Tina Maze nominiranka za svetovno športnico leta 2013

Slovenska smučarska šampionka Tina Maze edina Evropejka v izboru za najboljšo športnico na svetu za leto 2013.

Objavljeno
14. avgust 2013 22.49
tlo*Maze
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

New York - Slovenska alpska smučarka Tina Maze, v pretekli sezoni dobitnica velikega kristalnega globusa, se je znašla med nominirankami za naziv najboljše svetovne športnice leta, ki ga tradicionalno podeljuje Ženska športna fundacija, nastala pred štirimi desetletji na pobudo nekdanje slovite teniške igralke Billie Jean King. Fundacija sicer skupaj z javnostjo (glasovati je mogoče prek spleta, glasovi štejejo 50:50) letno podeli dve nagradi: za najboljšo tekmovalko v individualnih in ekipnih športih.

Glasovanje se je na spletni strani začelo v ponedeljek, Črnjanka pa se je znašla v zares elitni družbi, saj se za prestižno lovoriko potegujejo še Američanke plavalka Missy Franklin, teniška igralka Serena Williams, skakalka s palico Jennifer Suhr, deskarka na snegu Kelly Clark, paraolimpijka Tatyana McFadden, japonska umetnostna drsalka Mao Asada in južnokorejska golfistka Inbee Park. Mazejeva je torej edina evropska predstavnica v izboru, tudi sicer je doslej nagrado prejela zgolj ena športnica s stare celine - švedska golfistka Annika Sörenstam leta 1994. Lani se je s prestižnim priznanjem okitila ameriška gimnastičarka Gabrielle Douglas v konkurenci individualnih športov in njena rojakinja, priljubljena nogometašica Alex Morgan med tekmovalkami v ekipnih športih.

Fundacija bo sicer nagrade podelila na tradicionalni, že 34. slovesnosti 16. oktobra v New Yorku, glasovanje pa se konča že v ponedeljek, 9. septembra.