Strmi klanci so kot nalašč za Bauerja

Pred biatlonsko karavano finale sezone v Oslu, trener Uroš Velepec večinoma zadovoljen z bero na Finskem.

Objavljeno
17. marec 2014 22.48
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport
Ljubljana – Biatlonci so vstopili v zadnji teden sezone svetovnega pokala. Včeraj so se preselili z vzhoda nordijskega sveta v norveško metropolo, kjer bo zadnje dejanje zime. Spomini pa se še vračajo k tekmi na Finskem, kjer bo prihodnje leto svetovno prvenstvo.

Kontiolahti v Kareliji, ki so jo vojni spopadi nekoč razdelili med Fince in Ruse, ostaja v biatlonskih krajih nepozaben po izjemnemu mrazu, februarja '99, ko so tu nazadnje priredili svetovno prvenstvo. Odtlej je središče finskega biatlona in obenem dom ta čas vodilne v svetovnem pokalu Kaise Mäkäräinen pogosto gostilo tekme, dosežki slovenskih reprezentantov se prepletajo med dobrimi in slabimi. A to predzadnjo postajo olimpijske zime bodo v našem taboru ohranili v lepem spominu, četudi bi lahko s svojim udarnim adutom moške izbrane vrste lahko dosegli več.

Okrog Jakova Faka se v tej sezoni prepletajo številne uganke in ugibanja, potem ko pa se je po številnih težavah v pripravljalnem obdobju in nato še v decembrsko-januarskem delu tekmovanj prav proti koncu olimpijskih iger najbolj približal vodilnim, se je pozneje od njih spet oddaljil. Na domači Pokljuki ni uresničil ciljev, v Kontiolahtiju je nihal med posameznimi prebliski, se v napetem zasledovanju skupaj s Klemnom Bauerjem dolgo boril za najvišja mesta, a po zadnjem strelskem postanku se je slednji zavihtel do 5. mesta, najvišjega zanj v tej sezoni, Fak pa je bil 25.!

»Oba sta potrdila mojo prepričanost o dobri pripravljenosti, le Jakov je nazadnje na strelišču predolgo čakal, se ujel v past vetra in se z zgrešenimi streli oddaljil od najboljših. Bauer? Ni me presenetil, njegovi moči ta proga s strmimi klanci zelo ustreza,« je ocenil ob odhodu s Finske glavnih trener slovenskih biatloncev Uroš Velepec in se seveda spomnil tudi 4. mesta Teje Gregorin. Ni zganjal evforije, četudi je naša vodilna reprezentantka z izjemo sanjskega olimpijskega zasledovalnega nastopa uprizorila svojo najboljšo predstavo v sezoni. »A lahko bi bilo še bolje, če ne bi bila vnovič v uvodnem krogu prepočasna. V nadaljevanju je izvlekla največ, kolikor je bilo mogoče, pred njo pa je sicer tekma v Oslu, kjer je vedno rada nastopala,« je še omenil Velepec.

Njegovi sodelavci iz servisa so se takoj po nedeljski tekmi s kombijem v lovu na trajekt iz Turkuja do Stockholma odpravili proti novemu prizorišču, s trenerjem za strelski del Tomašem Kosom in tekmovalci je včeraj zjutraj poletel iz Helsinkov v Oslo. Na znamenitem Holmenkollnu so progo preizkusili že v popoldanskih urah, danes bo neuradni trening, jutri uradni, nato v četrtek uvodna predstava štiridnevnega tekmovanja. Slovenski aduti so tokrat daleč od najvišjih skupnih uvrstitev sezone – lani je bil Fak 4., Gregorinova pa pred tremi leti 8. –, a seveda jim ni vseeno, kako se bo razpletel finale. Gre tudi za odskočno desko k naslednji zimi.