Tina Maze povprečno, Ilka Štuhec odlično, obe pa na 16. mestu

Lara Gut tudi v smuku v Beaver Creeku s turbo pogonom, Tina Maze in Ilka Štuhec s povsem enakim časom.

Objavljeno
29. november 2013 13.54
Womens World Cup Downhill Training Skiing
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Beaver Creek - Švicarska alpska smučarka Lara Gut je na tretji tekmi svetovnega pokala v olimpijski zimi vpisala že drugo zmago. Potem ko je z vsemi tekmicami opravilaže na uvodnem veleslalomu na ledeniku Rettenbach v Söldnu, se je s konkurenco poigrala še v smuku onkraj luže na novi, ekstremno zahtevni progi v Beaver Creeku. Na zmagovalni oder sta stopili še predstavnica Liechtensteina Tina Weirather, ki je zaostala 47 stotink, in presenetljivo tudi Italijanka Elena Fanchini, ki je bila prepočasna za 98 stotink. Do točk sta se dokopali dve Slovenki, ki sta si s povsem enakim časom (+2,08) razdelili 16. mesto: Ilka Štuhec je z nastopom pozitivno presenetila, Tina Maze se je še drugič v sezoni izgubila v povprečju. Preostali naši predstavniki se nista zrinili med dobitnice točk: Vanja Brodnik je bila 49. (+5,04), Maruša Ferk pa je bila po 39. času diskvalificirana zaradi preširoke smučke pod čevljem. Jutri dekleta v Beaver Creeku čaka superveleslalom, v nedeljo pa še veleslalom.

Lara Gut vrgla rokavico najboljšim

Po prvih desetih smučarkah na progi je dišalo po tem, da bodo nizke štartne številke tokrat mešale štrene pri vrhu. Vodila je namreč Italijanka Elena Fanchini (št. 3) pred Švicarkama Fränzi Aufdenblatten (4) in Marianne Kaufmann-Abderhalden (2), nato pa se je na zahtevno progo vrgla Lara Gut, zmagovalka uvodnega veleslaloma v Söldnu. Znova je smučala s turbo pogonom in dotlej vodilno Italijanko pustila za seboj za sekundo, tekmicam v udarni sedmerki, tudi Tini Maze, pa je vnovič vrgla rokavico.

Elitno sedmerico je s ponesrečenim nastopom načela sveže poročena Švicarka Nadja Kamer, zdaj tudi Jnglin, ki je za vodilno rojakinjo zamudila debele tri sekunde. Boljši nastop se je posrečil predstavnici Liechtensteina Tini Weirather, ki pa prav tako trenira v švicarsko izbrano vrsto. Pri drugem vmesnem času je imela še pol sekunde zaloge pred Gutovo, v cilju pa je za njo prav toliko zaostala. Ob odsotnosti Lindsey Vonn (vrnitev na bele strmine pred domačimi privrženci ji je preprečila nova poškodba) ena glavnih domačih adutinj, Stacey Cook, kart povsem pri vrhu ni premešala. Tudi Anna Fenninger ni posegla po najvišjih mestih, za Laro je namreč v cilju zaostala več kot sekundo in ostala brez uvrstitve na zmagovalni oder. Še precej slabša je bila nepredvidljiva Julia Mancuso, medtem ko je ena najresnejših tekmic Tine Maze za veliki kristallni globus, Nemka Maria Höfl-Riesch, v cilj prismučala kot šesta, a se je na progi vrhunsko rešila iz zagate.

Tina Maze dobro začela, slabše končala

Črnjanka je, podobno kot večina tekmovalk pred njo, dobro začela in pri drugem vmesnem času vodila za 16 stotink, nato pa - v slogu predhodnic - veliko izgubila v srednjem delu. Pri tretjem merjenju je bila že 59 stotink zadaj, do cilja pa zaostanek še krepko povečala na končni dve sekundi in osem stotink zamude za še vedno vodilno Laro Gut. To je ob prihodu v cilj zadoščalo za enajsto mesto. Druga Slovenka Ilka Štuhec, ki se je izkazala na vseh treningih, se je z dobitnico velikega kristalnega globusa iz prejšnje sezone časovno povsem poravnala, kar je obetalo njeno tretje najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu doslej. Za njo sta odlično nastopili avstrijska veteranka Andrea Fischbacher, ki se je zavihtela na osmo mesto, in predvsem Švicarka Fabienne Suter, ki je za le šest stotink zgrešila zmagovalni oder. Maruša Ferk ni bila zadosti hitra, s skoraj štirimi sekundami zaostanka ji je že ob prihodu v cilj grozil hiter izpad iz trideseterice, naknadno pa so jo še diskvalificirali. Vanja Brodnik je bila še počasnejša, s petsekundim izostankom je bila ob točke že, ko je končala svoj nastop.

Gutova petič doslej, drugič v smuku

Nekdanja svetovna podprvakinja iz Val d'Isera Lara Gut je vpisala peto zmago v karieri, drugo smukaško. Pred Breaver Creekom je bila uspešna le decembra lani v Val d'Iseru. Tina Weirather je z drugim mestom izenačili svojo drugo najboljšo smukaško uvrstitev, medtem ko Elena Fanchini, smukaška svetovna prvakinja izpred osmih let v domači Santi Caterini, na zmagovalnem odru v svetovnem pokalu ni bila že leta 2005. Do včeraj edino uvrstitev v udarno trojico je vpisala na smuku v Lake Louise, na katerem je zmagala.

IZIDI ŽENSKEGA SMUKA

1. Lara Gut (Švi) 1:41,26
2. Tina Weirather (Lie) 0,47
3. Elena Fanchini (Ita) 0,98
4. Fabienne Suter (Švi) 1,04
5. Anna Fenninger (Avs) 1,13
6. Fränzi Aufdenblatten (Švi) 1,20
7. Maria Höfl-Riesch (Nem) 1,23
8. Andrea Fischbacher (Avs) 1,29
9. Marianne Kaufmann-Abderhalden (Švi) 1,49
10. Regina Sterz (Avs) 1,66

16. Ilka Štuhec (Slo) 2,08

16. Tina Maze (Slo) 2,08

49. Vanja Brodnik (Slo) 5,04

Maruša Ferk (Slo) diskvalificirana

SKUPNO (3/34)

1. Lara Gut 200
2. Mikaela Shiffrin (ZDA) 140
3. Tina Weirather 125
4. Maria Höfl-Riesch 115
5. Kathrin Zettel (Avs) 96
6. Anna Fenninger (Avs) 95
7. Tina Maze 88
8. Marie-Michele Gagnon (Kan) 71
9. Viktoria Rebensburg (Nem) 60
9. Elena Fanchini 60
38. Ilka Štuhec 15
64. Katarina Lavtar (Slo) 2