Tina samozavestno v slalomski dvoboj s Shiffrinovo

Slovenska smučarska šampionka Tina Maze je v St. Moritzu našla hitro smučino, v Courchevelu nov napad na stopničke.

Objavljeno
16. december 2013 23.33
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Courchevel – Tako slabega vikenda, kot je bil minuli, med favoriti v svetovnem pokalu alpskih smučarjev in smučark že dolgo ni bilo. Brez točk so v svojih paradnih disciplinah v Val d'Iseru ostali Ligety, Svindal, Miller (zabeležil je dve ničli), Hirscher in Pinturault, v St. Moritzu pa Mazejeva, Shiffrinova, Gutova in Weiratherjeva.

Spodrsljaji dokazujejo, da sta se tekmovalni ritem in živčnost s prihodom v Evropo stopnjevala. Bolj kot se približujejo OI, pa je tudi smučanje na robu edina deviza za uspeh. Tudi danes je v ženskem slalomu v Courchevelu pričakovati oster spopad med favoritkami za zmagovalni oder, med najboljšo trojko iz Levija – Mikaelo Shiffrin, Mario Höfl-Riesch, Tino Maze – ter izzivalkami Frido Hansdotter, Kathrin Zettel, Wendy Holdener in navsezadnje tudi povratnico Marlies Schild, ki je po odstopu v Leviju sicer izpadla iz petnajsterice prvokategornic.

Za Tino Maze, ki je v St. Moritzu z odličnim smučanjem na drugi progi napovedala povratek v svetovni vrh, bo nastop v Savojskih Alpah vseeno še ena zahtevna preizkušnja. Vendar je razpoloženje bistveno boljše, kot je bilo v Švici. Tudi manj napetosti je v ekipi. Vrhunsko je motivirana, tretje mesto v veleslalomu pa ji je dalo tisto dozo samozaupanja, ki ga je tako močno pogrešala vso ameriško-kanadsko turnejo. Na dopoldanskem ponedeljkovem treningu s spremembo ritma iz superveleslaloma oziroma veleslaloma v slalom ni imela težav. »Od Levija, se pravi v celem mesecu dni, sem opravila le dva slalomska treninga. Vendar me to ne skrbi, ker s prehodi iz ene v drugo disciplino nimam težav. Na preizkusu smučišča sem se zelo dobro počutila, tako da z veliko dozo zaupanja vase pričakujem današnji nastop,« je pred drugim slalomom sezone povedala Mazejeva, ki je na žreb številk prišla v spremstvu Andree Massija.

Smučišče »Emila Allaisa«, ki so ga poimenovali v spomin na šampiona iz tridesetih let minulega tisočletja in očeta sodobnega smučanja, je izjemno zahtevno. Po konfiguraciji Mazejevi zelo ustreza, kar je navsezadnje dokazala s tretjim mestom v slalomu leta 2010 in veleslalomsko zmago v minuli sezoni. Medtem ko je bilo lansko zmagoslavje zaradi izjemne forme samoumevno, pa je bilo leto 2010 zelo podobno letošnjemu. Po stresnem začetku je v Franciji z odličnim nastopom naredila rezultatski preobrat, ki jo je pripeljal do dveh olimpijskih kolajn. V dvoboj s Shiffrinovo gre brez miselnih zavor. Američanka je sicer na začetku sezone v precej boljši formi, zanimivo pa bo videti, kako bo prenesla veleslalomsko ničlo. Trenerja Rolanda Pfeifferja, ki je tudi trasiral prvo progo (Shiffrinova ima števliko 1), odstop v St. Moritzu ne skrbi. Pravi, da je Mikaela v tako dobri formi, da je ne bo nič ustavilo. Je pa prvi slalom v Courchevelu močno zaprl, tako da smučarke čaka veliko ostrih sprememb ritma. Pravšnja preizkušnja tudi za taktično eno najbolj zrelih v svetovnem pokalu Mazejevo in seveda prekaljena Höfl-Rieschevo, ki bi z zmago postala prva v zgodovini svetovnega pokala z desetimi zmagami v kombinacijskih disciplinah – smuku in slalomu.