Sporu med SZS in ekipo aMaze ni videti konca

Tina Maze trdi, da je konflikt med Smučarsko zvezo Slovenije in ekipo aMaze vplival na njeno psihološko pripravljenost.

Objavljeno
23. januar 2012 12.13
Posodobljeno
23. januar 2012 12.48
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Kranjska Gora - Tekmovanje za 48. Zlato lisico, ki se je končalo včeraj, si bo slovenska javnost lahko zapomnila po dveh solidnih uvrstitvah Tine Maze, ki je v seštevku veleslalomske in slalomske preizkušnje končala na odličnem tretjem mestu. Vseeno pa ostaja grenak priokus, saj, kot pravi Tina Maze, bi uvrstitev lahko bila boljša, če ne bi bilo spora med Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) in ekipo aMaze, ki se je začel v petek.

Da je smučarkin odnos s predsednikom SZS Tomažem Lovšetom na majavih tleh, je dokazala poteza Tine Maze po včerajšnjem slalomu, ko se z njim ni želela rokovati.

»Prvič sem zelo težko smučala doma, nisem bila sproščena. Čutila sem podporo navijačev, toda del mene ni bil povem pri stvari in težko je bilo graditi mozaik in ohraniti boj za svetovni vrh, kjer odločajo malenkosti. Poleg bolezni so leteli še očitki na moj račun prek medijev. Sama nimam nobenega osebnega odnosa z vodstvom SZS, obstaja pa sodelovanje na profesionalni ravni. Držim se svojih obveznosti do sponzorjev. Včasih se sicer ne vidijo vsi logotipi na moji opremi, ker je to včasih težko zagotoviti. Posnela sem tudi veliko reklam za zvezo, razen za avtomobilsko podjetje SZS, ker pač imam svojega opremljevalca že pet let. Toda težko je sodelovati, če ni izpolnjevanja dogovorov s strani SZS. Nimam poravnanih obveznosti za nazaj in videti je, kot da lanska sezona v tem denarnem pogledu še ni končana,« je spor s SZS za portal Dnevnik opisala Mazejeva.

Daleč od majhnega spora

Znano je, da so se večje napetosti med SZS in Tino Maze začele leta 2008, ko je smučarka ustanovila svojo ekipo aMaze in začela vaditi po svojem programu. Čeprav se je na videz zdelo, da do večjih trenj vseeno ne bo prišlo, je eksplodiralo v petek. Na smučarkine besede o neporavnanih financah je predsednik SZS Tomaž Lovše odgovoril, da ji je obljubil preostali denar, ki ji ga dolguje zveza, vendar bo morala pred tem pokazati več spoštovanja. Šel je še malo dlje in medijem povedal, da lahko »razvajena zvezdnica tudi zapusti reprezentanco, pa naj se financira sama.« Medsebojno obračunavanje je sedaj preraslo v pravo vojno, ki je za nameček dobila še politični pridih.

»Jaz sem njen velik navijač, ampak s temi ravnanji, za katere mislim, da ni toliko kriva Tina kot ta Damijan Terpin, ki je pač neki zamejski Slovenec, odvetnik, italijanski in slovenski, ki enostavno želi zvezo prisiliti v to, da bo tekmovalka od zveze dobila ves denar, zanjo pa ne bo naredila nič, ker je on tako pameten, mi pa se bomo tega ustrašili. Sploh sedaj, ko bo vlada SDS, ker je pač on SDS, bodo pač mene disciplinirali,« je domnevne politične grožnje s strani Damijana Terpina za 24 ur opisal predsednik SZS Tomaž Lovše.

Smučarkin odvetnik, Damijan Terpin, je obtožbe prvega moža krovne organizacije že zanikal in jih označil za izmišljotine, dodal je tudi, da Tina Maze ni kršila sponzorske pogodbe. Terpin je spregovoril tudi o morebitni zgladitvi spora: »Najprej je treba, da se osebne zadeve, ki so nedostojne, zaključijo. In potem ne bo težava priti do pametnega dogovora. Pogoj je, da se opravičijo. Pričakujemo opravičilo Tomaža Lovšeta,« je bil jasen Terpin.

Tudi Tomažu Lovšetu so včeraj zastavili vprašanje, kako naprej. Odgovoril je: »Moj naslednji korak? Najprej naj Tina danes zmaga. Potem upam, da se bomo dobili.« Prvo se žal ni zgodilo, psihološki pritisk na slovensko zvezdnico je bil prevelik. Upajmo, da bo čim prej prišlo vsaj do drugega, tako da se bo Tina Maze lahko v miru osredotočala na svoje nastope.

Najprej počitek, nato Švica

Sezona je v polnem zagonu in Mazejeva bo konec meseca odpotovala v Švico, kjer bodo v St. Moritzu od 27. do 29. januarja na programu smuk, superveleslalom in dve superkombinaciji. »Potrebovala bi dan ali dva, da bi si nabrala nove moči. Toda to ni mogoče. Bila pa sem tudi v krogu svoje družine, mojih najbližjih, kar mi je vlilo dodatne moči. St. Moritz mi je bil vedno pri srcu in veselim se tekem v Švici, kjer imam tudi veliko navijačev. Želim odmisliti slabe strani in se posvetiti dobrim,« dodaja slovenska smučarka.