Štafeta bo imela le en poskus

Slovenske smučarske tekačice v Lillehammerju daleč od točk, a glavni izziv prihaja danes.

Objavljeno
08. december 2013 09.49
T. V., šport
T. V., šport
Lillehammer – »Ogrevanje« pred današnjo štafetno preizkušnjo 4 x 5 km in lovom za normo za olimpijske igre v Sočiju so slovenske tekačice na smučeh odtekle daleč od točk za svetovni pokal, ker so se po besedah trenerja Marka Gracerja ustrašile zahtevne proge. V 24 urah bo moral strah zvodeneti, če bodo hotele skočiti na vlak za Soči, kar ne bo preprost zalogaj.

Na tekmi na deset kilometrov v klasičnem slogu, na kateri je bila prepričljivo najhitrejša poljska zvezdnica Justyna Kowalczyk in s tem dosegla 13. zmago na zadnjih 19 tekmah v klasičnem slogu na razdalji, so se tri Slovenke zvrstile takole: na 47. mestu Alenka Čebašek, na 59. Barabara Jezeršek in na 68. Katja Višnar. »Zaostanek je bil tokrat predvsem posledica izjemno selektivne proge. Lahko rečem, da je tukajšnji profil proge eden najtežjih v svetovnem pokalu. Vsa dekleta so imela preveliko spoštovanje do smučine, tekle so v krču, proge so se bale,« je povedal Gracer, ki je na podlagi včerajšnjih rezultatov tudi dokončno določil vrstni red slovenske štafete, v kateri bo tekla še Vesna Fabjan.

»Vsi se zavedamo, da je zdaj pred njimi še štafeta in s tem enkratna priložnost. Narediti moramo vse, da dosežejo dober rezultat. Prvo predajo bo tekla Višnarjeva, drugo Jezerškova, tretjo Fabjanova ter zadnjo Čebaškova,« je dodal Marko Gracer, vložek pa je še toliko večji, ker gre za zadnjo priložnost za pot na zimske OI, saj bo štafetna tekma to sezono na sporedu le še v Sočiju. Pred štirimi leti so Slovenke na ZOI nastopile, tokrat jih lahko tja popelje le uvrstitev do osmega mesta. Na startu bo sicer 18 štafet, a bodo imele Američanke, Norvežanke in Rusinje po več ekip, zato bodo za končno normo Slovenk štele le uvrstitve po ene štafete posamezne države. Pri moških je včeraj sploh prvo zmago v svetovnem pokalu slavil 23-letni Norvežan Paal Golberg, sicer doslej večji specialist za sprint, saj je vseh sedem uvrstitev na zmagovalni oder od leta 2011 do včeraj dosegel na najkrajši razdalji.