Tina Maze spet šampionsko: tretja v slalomu v Leviju

Tina Maze je v slalomu v finskem Leviju stopila na zmagovalni oder in popravila slabši uvodni vtis iz Söldna.

Objavljeno
15. november 2013 22.01
Finland Alpine Ski WC
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Levi - Alpske smučarke v tehničnih disciplinah so se z ledeniškega uvoda v novo sezono svetovnega pokala v Söldnu preselile na sever Evrope. V slalomu v finskem Leviju je pravi obraz vnovič pokazala tudi Črnjanka Tina Maze, ki je popravila slabši vtis z ledenika Rettenbach in zasedla tretje mesto, kar je njen najboljši dosežek na tem prizorišču. Z več kot sekundo naskoka je zmagala branilka malega kristalnega globusa iz pretekle zime, ameriška najstnica Mikaela Shiffrin, na stopničke je stopila še izkušena Nemka Maria Höfl-Riesch, preostali Slovenki pa finala nista videli, saj je Maruša Ferk končala na 44. mestu, Katarina Lavtar pa dvoje mest za njo.

Mazejeva je imela s progo na Finskem še neporavnane račune, saj se ni v preteklih izvedbah na njej nikdar zavihtela na zmagovalni oder, še najbližje mu je bila lani s četrtim mestom. Tokrat je bila odločena uspešno opraviti popravni izpit po Söldnu, kjer je na veleslalomu z 18. mestom kreško zaostala za lastnimi pričakovanji in pričakovanji javnosti. V Leviju sicer ni bilo njene najverjetnejše prve izzivalke v boju za veliki kristalni globus, Američanke Lindsey Vonn, ki se v domovini v miru pripravlja na skorajšnji mini paket tekem svetovnega pokala onkraj luže.

Prva proga: Mikaela Shiffrin z drugega planeta, Tina Maze takoj za njo

Prva je v cilj prismučala domača matadorka Tanja Poutiainen, a jo je že naslednja, Avstrijka Kathrin Zettel, sklatila z vodilnega položaja. Švicarka Wendy Holdener je bila prva, ki cilja ni videla, branilka malega kristalnega globusa iz prejšnje sezone Mikaela Shiffrin pa je spet pokorila konkurenco in uvodni nastop končala z več kot sekundnim naskokom pred dotedanjimi zasledovalkami. Tudi prva od Švedinj Frida Hansdotter ji ni mogla priti blizu.

Zato pa se je precej boljša prva predstava posrečila glavni dolžnici iz Söldna Tini Maze. Ob zgornjem vmesnem času je zaostajala dobre pol sekunde za ameriško najstnico, nato pa do cilja ni več izgubljala in se je z 52 stotinkami zamude zavihtela na drugo mesto, a s skoraj sedmimi desetinkami prednosti pred prvo zasledovalko Zettlovo.

Z novim priimkom se je s progo spopadla Čehinja Šarka Strachova, do poroke z možem Antoninom znana kot Zahrobska. Obtičala je v ozadju, medtem ko štirikratna najboljša slalomistka sezone Marlies Schild, podobno kot lani, sploh ni prismučala do cilja. Štrene pri vrhu je premešala edinole Nemka Maria Höfl-Riesch, ki je v spodnjem delu nadoknadila štiri desetinke in se zavihtela na tretje mesto z le 17 stotinkami zaostanka za Mazejevo.

