Šporn se išče, ne bodo ga obremenjevali

Alpsko smučanje: trener Tadej Platovšek nima »tablete«, da bi pozdravil krizo smukačev.

Objavljeno
20. januar 2014 11.30
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Wengen – Slovenska smučarska reprezentanca se iz Wengna vrača z 31 točkami, ki so jih v Švici zbrali štirje tekmovalci. S prvo v karieri je ob četrtem nastopu v svetovnem pokalu navdušil 21-letni Martin Čater na smuku za pokal Lauberhorn, včeraj pa je konstantnost uvrščanja med najboljših 20 slalomistov s 17. mestom potrdil Mitja Valenčič.

Valenčič je dosegel najvišjo slovensko uvrstitev tekmovalnega konca tedna v Wengnu. »Težka tekma je bila, potekala je v razmerah, ki Mitji ne ustrezajo. Nastop na drugi progi je bil kar soliden, proti koncu je zaradi previdnosti izgubil tudi nekaj tistih stotink, ki bi ga pripeljale med deseterico, ki smo se je vsi nadejali,« je nastop najboljšega slovenskega slalomista – drugi predstavnik na tekmi Matic Skube je odstopil na prvi progi – ocenil glavni trener moških ekip Miha Verdnik, ki je za potnike na olimpijske igre v Soči poleg Valenčiča predlagal še Žana Kranjca, Roka Perka, Andreja Šporna in Klemna Kosija. Normo sta potrdila le prva dva, drugi trije pa si bodo vozovnico zagotovili z morebitno uvrstitvijo med najboljših 16 na naslednjih tekmah svetovnega pokala.

Potem ko je uspešno ustavil zdravstvene težave, je rezultatsko napredoval Perko, 24. s sobotnega smuka. Prave smučine pa nikakor ne najde Šporn. V petih smukaških nastopih je le enkrat vknjižil točke in še to na uvodu v sezono. »Ni se še našel, a maksimalno dela na tem, da se vrne na pravo pot. Zakaj mu ne gre? Pride pač takšno obdobje, v njem se lahko znajde vsak tekmovalec, zakaj je tako, ne vemo. Če bi vedeli, bi vzeli tableto in rezultati bi prišli. Vendar je nimamo. Res je, da so njegovi rezultati pod pričakovanji, a v težkih časih je treba tekmovalcu pomagati, ne ga teptati,« je poudaril. Bo morda njegova prava spodbuda smuk v Kitzbühlu, za Kranjskogorca vselej najpomembnejša tekma sezone? »Pritiska mu ne bomo nalagali, s pričakovanji ga nočemo obremenjevati. Trudimo se po najboljših močeh in čakamo na vrnitev,« je Platovšek odgovoril na vprašanje.

Boljše predstave izvaja mlajši rod. Novinec na tekmah svetovnega pokala Čater se je s štartno številko 67 na skrajšanem smuku na Lauberhornu uvrstil na 30. mesto. »Nastopil je presenetljivo dobro. Tehnično je dobro podkovan, potrdil pa je, da ima potencial tudi v hitrih disciplinah. A z njim bo treba v prihodnje delati previdno in pametno. Z nami bo tudi v Kitzbühlu, kjer bo nastopil že na treningu smuka zaradi spoznavanja terena pred superkombinacijsko tekmo,« se je k naslednjemu prizorišču, kamor se ekipa odpravlja jutri, ozrl Platovšek.

Pinturault k stari opremi

Wengen je osrečil prireditelje – smukaške zmage se je veselil Patrick Küng – in Francoza Alexisa Pinturaulta, ki je končal zmagovalni post v tej sezoni. Slavil je petič v karieri, v slalomu prvič po decembru 2012. Da se vrača na stara pota uspeha, je nakazal že z 2. mestom petkove superkombinacije. »Jasno, rezultat mi je dal izjemno samozavest, ki sem jo prenesel v slalom. Zmaga je zame olajšanje in nagrada, prinesla mi je nepopisno zadovoljstvo po težkem obdobju, ki se je začel z uvodom v sezono,« je Francoz razpredal o slalomskih spodrsljajih v tej zimi; trikrat je ostal brez uvrstitve, le v Adelbodnu je iztržil 23. mesto. »Vsakdo lahko pade v krizo. Jaz sem verjel vase in svoje sposobnosti. Vedel sem, da sem lahko hitrejši. Vesel sem, da sem sestavil dva odlična nastopa. Zmaga je pomembna ne le zato, ker sem jo dosegel pred OI v Sočiju, ampak je tudi znak, da je konec mojih težav z opremo,« je razkril. Prav slednji je pripisal tudi slabe rezultate, zato se je vrnil na stare smuči. Njegov drugi nastop sta si po tekmi za domačo nalogo podrobno ogledala tudi drugouvrščeni Felix Neureuther in Marcel Hirscher na 3. mestu.