SZS bo izključila vse, ki ne bodo podpisali pogodb

Moška smučarska reprezentanca zaradi slabega vremena predčasno s Stelvia. Zveza grozi z »nepreklicno izključitvijo«.

Objavljeno
29. julij 2014 23.03
SLOVENIJA LJUBLJANA 11.01.2013 ROK PERKO SMUCAR FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – Čeprav smučarji pogodb s Smučarsko zvezo Slovenije še niso podpisali, saj jih jezijo visoki samoprispevki in »luknje« na papirju, so birokratske skrbi pustili doma in se osredotočili na prvi trening na snegu. Vseh 16 reprezentantov se je podalo na 11-dnevne priprave na Stelvio, ki pa so jih zaradi slabega vremena končali že po treh dneh.

V odpravi na Stelviu so bili vsi – smučarji s statusom A, B, C in tisti brez njega. Pridružili sta se jim Tina Robnik in Saša Brezovnik, tekmovalki, ki ne bosta potovali na trening na južno poloblo. V odpravi je bila še enajstčlanska ekipa trenerjev in serviserjev. Pod vodstvom novega šefa reprezentance Klemna Berganta so bivali na 3000 m nadmorske višine, iz hotela na smučišču so se neposredno spustili na poligone za trening. Uvodni dan so izpustili, saj je oskrbnik smučišč zaradi megle zaprl proge. Bergant je za Delo spregovoril po prvi snežni vadbi.

»Lastnik hotela – ta se nahaja na srednji postaji gondole – ima v zakupu del ledenika za treninge, na terenu lahko zato postavimo kolikor prog želimo. Ker nam je prihranjen čas, ki bi nam ga vzela vožnja z gondolo in sedežnicami – za prevoz so nam namreč na voljo teptalni stroji in motorne sani –, se lahko v treh urah na snegu tudi 30-krat spustimo po progi. Takšen trening je zelo učinkovit. Druga prednost pa je ta, da imamo mir, saj smo na pripravah sami,« je s Stelvia poročal Bergant, sicer zadnji trener Tine Maze, preden se je podala na samostojno pot.

A narava je glavnemu trenerju moške reprezentance in njegovim tekmovalcem prekrižala načrte. Fantje so se z ledenika vrnili po slabem tednu dni. »Opravili smo le tridnevni trening. Glede na slabo vremensko napoved smo se odločili za predčasen odhod domov,« je nedeljsko vrnitev pojasnil Bergant. Konec tedna se bo ekipa za tehnične discipline podala v Wittenberg, kjer bo smučala v dvorani. Ko se bo vreme izboljšalo – nadejajo se na termin med 10. in 20. avgustom –, se bo namenila na Mölltal. Prav tako naj bi se tja odpravila ekipa za hitre discipline ob morebitnem izboljšanju razmer in pred odhodom na najpomembnejši trening, ki ga vsako leto opravijo v Čilu.

Novi šef reprezentance je smučarje prevzel po kondicijskih pripravah pod vodstvom Nike Radjenovič. V kakšnem stanju so? » Kondicijski trening je proces. Tekmovalci imajo osnovo iz preteklih let, naša naloga pa jo je nadgraditi. Verjamem, da so dvignili raven telesne pripravljenosti, to kažejo tudi testi,« je povedal Bergant. Ko ga je alpski zbor pred poldrugim mesecem potrdil za vodjo moške reprezentance, ciljev za novo sezono ni želel razkriti. Dejal je, da se bo o njih najprej pogovoril z vsakim tekmovalcem posebej. Prav to je imel v načrtu do konca priprav na Stelviu.

»Cilji, ki smo jih določili trenerji, so visoki, a ocenjujem, da tudi realni. Verjamem, da so si na takšni ravni rezultate začrtali tudi tekmovalci. Navsezadnje cilji morajo biti visoki, saj delamo v vrhunskem športu,« je še poudaril Bergant, ki si v nadaljevanju priprav želi, da bi čim prej uredili vsa odprta vprašanja na relaciji tekmovalci–SZS.

Rok za podpis pogodb je namreč 5. avgust. Tisti, ki jih ne bodo podpisali, »nepreklicno ne bodo sodelovali pri programu panoge«, so v elektronskem sporočilu, ki so ga poslali tekmovalcem, zagrozili z zveze. Smučarji so si enotni, da so glede na njihove izračune, koliko stanejo zvezo, zahtevani samoprispevki previsoki. SZS pa jim odgovarja, da ta delež krvavo potrebuje. Ni namreč skrivnost, da se tri mesece pred začetkom tekmovalne zime, ko bi poslovno sodelovanje moralo biti že davno usklajeno, dosedanji pokrovitelji umikajo iz slovenskega alpskega smučanja ...