Proga je tudi poznejšim tekmovalkam dopuščala preboj med najboljše. Tako se je s štartno številko 32 Kanadčanka Elli Terwiel zavihtela na četrto mesto, pa tudi smučarke, razvrščene od petega do osmega mesta, niso štartale v udarni petnajsterici. Manj uspešna je bila povratnica po poškodbi Maruša Ferk, ki je v cilj pripeljala kot 29. z dvema sekundama in 33 stotinkami zamude, izven udarne trideseterice, ki zagotavlja nastop tudi v finalu, pa je bila že tri tekmovalke pozneje. Tedaj je namreč Švicarka Denise Feierabend z vrhunskim nastopom prismučala na četrto mesto z le 73 stotinkami zaostanka za vodilno Shiffrinovo. Tudi Katarina Lavtar z zaostankom dveh sekund in 35 stotink ni bila dovolj hitra za napredovanje v finale (končala je na 46. mestu, dve mesti za Ferkovo). Za popolno senzacijo prve proge pa sta poskrbeli Nemka Marina Wallner, ki se je s štartno številko 63 na tretjem mestu izenačila s slovito rojakinjo Mario Höfl-Riesch, in Avstrijka Christina Ager, ki je s številko 53 z le stotinko slabšim časom pristala na petem mestu.

Finale: Shiffrinova spet atomsko, Mazejeva zadržala stopničke

V finalu se je znašlo kar dvanajst (!) smučark s štartno številko, višjo od 30, šest izmed njih se jih je prebilo celo v udarno petnajsterico. Najprej je ogromno pridobila Norvežanka Nina Løseth, ki je z 29. mesta napredovala vse do sedmega, nato je rokavico vsem poznejšim tekmovalkam vrgla mlada Avstrijka Christina Ager, ki je v ponedeljek postala polnoletna, v finiš tekme pa je z najboljšim izhodiščem prišla Höfl-Riescheva. Nemka je bila prehitra tudi za Tino Maze, ki je po solidno opravljenem finalnem nastopu za njo zaostala 55 stotink, a je bilo ravno dovolj, da je za las prehitela senzacionalno Agerjevo (za pet stotink). Nastop Mikaele Shiffrin je bil le še formalnost, saj je postavila tudi z naskokom najboljši čas druge proge in prvo zasledovalko Rieschevo ugnala za sekundo in šest stotink, Mazejevo pa celo za debelo sekundo in pol.

Črnjanka - imela je tudi kanček sreče, saj je denimo osmouvrščeno Švedinjo Anno Swenn-Larsson ugnala za manj kot tri desetinke - je vpisala štirinajsto uvrstitev na zmagovalni oder na slalomih svetovnega pokala in 63. nasploh v karieri. Novo priložnost za vrhunske dosežke bo imela že konec meseca v Beaver Creeku, ki bo gostil smuk, superveleslalom in veleslalom. Že jutri pa se bodo v Leviju v uvodni slalomski preizkušnji te zime udarili tudi moški, slovenske barve bosta zastopala Mitja Valenčič in Matic Skube.

IZIDI ŽENSKEGA SLALOMA V LEVIJU

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:55,07 (57,23 + 57,84)
2. Maria Höfl Riesch (Nem) +1,06 (57,92 + 58,21)
3. Tina Maze (Slo) 1,61 (57,75 + 58,93)
4. Christina Ager (Avs) 1,66 (57,93 + 58,80)
5. Marie-Michele Gagnon (Kan) 1,73 (58,28 + 58,52)
6. Christina Geiger (Nem) 1,79 (58,18 + 58,68(
7. Nina Løseth (Nor) 1,88 (58,85 + 58,10)
8. Frida Hansdotter (Šve) 1,90 (58,45 + 58,52)
9. Anna Swenn-Larsson (Šve) 2,07 (58,54 + 58,60)
10. Denise Feierabend (Švi) 2,15 (57,96 + 59,26)
44. Maruša Ferk (Slo) 59,56
46. Katarina Lavtar (Slo) 59,58

SKUPNI VRSTNI RED V SVETOVNEM POKALU (2)

1. Mikaela Shiffrin 140
2. Lara Gut (Švi) 100
3. Kathrin Zettel (Avs) 96
4. Maria Höfl-Riesch 80
5. Tina Maze 73
6. Marie-Michele Gagnon 71
7. Viktoria Rebensburg (Nem) 60
8. Christina Ager 50
8. Anna Fenninger (Avs) 50
10. Maria Pietilä-Holmner (Šve) 47
47. Katarina Lavtar 2