Strahoviti vzpon proti vrhu začeli v Dubrovniku

Poljaki imajo v tej sezoni že tri različne zmagovalce in zdaj s Kamilom Stochom tudi nosilca rumene majice.

Objavljeno
23. december 2013 19.48
SKI-JUMP-WORLD-MEN
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – Poljska reprezentanca je v strahovitem vzponu in na najboljši poti, da kmalu postane pr(a)va skakalna velesila. Da imajo za to v svojih vrstah dovolj asov, so minuli konec tedna dokazovali v Engelbergu, kjer so kar tekmovali med seboj, kdo bo poletel dlje. Prvi zvezdnik moštva ostaja Kamil Stoch, ki se mu z dolgimi skoki približujejo Jan Ziobro, Piotr Zyla, Maciej Kot & Co.

Velika naprava Titlis v osrčju Švice je z Ziobrom na vrh izstrelila sedmega poljskega zmagovalca tekme za svetovni pokal v smučarskih skokih (»Med poslušanjem poljske himne sem razmišljal le o tem, da sem najboljši!«), njegov senzacionalni podvig pa je v soboto z 2. mestom dopolnil Stoch in z njim prevzel vodstvo v skupnem seštevku. V nedeljo ga je potrdil še z zmago.

»Zelo sem ponosen, da sem končno oblekel rumeno majico vodilnega, ki jo je pred menoj od rojakov večkrat nosil moj idol Malysz. S skupnim vodstvom sem si uresničil sanje,« je 26-letni Poljak zadovoljen, ker gre po stopinjah svojega velikega vzornika.

Ko je govor o poljskih uspehih, pač ni mogoče prezreti Malysza, ki ima nedvomno veliko zaslug tudi za zdajšnje podvige Poljakov. Konec koncev je štirikratni dobitnik velikega kristalnega globusa prispeval ogromno k silni priljubljenosti in razvoju skokov v domovini ter h gradnji sodobnih skakalnih centrov (Szczyrk in Wisla), poleg tega ne gre zanemariti dejstva, da so Stoch, Zyla, Kot, Ziobro & Co. začeli skakati prav zaradi njega.

»Adam je vsekakor eden od najboljših skakalcev vseh časov in športnikov nasploh, zato si primerjave z njim štejem v veliko čast, čeprav sprva nad njimi nisem bil ravno navdušen,« je v Engelbergu poudaril Stoch, ki ključ uspeha pripisuje trdemu in kakovostnemu delu, izjemni domači konkurenci in zdravemu ekipnemu duhu, ki so ga pred sezono krepili tudi na pripravah v Dubrovniku, kjer so veliko plavali, veslali, skakali s pečin, plezali, igrali tenis in lovili ribe.

Kot nosilec rumene majice je svetovni prvak z velike naprave v Predazzu '13 (pred Petrom Prevcem) avtomatično tudi glavni kandidat za končno zmago na skorajšnji novoletni turneji, za katero se bo zelena luč prižgala s sobotnimi kvalifikacijami v Oberstdorfu.

»Da me uvrščajo v ožji krog favoritov, zame ni nič novega. V tej vlogi sem bil že večkrat, a je doslej še nisem upravičil. Novoletna turneja je izjemno zahtevna preizkušnja, veseli me, da sem zdaj v dobri formi in storil bom vse, da jo bom unovčil tudi na prvem vrhuncu sezone. Obljubim lahko le, da bom dal vse od sebe, kaj se bo iz tega izcimilo, bomo pa še videli,« je tudi sam radoveden zvezdnik iz Zakopanov, ki je na zadnjih štirih tekmah prav tolikokrat stal na zmagovalnem odru. Tako v Titisee-Neustadtu kot tudi v Engelbergu je osvojil po eno 1. in 2. mesto.

»Seveda upam, da bom nadaljeval v tem slogu, se pa že veselim božičnih praznikov, med katerimi si bom malo odpočil glavo in telo,« je še omenil prvi mož poljske reprezentance, ki s 1431 točkami v pokalu narodov drži 2. mesto za Nemčijo (1523) in je tako uvrščena še pred Avstrijo (1321), Japonsko (1192), Slovenijo (1009) itn.

Da so tako dobro skočili v olimpijsko sezono svetovnega pokala 2013/14 (v Klingenthalu je presenetljivo zmago slavil Krzysztof Biegun), je glavni trener poljske izbrane vrste Lukasz Kruczek pripisal tudi temu, da niso ponovili lanske napake, ko so šele tik pred zdajci začeli preizkušati opremo in jim je potem za to zmanjkalo časa.

»Letos smo začeli testirati že avgusta, glavnino dela pa smo opravili septembra, tako da smo se lahko nato v miru posvetili zgolj skokom,« je pojasnil Kruczek in pristavil, da so morali zaradi številčne ekipe še okrepiti strokovno vodstvo, tako da zdaj brez težav sestavijo ekipi za odbojko. »Včasih smo imeli s tem precejšnje težave, tako da smo morali na pomoč priklicati še novinarje. Zdaj s tem, da bi nas bilo premalo, nimamo več težav,« se je še pošalil 38-letni Poljak.