Soročni odriv

Nadaljevalna videošola teka na smučeh, klasična tehnika.

Objavljeno
23. januar 2012 10.43
Primož Kališnik, Ante Orlić, Delo.si
Primož Kališnik, Ante Orlić, Delo.si

Morda se bo komu zazdelo, da je soročni odriv najtežji element smučarskega teka v klasični tehniki, vendar to ni res. Poganjanje v smučini samo z rokama je fizično seveda zahtevno, še zlasti, če smuči ne drsijo najbolje, vendar pa lahko z nekaj vaje na terenu in pridnosti doma (vaje za moč rok, recimo sklece pred spanjem), v dveh, treh tednih zelo napredujemo.

Čeprav se morda zdi nelogično - soročni odriv pobere nekaj moči - pa se s takim načinom porivanja lahko odpočijemo ali sprostimo  po teku v diagonalnem dvotaktnem koraku ali pa, denimo,  po spustu, ko pridemo v ravnino, ohranjamo hitrost.

Rekreativni tekači bomo najboljši izkoristek dosegli s tehnično pravilno izpeljavo te prvine. Paziti je treba, da pravilno izpeljemo celoten odriv z rokama in da roki popeljemo mimo bokov in ju iztegnemo tako močno, da se nam zdi, da so odšle daleč za hrbet.

Pozor: napaka, ki se prikrade, je gibanje s koleni gor-dol, to pa je narobe, saj izgubljamo energijo in hitrost.

Elemente videošole teka na smučeh nam je predstavil dr. Janez Pustovrh, predstojnik Katedre za nordijsko smučanje na ljubljanski Fakulteti za šport.