Tina v Moskvo po prvo zmago

Avstrijski smučar Marcel Hirscher lahko z dobrim rezultatom na paralelnem slalomu že prehiti vodilnega Ivico Kostelića.

Objavljeno
21. februar 2012 10.58
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Moskva – Paralelni slalom v olimpijskem parku Lužniki bo pomembnejši, kot se je zdelo pred desetimi dnevi. Po poškodbi Ivice Kostelića ima Marcel Hirscher lepo priložnost za prevzem pobude v boju za kristalni globus. Hrvat ima resda 18 točk prednosti, Avstrijcu pa bi zadostovala že zmaga s prvim tekmecem, Rusom Horošilovom, saj bi osvojil 30 točk.

Smučarsko dvobojevanje bo tudi izjemna priložnost za Tino Maze, da po petih drugih in dveh tretjih mestih končno stopi na najvišjo zmagovalno stopnico. Čaka jo zelo težka tekma, v kateri se bo najprej pomerila z Anjo Pärson. Uspešnejša se bo v četrtfinalu pomerila z zmagovalko dvoboja Fenninger-Kirchgasser, v polfinalu pa z najboljšo med četverko Mario Höfl-Riesch (pred tremi leti je bila druga za Therese Borssen), Federico Brignone, Marlies Schild in Tesso Worley. V drugi »veji« bodo o finalistki odločile Nicole Hosp, Marlies Schild, Viktoria Rebensburg, Elisabeth Görgl, Kathrin Zettel in Lindsey Vonn, ki je bila zvezdnica televizijskih mrež. Iz Moskve se je v živo javila tudi v osrednjo športno oddajo CNN, kjer so ji namenili toliko časa kot rekordu NBA moštva Oklahome Cityja (50 točkam Duranta, 40 Westbrooka in trojčku Ibaka), več pa četverčku Messija v španskem prvenstvu. Pojasnila je, da se paralelni slalom razlikuje od njene paradne discipline, smuka.

V Moskvi sta bila že dva ekshibicijska paralelna slaloma, a Mazejeva tedaj ni tekmovala. Čeprav je smučanje na 56 m visoki in 170 m dolgi jekleno-snežni konstrukciji, največji na svetu (slalom naj bi bil dolg 20 sekund), zanjo neznanka, se ga zelo veseli. V šprinterskih nastopih, začinjenih z neposrednimi dvoboji, je vselej uživala, odlično izkušnjo pa ima z lanskega novoletnega slaloma na olimpijskem štadionu v Münchnu, kjer je bila druga, hitrejša od nje pa le Švedinja Maria Pietilä-Holmner. »Taktika bo izrazito šprinterska. Zelo pomembni bodo silovit štart in prvi vratci, nato sledi popoln napad do zadnjega atoma moči,« je opisal pot do zmage trener Andrea Massi.

Konkurenca v Moskvi bo v ženski konkurenci nekoliko okrnjena (med najboljšo petnajsterico ne bo Lare Gut, Tine Weirather, Tanje Pouitainen in Marie Pietilä-Holmner), še bolj pa v moški konkurenci, kjer ne bo Didierja Cucha, Bodeja Millerja, Benjamina Raicha in Hannesa Reichelta. A jih nihče ne omenja. V ospredju je prvi neposredni dvoboj za veliki globus med Hirscherjem in Beatom Feuzom. Avstrijec, ki je v Lužnikih zmagal že leta 2009, je po sijajnih letošnjih nastopih in nizu zmag v slalomu in veleslalomu izraziti favorit. Čaka ga težka pot, na kateri bodo tudi Alexis Pinturault, Romed Baumann, Ted Ligety in Mario Matt. Švicar, ki za Hirscherjem zaostaja za 51 točk, računa na presenečenje. Zanj bo velika že prva ovira – Phillip Schörghofer. Če bo hitrejši, ga nato čakajo Aksel Lund Svindal, Steve Missilier (pred tremi leti je bil drugi) in Felix Neureuther, sicer zmagovalec prvega paralelnega slaloma v Moskvi. »Za menoj sta bržkone najboljši tekmi v veleslalomu in slalomu, pred menoj pa tri od štirih tekem, ki so vsaka po svoje neznanka. Danes me čaka paralelni slalom, v petek in soboto superveleslalomski premieri v Crans Montani, v nedeljo pa še veleslalom. Pametno bom moral tvegati, da ne bom zapravil vsega, kar sem si doslej prismučal,« je povedal pred Moskvo Avstrijec, ki je letos slavil že osem zmag.