Smučarski tek: Vesna z vprašaji na najljubšo postajo

Organizatorjem proge ni bilo treba skrajšati, saj so v dvorani pripravili dovolj snega za prekritje celega kroga.

Objavljeno
03. december 2011 07.50
Posodobljeno
03. december 2011 08.58
T. V., šport
T. V., šport
Düsseldorf – Mesto ob Renu je za Vesno Fabjan že davno postalo zgodovinsko, najboljša slovenske tekačica v prostem slogu se je zadnji dve leti na enem najbolj tradicionalnih šprinterskih prizorišč svetovnega pokala dvakrat zavihtela na zmagovalni oder. Lahko podvig ob reki Ren ponovi tudi danes (10.30)? Za slovensko specialistko v prav tej disciplini, šprintu v prostem slogu, je to sploh prva priložnost v sezoni za lov na vrhunsko uvrstitev, potem ko je na odprtju sezone v Sjusjøenu na 10 km prosto končala kot 63., bila pred tednom v Kuusamu v klasičnem šprintu 25., v teku na 5 km prosto pa 40. A šprint v drsalnem koraku je po odmevnosti rezultatov poglavje zase v njeni tekaški karieri, ima namreč tudi dve posamični zmagi v svetovnem pokalu. Vprašanje je le, koliko je v tem delu sezone že dosegla formo, ki bi ji obetala novo vrhunsko uvrstitev. Trener Vladimir Korolkevič sicer opozarja, da zaradi drugačnih treningov še ni tam, kjer je bila lani ob tem času.

»Težko je reči, kam lahko poseže, saj je še brez primerjave in v zaostanku glede na lansko formo v tem času, ker je imela zaradi pomanjkanja snega manj treningov hitrosti. Ker smo bili več na veliki višini na Dachsteinu, smo za dobrih deset dni podaljšali bazične priprave. Sta pa tako Vesna kot Katja Višnar sposobni poseči po visoki uvrstitvi, spomnimo se, da jo je Katja lani zapravila zaradi padca 30 m pred ciljem,« pravi Korolkevič. Progo bodo štiri slovenske tekačice, ob Fabjanovi še Katja Višnar, Barbara Jezeršek in Alenka Čebašek, ki so na prizorišče prispele včeraj popoldne, preizkusile šele tik pred tekmo, saj so Nemci sneg nanjo povsem nanesli šele ponoči. Organizatorjem je sicer ni bilo treba skrajšati, saj so v dvorani pripravili dovolj snega za prekritje celega kroga, morda bo danes sneg le nekoliko južnejši, saj so napovedane temperature med osem in deset stopinj Celzija. V takšnih razmerah pa je veliko odvisno tudi od dobro pripravljenih smuči.

Višnarjeva in Fabjanova sta sicer prejšnji vikend izpustili zadnjo tekmo v Kuusamu in si raje privoščili dodatni trening za Düsseldorf. Prva kot običajno kar v Skandinaviji, kjer je za krajšo postajo izbrala Beitostølen, nato pa se v Nemčijo odpravila iz Osla, medtem ko je Fabjanova izkoristila idealne razmere za vadbo na Pokljuki. »Tam je bila od ponedeljka, v torek pa sta se ji pridružili še Jezerškova in Čebaškova. Trening je bil res kakovosten, počasi bodo polovile vse, kar jim ni uspelo opraviti v zadnjih dneh pred sezono. Na enem treningu smo preizkusili tudi štafeto oziroma predaje,« pojasnjuje Korolkevič, ki razmišlja, da bi za nedeljski ekipni šprint sestavil dve ekip. V prvo bi postavil najboljši dve, Višnarjevo in Fabjanovo, v drugo Jezerškovo in Čebaškovo. Ker je proga precej zavita in zato na njej rado prihaja do padcev, pa že zdaj opozarja na previdnost svojih varovank.

Vseh najboljših sicer v Düsseldorfu ne bo, Norvežani so denimo velik del ekipe skupaj z obema vodilnima v svetovnem pokalu, Marit Bjørgen in Pettrom Northugom, poslali na dvotedenski višinski trening v Davos, prav tako je prvi štart v sezoni vnovič odložil zmagovalec lanskega šprinterskega seštevka Emil Jönsson, ki ima še težave po poškodbi. Poljska zvezdnica Justyna Kowalczyk pa se je odločila za dvotedenski trening v Italiji.

Danes (9.30) in jutri (13) bodo zasedene tudi smučine na Rudnem polju na Pokljuki, kjer bosta izbirni tekmi za sestavo ekipe za nastop na celinskem pokalu v Val Gardeni in St. Ulrichu ter na mladinskih olimpijskih igrah 2012 v Innsbrucku.