Tina Maze: Če ne zaupam ljudem ob sebi, ne morem delovati

Andrea Massi: Dva dni zapored nobene želje, nobene energije. Ustvariti nek sistem je težko, porušiti ga pa enostavno.

Objavljeno
29. december 2013 20.51
Alpsko smučanje
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Lienz - Slovenska smučarska šampionka Tina Maze bo koledarsko leto končala kot peta najuspešnejša tekmovalka v skupnem seštevku svetovnega pokala. Veleslalomski in slalomski nastop v Lienzu bo poskušala čim hitreje pozabiti, saj nista prispevala k vrnitvi izgubljenega samozaupanja in samozavesti. Kot poudarja sama, pa bo ena od čim prejšnjih nalog tudi ponovna vzpostavitev izgubljene harmonije v njeni ekipi Team to aMaze.

»Vzrok za slabši veleslalom je bil v tem, da nisem zaupala ne sebi ne materialu. Na tem snegu je bilo zelo težko najti pravi ritem, zato sem nizu neuspehov dodala še enega novega. V tem trenutku mi je težko. Oba dneva sem bila prazna, nimam rešitev, verjetno jih bo - kot vedno - imel Andrea Massi. Če bi jih imela že sama, bi stvari bržkone nekoliko bolje oddelala,« je po dveh neposrečenih nastopih zmajevala z glavo dobitnica velikega kristalnega globusa iz prejšnje sezone Tina Maze.

»Stvari se ne razpletajo po mojih željah, zato mi je enostavno vse skupaj malo 'padlo dol'. Ob teh neuspehih mi je težko vsak dan najti motivacijo. Mislila sem, da bom po počitku tu eksplodirala in pokazala nekoliko več, a ob včerajšnjem veleslalomskem nastopu se dejansko nisem spoznala. Vem, zakaj tako smučam: ker si ne zaupam. Dokler ne bo drugače, ne bom niti bolje nastopala. Da imamo v ekipi težave, že veste. Tudi tam bo treba določene stvari popraviti, saj ne morem normalno delovati, če ne zaupam ljudem, ki so ob meni,« je bila odkrita 30-letna Korošica, ki je potrdila porušeno kemijo v zasedbi aMaze po odhodu italijanskega trenerja Livia Magonija.

Težav v ekipi se je dotaknil tudi njen vodja Andrea Massi: »Dva dni zapored nobene želje, nobene energije. Ustvariti nek sistem je izjemno težko, porušiti ga pa toliko bolj enostavno. Bomo videli, kaj bo. Načrtoval sem, da bi že danes odpotovali v Santa Caterino oziroma v Bormio. Morda pa Tina želi počivati, naredili bomo kak pregled in preverili, ali je vse v redu.«

Massi je kot ključno izpostavil pomanjkanje volje pri Mazejevi: »Če tekmovalec nima želje, nimaš česa narediti, lahko se obesiš na tisti štrik tam zgoraj. Ni vse v treningu in mišicah, večina stvari se dogaja v glavi. Eden od razlogov je zagotovo tudi v tem, da nismo imeli treninga, vendar pa, kot me poznate, nikdar ne iščem izgovorov. Je pa res, da smo bili edini, ki nismo trenirali, kar smo nato tudi plačali. Trenutni položaj zame ni nov, bil sem že v podobni zagati. S Tino sem že debelo desetletje in ne le eno leto. Pot ni vselej enaka, tekmovalec se razvija, tudi kot osebnost. Ni vselej isto, ni kot garmin, ni vedno ena plus ena dve. Težko je.«