Ingemarsdotterjeva slavila na šprintu v Milanu, Fabjanova 8.

Na šprinterski tekmi v smučarskih tekih je slavila Švedinja Ida Ingemarsdotter, Slovenke so ostale brez finala.

Objavljeno
14. januar 2012 12.25
Posodobljeno
14. januar 2012 12.28
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si

Milano - V Milanu se je končal sprint za svetovni pokal v prosti tehniki. Med tekačicami je zmagala Švedinja Ida Ingemarsdotter (2:56,6) pred Američanko Kikkan Randall (+0,2) in Norvežanko Maiken Casprsen Falla (+1,3), Slovenke so ostale brez finalnega nastopa, piše STA. Vesna Fabjan je obtičala v polfinalu, Katja Višnar in Alenka Čebašek pa v četrtfinalu.

V kvalifikacijah so Slovenke odtekle za tretje (Višnar), sedmo (Fabjan) in deseto mesto (Čebašek). Slednja je dobila zahtevno četrtfinalno skupino in se morala zadovoljiti s petim mestom. V drugi četrtfinalni skupini je Fabjanova na začetku iskala idealno linijo in dobro sledila tekmicam. Tekla je na četrtem mestu, po dveh minutah in pol pa se je skupaj s Finko Mona-Liso Malvalehto prebila v ospredje in se brez težav neposredno uvrstila v polfinale.

Višnarjeva je v kvalifikacijah nakazala, da je dobro pripravljena in je odločno začela tudi izločilni boj. Potegnila je na startu, potem se je ritem teka umiril. Blejka je tekla v ospredju, v ciljni ravnini pa je s palicami nerodno zapela ob smučko, izgubila veliko časa, tekmice so stekle mimo nje in se ni več mogla vmešati v boj za prvi dve mesti.

Polfinalni nastop se Fabjanovi ni izšel po željah. Na startu je prevzela vodstvo, narekovala ritem in ga na sredini teka pri poldrugi minuti še povečala. Dobro je zvozila zavoje, v ciljni ravnini pa so jih pošle moči. V cilj je pritekla na četrtem mestu, vendar je bila druga polfinalna skupina hitrejša in od možnosti, da se kot srečna poraženka le prebije v finale, ni bilo nič.

»Cilj vsake tekme je finale, ampak se danes žal ni izšlo. Čutila sem manjše posledice bolezni, ki sem jo prebolela po Touru, tako da me je preveč peklo v pljučih. Naredila sem maksimum, kar sem lahko za finale. Škoda, da je prišla vmes bolezen ravno takrat, ko sem prišla v pravo formo. Treba je gledati naprej, najprej na jutrišnjo tekmo in potem še na preostanek sezone,« je po tekmi povedala Fabjanova.

V moški konkurenci, kjer ni slovenskih predstavnikov, je slavil Norvežan Eirik Brandsdal, drugo mesto je osvojil Nemec Josef Wenzl (+0,2), tretji pa je bil Šved Teodor Peterson (+0,3).

Izidi ženske šprinterske tekme v Milanu:

1. Ida Ingemarsdotter (Šve)
2. Kikkan Randall (ZDA)
3. Maiken Caspersen Falla (Nor)
4. Natalija Matvejeva (Rus)
5. Anne Kylloenen (Fin)
6. Mari Eide (Nor)
...
8. Vesna Fabjan (Slo)
21. Katja Višnar (Slo)
22. Alenka Čebašek (Slo)

Skupni vrstni red v svetovnem pokalu (ž):

1. Marit Bjoergen (Nor) 1326 točk
2. Justyna Kowalczyk (Pol) 1224
3. Therese Johaug (Nor) 984
4. Kikkan Randall (ZDA) 883
5. Charlotte Kalla (Šve) 734
6. Marthe Kristoffersen (Nor) 671
7. Krista Lahteenmaki (Fin) 653
8. Aino-Kaisa Saarinen (Fin) 573
9. Vibeke Skofterud (Nor) 479
10. Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Nor) 452
...
31. Vesna Fabjan (Slo) 179
41. Katja Višnar (Slo) 110
57. Alenka Čebašek (Slo) 37
63. Barbara Jezeršek (Slo) 30