Tina Maze brez energije, ki je krasila Laro Gut in Ilko Štuhec

V Beaver Creeku v nastopih najboljše smučarke sveta ni bilo sproščenosti, posledično pa tudi ne mirne in natančne smučine.

Objavljeno
02. december 2013 00.28
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Beaver Creek – Rezultatska kriza Tine Maze se nadaljuje. V Beaver Creeku, prizorišču svetovnega prvenstva leta 2015, precej pod šampionsko ravnijo ni smučala le v hitrih disciplinah, ampak tudi v svoji paradni – veleslalomu. Bila je brez tekmovalne energije, ki je denimo krasila junakinjo letošnjih koloradskih preizkušenj Laro Gut in tudi najboljšo Slovenko Ilko Štuhec.

O nastopih Mazejeve – zasedla je 11. mesto v veleslalomu, 14. v superveleslalomu in 16. v smuku – je vse z besedami povedala zmagovalka obeh preizkušenj v hitrih disciplinah Lara Gut, s smučanjem pa veleslalomski junakinji, Švedinja Jessica Lindell-Vikarby in Američanka Mikaela Shiffrin. »Ko teren vzameš za svojega in ti je všeč, je vse lažje. Ni dvomov niti strahu. Tudi napadaš lahko bolj drzno in zlahka spreminjaš taktiko, kot sem jo jaz v superveleslalomu. Začela sem nasilno, napadalno, po dveh napakah pa preudarno,« je Gutova pojasnila, zakaj je tako sproščeno in hitro vihrala po progi »Plenilk«. V hitrih disciplinah razigrana Švicarka ni imela nepremostljivih težav, za razliko od veleslaloma, v katerem se ji je pretirana predrznost maščevala in je edina med prvokategornicami ostala brez uvrstitve na enostavni prvi progi.

Mazejeva se v smuku in superveleslalomu na progi za SP leta 2015 ni znala prilagoditi visečemu terenu. Povrhu pa še ni v tako dobri formi, da bi si s povprečnim nastopom in napakami prismučala uvrstitev v deseterico, kar je sicer njen osnovni cilj v smuku in zdaj tudi v tem delu sezone. Manjkale so ji pravzaprav vse prvine, s katerimi je lani blestela – sproščenost, brezkompromisnost in ustrezna mera razumnega poguma, posledično pa seveda tudi mirna in natančna smučina. Veleslalomski nastop je bil podoben söldenskemu. Na prvi pogled sicer brez napak, a tudi brez hitrosti in ritma. S šestim mestom je na prvi progi sicer dosegla za sedanjo formo solidno uvrstitev, potem pa je poskušala z vso silo skočiti na stopničke. Brez veleslalomske harmonije, s katero je navduševala v rekordi sezoni, pa to v tekmi prefinjenih občutkov, kakršna je bila v Beaver Creeku, ni bilo možno.

Polom veleslalomskih favoritk

Veleslalom na sicer moški progi Ptic roparic je bil prava enigma za elitno sedmerico z izjemo Lindell-Vikarbyjeve, ki je z zmago dosegla svoj veleslalomski vrh kariere. Gutova je odstopila na prvi, Viktoria Rebensburg in Anna Fenninger na drugi progi, Kathrin Zettel pa se skoraj prevrnila na štartu. Ker je bil teren sorazmerno lahek, je na prvi, »šprintersko enostavni« postavitvi, odločila mehkoba smučark, vajenih ameriškega snega. Razplet je bil presenetljiv tudi zategadelj, ker so na zmagovalnem odru stale smučarke, ki jih doslej tam še ni bilo. Podobni razpleti so se v Koloradu že dogajali, z nekaj izjemami, kakršna utegne biti Shiffrinova, pa v nadaljevanju sezone niso prinesle korenitih sprememb v elitni sedmerici, ki ostaja enaka tudi po ameriški tekmi.

V hitrih disciplinah Mazejeva rezultatsko v bistvu niti ni bila nič slabša kot v uvodnih nastopih v minulih letih v Lake Louise, z izjemo leta 2009, ko je bila osma in deveta. Lani je bila denimo dvajseta in deseta oziroma povprečno enaka kot letos. Mazejeva je v Ameriki spet v vrtincu težav, s katerimi se je soočala v večini nastopov z izjemo lanskega šampionskega Aspna. V Lake Louise jo čakajo nove težke preizkušnje v hitrih disciplinah. Če želi sneti okove slabega razpoloženja, mora vse, kar se je dogajalo v Beaver Creeku, vreči čez ramo in pozabiti, predvsem pa pustiti slabo voljo in dvome na kraju povsem ponesrečenih nastopov.

Štuhčevi točke s številko 67

Ilka Štuhec je tudi v veleslalomu potrdila dobro formo. S štartno številko 67 je s 23. mestom osvojila prve veleslalomske točke in tako zaokrožila doslej najboljše nastope v svetovnem pokalu. Povratnica v svetovni pokal Ana Drev se sicer ni uvrstila, a so jo diskvalificirali zaradi neustrezne opreme. S Katarino Lavtar, ki je prav tako ostala brez točk, se bo danes in jutri udeležila še tekem celinskega pokala Nor-Am. V Kanado se danes selijo Štuhčeva, Maruša Ferk in Vanja Brodnik, ki bodo od petka do nedelje v Lake Louise nastopile v dveh smukih in superveleslalomu.