Ted od veselja poljubil Felixa

Nemec Felix Neureuther je enemu prijatelju prinesel mali kristalni globus, drugemu pa ga preprečil.

Objavljeno
16. marec 2014 00.33
SKI-WORLD-MEN-GS-FINALS
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si
Lenzerheide – Kakšna smučarska poslastica za konec sezone. Odlične veleslalomske predstave, majhne razlike, seštevanje in odštevanje točk. Tudi oblačenje in slačenje rdeče majice vodilnega. Na koncu zaslužena zmaga veleslalomskega mojstra Teda Ligetyja in kisel obraz Marcela Hirscherja, ki se bo gotovo veliko bolj prešerno smejal danes.

Kar 50 točk je imel Hirscher zaloge za zadnji veleslalom v sezoni, a Ligety je že v Kranjski Gori samozavestno napovedal, da se bo boril do konca. Dobro je namreč vedel, da Avstrijec ni več tako prepričljiv kot v začetku sezone, sam pa je bil opogumljen po zmagi na OI in še odličnih predstavah v smuku in superveleslalomu v Lenzerheide. Scenarij je bil jasen: Ligety je moral zmagati, če je želel globus, Hirscher pa ob tem ne bi smel stati na zmagovalnem odru. Dramatična tekma je prinesla prav takšen razplet: Ligety je zmagal s tremi stotinkami prednosti pred Alexisom Pinturaultom, zadnji na štartu Felix Neureuther pa je za pičlo stotinko prehitel Hirscherja in ga potisnil na usodno četrto mesto.

Nič čudnega, da je Američan po tesnem razpletu padel Nemcu v objem in se dobremu prijatelju v šali zahvaljeval tudi s poljubi, fotografijo sta pozneje oba objavila na družabnih omrežjih. »Navdušen sem, od nekdaj je bil moj veliki cilj, da vsako leto osvojim veleslalomski seštevek. Tokrat sem ga le za las. Pred tekmo sem naredil izračun, vedel sem, da se mora tekma končati točno s takšnim scenarijem. Toda Marcel je v drugo smučal zares odlično, zato gre končna zahvala Felixu. Dolgujem mu nekaj piv,« se je po tekmi smejalo Ligetyju, ki je bil doslej vajen zmagovati le z ogromnim naskokom. Tokrat je Pinturaulta, ki je bil šele 11. po prvem nastopu, ugnal z malenkostnim naskokom. »Ted se je zahvalil Felixu, kaj pa meni?« je v šali pristavil mladi Francoz, ki je v skupni razvrstitvi prehitel Američana na tretjem mestu in ima tudi najboljše možnosti, da sezono konča z bronom.

Šaljivega zbadanja med najboljšimi po tekmi tako ni manjkalo. Neureuther je enemu prijatelju prinesel globus, drugemu pa ga odvzel. »Felix, žal ti bomo prepovedali vstop v Avstrijo,« je dejal Hirscher in Nemcu obljubil, da se mu bo oddolžil že v današnjem boju za slalomsko lovoriko. »Težko bo osvojiti globus, saj vidite, kako jezen je name,« je povedal zmagovalec zadnjega slaloma v Kranjski Gori, ki pred zadnjo tekmo vodi pet točk pred Hirscherjem.

Slednji se je nadejal, da bo danes lahko mirneje oblekel rdečo majico vodilnega, ki so mu jo včeraj podali že pred razpletom. Prekmalu, s težkim srcem jo je moral sleči, a se je hkrati tudi tolažil, da mu bo ne glede na slalomski razplet pripadla tista najprestižnejša. Z odstopom Norvežana Aksla Lunda Svindala je namreč že dobil bitko za veliki globus in postal prvi po Američanu Philu Mahreju, ki je skupni seštevek dobil trikrat zapored. »Tekma je bila zares težka. Stal sem na štartu in se dobro zavedal, da moram prikazati senzacionalno predstavo, če želim ostati v igri. Vedel sem, da lahko z najmanjšo napako vse pade v vodo. Seveda ni lahko prenesti dejstva, da mi je veleslalomski globus odnesla stotinka, a vseeno ne morem biti razočaran, saj sem osvojil skupno zmago. Če je to davek za veleslalomsko kroglo, pa naj bo,« se je moral sprijazniti Avstrijec, ki je tekmo končal z bolečinami v hrbtu. Upal je, da te v današnjem slalomu ne bodo igrale prevelike vloge. Današnji slalom je na sporedu ob 9. uri in 11.30.