean (Fra)
10. Eva Nyvltova (Češ)
...
31. Alenka Čebašek (Slo)
45. Barbara Jezeršek (Slo)

Skupni vrstni red (ž):

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 1:13:38,1
2. Marit Bjoergen (Nor) + 4,8
3. Therese Johaug (Nor) 2:26,9
4. Kikkan Randall (ZDA) 3:44,2
5. Charlotte Kalla (Šve) 4:12,1
...
43. Vesna Fabjan (Slo) 9:25,1
46. Barbara Jezeršek (Slo) 10:16,2
59. Alenka Čebašek (Slo) 12:44,2

Izidi moškega šprinta:

1. Nikolaj Morilov (Rus) 3:03,4
2. Petter Northug (Nor) + 0,1
3. Dario Cologna (Švi) 0,4
4. David Hofer (Ita) 0,9
5. Aleksej Petuhov (Rus) 0,9
6. Alex Harvey (Kan) 1,8
7. Josef Wenzl (Nem)
8. Emil Jönsson (Šve)
9. Teodor Peterson (Šve)
10. Dietmar Noeckler (Ita)
...

Skupni vrstni red (m):

1. Dario Cologna (Švi) 1:53:15,4
2. Petter Northug (Nor) + 13,5
3. Aleksander Legkov (Rus) 1:28,2
4. Devon Kershaw (Kan) 2:06,6
5. Maksim Vilegžanin (Rus) 2:15,8
...