Tina Maze vesela, da je sezone konec

S sezono, v kateri je osvojila dve zlati olimpijski kolajni, Tina Maze ne more biti nezadovoljna.

Objavljeno
16. marec 2014 16.22
maze
Š.Ro., Delo.si
Š.Ro., Delo.si

Lenzerheide - Z ženskim veleslalomom je padel zastor na sezono svetovnega pokala alpskega smučanja 2013/14. Podeljene so vse kristalne lovorike: največji sta vzela Avstrijca Marcel Hirscher in Anna Fenninger, ki sta dan končala z zmagama; Hirscher v slalomu, Fenningerjeva pa v veleslalomu.

Najboljša slovenska smučarka Tina Maze se v boj za kristalne lovorike ni spustila, četudi je za to še imela dobro možnosti. Zlasti če bi ji bolje uspele tekme tehničnih disciplin v Åreju, bi bile njene možnosti veliko bolje, tako pa je na finalne tekme v Lenzerheide pripotovala precej razočarana, predvsem pa psihično in fizično utrujena.

Vseeno si je veliko obetala o smukaške tekme, a naredila veliko napako. Močno razočarana je brez besed zapustila ciljno areno, zdelo se je, da je ni zadovoljilo niti tretje mesto iz superveleslaloma naslednji dan. Čustveni pretresi do vrhunec dosegli z izjavo Andree Massija, da zapušča ekipo, sledil je povsem ponesrečen nastop v slalomu, podpovprečen je bil tudi veleslalomski, ki ga je končala za dobitnicami točk.

Mazejeva si je po zadnji tekmi vseeno oddahnila. Komaj je že čakala, da je sezone konec. Ko je potegnila črto, je ocenila, da je bila sezona vendarle dobra, četudi je bila v svetovnem pokalu le redko zadovoljna s svojimi uvrstitvami. »Sezona je bila odlična, v Sočiju sem osvojila dve zlati olimpijski medalji in izpolnila vse cilje,« je povedala.

»S težavo sem opravila te zadnje tekme. Zato se tega konca sezone zelo veselim. Težko je bilo, ker v Aareju že pred finalom nisem bila več v igri za veliki globus. Skušala sem se zbrati in narediti kaj več. Na superveleslalomu je še šlo, tretje mesto je bil dober izid, drugače pa ni bilo to, česar sem sposobna. Sama ne gledam toliko na izid kot na to, kako smučam. Želela sem si bolje smučati,« je še razmišljala po zadnji tekmi. 

Priznala je tudi, da bi bilo verjetno bolje, da bi zadnji slalom izpustila. »Mislim pa, da bi bilo bolje, če ne bi nastopila na sobotnem slalomu. Ponoči sem bila zelo slaba, bruhala. Ni bilo prijetno, vseeno sem šla na štart, a nisem imela moči in volje. Poleg tega je bila postavitev zelo težka. Mogoče bi bilo bolje, če bi sploh ostala doma,« je dejala Mazejeva.

Potem ko je bila lani v središču pozornosti finala v Lenzerheide, je morala krono predati Avstrijki Anni Fenninger, ki pa je dosegla le dobro polovico točk kot jih je Črnjanka v minuli sezoni. Mladi smučarki je predala tudi veleslalomski primat. S štirimi zaporednimi zmagami je Fenningerjevi uspel podoben niz kot Mazejevi na začetku prejšnje sezone. Črnjanka je sicer v svoji paradni disciplini izgubila mesto med elitno sedmerico.

Toda ko se bo nekoč po končani karieri ozrla nazaj, se bo spomnila le lepih trenutkov. Mnogo teh je doživela na letošnjih OI v Sočiju. Tam je osvojila šezadnje, kar ji je manjkalo v zbirki lovorik. Postala je dvakratna olimpijska prvakinja in se za vedno zapisala v slovensko smučarsko zgodovino.

Za zdaj še ni jasno, kakšna bo usoda njene ekipe. Ko se bodo glave ohladile, bo čas za sprejemanje novih odločitev.