Tina Maze z zaupanjem v trenerja lažje tekmuje

Prva slovenska smučarka Tina Maze v smuku brez uvrstitve na vrh, a tudi brez razočaranja. Danes superkombinacija (9.30).

Objavljeno
11. januar 2014 23.14
ALPINE-SKIING/WOMEN
Š. Ro., šport
Š. Ro., šport
Altenmarkt – Veliko pozitivne energije je v ekipo Tine Maze prinesel dogovor o sodelovanju s trenerjem Maurom Pinijem. Četudi Črnjanka na včerajšnjem smuku ni posegla na vrh, je tokrat v 12. mestu vendarle videla tudi svetlo plat. Zlasti dobro smučanje, ki pa ga je v spodnjem delu pokvarila z napako.

Mazejeva je bila po prvih treningih s priznanim švicarskim strokovnjakom dobre volje in odločena, da konča niz povprečnih rezultatov. Silovito je krenila v »prosti pad« na progi Kälberloch in hitro dosegla veliko hitrost (122,77 km/h), ki pa je v nadaljevanju ni mogla več dobro obladati. V zgornjem delu je še bila najhitrejša, nato pa v enem od zadnjih zavojev bržkone zapravila uvrstitev na zmagovalni oder. Od zadnjega merjenja vmesnega časa do cilja je izgubila skoraj sekundo, ko je prenizko prišla v zavoj in pokvarila dobre obete.

Čeprav si je želela veliko več od 12. mesta, po tekmi vendarle ni točila solza, ker ni uresničila cilja. Raje se je osredotočila na dobro plat nastopa. »Mislim, da sem zlasti v zgornjem delu dobro smučala, spodaj pa me je presenetila velika hitrost, preveč me je odneslo. Lahko bi bilo bolje, a bom skušala v nastopu poiskati pozitivne stvari,« je ocenila 30-letna Korošica. Tako tudi ni obžalovala, da so dekleta v petek ostala brez drugega treninga, na katerem bi vendarle lahko povadila še kakšen zahtevnejši odsek. Bila je zadovoljna, da je pridobila še en dan za trening slaloma, ki ji na zadnjih dveh tekmah nikakor ni šel od nog.

Po Bormiu je tudi testirala nove slalomske smuči. Nov par, ki ga je izbrala, naj bi se obnesel veliko bolje. »Zato sem tudi veliko bolj mirna, bolje se gibam, to mi vliva dodatno pozitivno energijo,« je povedala Mazejeva, ki bo skušala napredek unovčiti že na današnji superkombinaciji (9.30 in 12.30). Ta bo zanjo še posebno velik izziv. »Z Maurom se na ogledu proge zelo dobro ujameva. Bistveno lažje je iti na ogled z nekom, ki mu lahko zaupaš. V superveleslalomu doslej nisem bila prepričana vase, vedno je manjkal kakšen delček. Veselim se nove tekme,« je povedala in bila polna hvale na račun novega trenerja, ki bo danes postavil slalomsko progo: »Še sedaj težko dojamem, da sodelujemo s trenerjem, kot je Pini. Vedno sem ga imela za enega najboljših trenerjev v svetovnem pokalu in ga zelo spoštujem. Imeli smo veliko srečo, da je lahko prišel k nam, saj je v tem delu sezone zelo malo prostih trenerjev, še posebej tako dobrih.«

Polna navdiha in pozitivnih občutkov je bila po včerajšnjem smuku, ki so ga krojile Avstrijke (Elisabeth Görgl pred Anno Fenninger), tudi Maruša Ferk. Na 20. mestu je uresničila visoka pričakovanja po prvem treningu. »Sedmo mesto na treningu ni bilo naključje, dobro sem se pripravila. Žal mi je zadnjega zavoja, ki mi je pobral toliko časa. Vedela sem, da ga moram zgodaj začeti, a sem na grbinah komaj ulovila pravi lok. Škoda, vedela sem, da sem sposobna dobrega rezultata, čeprav sem si želela višje, vsaj med 15,« je bila zadovoljna Ferkova. Z obetavnim nastopom si je močno okrepila samozavest, ki jo je po vrnitvi po poškodbi za zdaj zaman iskala. Korak naprej načrtuje tudi v današnji superkombinaciji. Ilka Štuhec je včeraj zabeležila prvo smukaško ničlo v sezoni.