Trenerji sočustvovali z Jurijem Tepešem

Smučarski skoki: Robert Kranjec na prvi tekmi v Titisee-Neustadtu sedmi, Stanežičan Jurij Tepeš z drugega na 14. mesto.

Objavljeno
15. december 2013 03.11
during the ski jumping World Cup in Titisee-Neustadt on Saturday, Dec.14, 2013. (AP Photo/Michael Probst)
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Ljubljana – Avstrijski smučarski skakalec Thomas Morgenstern je po skoraj dveh letih spet okusil slast (posamične) zmage v svetovnem pokalu, potem ko je v svojo korist odločil prvo tekmo v Titisee-Neustadtu. Na odru za najboljše sta mu družbo delala Poljak Kamil Stoch in Švicar Simon Ammann, najvišje uvrščeni Slovenec pa je bil kot sedmi znova Robert Kranjec.

Morgenstern je z izjemnim skokom, dolgim 143,5 metra, vodil že po uvodni seriji, v kateri se mu je najbolj – na 4,8 točke – približal Jurij Tepeš (140,5 m). Toda 24-letni Stanežičan v drugo, ko je pristal pri 127,5 metra, tudi zaradi slab(š)ega vetra ni ponovil sijajnega prvega nastopa. Ko je potem na semaforju rezultatov videl, da je zaradi vzvratnika prejel 4,3 točke pribitka (v prvi so mu jih zavoljo vzgornika odvzeli 2,1) in zdrsnil na končno 14. mesto, je le jezno odmahnil z roko. In potreboval je kakšnih petnajst minut, da se je vsaj za silo pomiril, kakor je v telefonskem pogovoru razkril slovenski »selektor« Goran Janus.

»Ko smo trenerji po tekmi prišli do Jurija, je bil še vedno besen kot ris. Rekli smo mu, da sočustvujemo z njim, on pa nam je odvrnil, da mu gredo pač takšne stvari neizmerno na živce,« je zaupal 43-letni Ljubljančan in pristavil, da je imel Tepeš včeraj res veliko smolo. »Če po odskoku ne začutiš podpore zraka, je težko poleteti daleč – na tej veliki napravi še toliko težje. To smo videli že pri domačem upu Andreasu Wellingerju, ki ga je v prvi seriji posrkalo na tla pri 117,5 metra,« je Janus potegnil vzporednico med svojim varovancem in komaj 18-letnim Nemcem, ki je – čeprav je bil v ožjem krogu favoritov – tekmo končal na zadnjem 50. mestu. Mimogrede: ker so Wellingerju prižgali zeleno luč v tako slabih razmerah (+11,9 točke), je glavni trener nemške reprezentance Werner Schuster nekaj krepkih zabrusil tudi finskemu tehničnemu delegatu Miki Jukkari in njegovemu slovenskemu pomočniku Sašu Komovcu.

Da je bilo treba imeti za mesta na vrhu in pod njim včeraj obakrat ugoden veter, zadostuje že kratek pogled na vrstni red. Tako so presrečnemu zmagovalcu Morgensternu (»V finalu so se razmere kar precej spreminjale, tekmo in zmago pa sem doživljal nadvse čustveno. Tu sem šele drugič ali tretjič, skakalnica pa mi ustreza, ker dopušča dolge skoke, v katerih najbolj uživam.«) v uvodni seriji (143,5 m) odvzeli 2,7, v drugi (139 m) pa 1,9 točke, drugouvrščeni Stoch (137 m in 141,5 m) je bil na ta račun skupno ob 3,2 točke, tretjeuvrščeni Ammann pa ob 2,2 točke. »Ker se v tej konkurenci sleherna malenkost toliko bolj pozna, je treba razumeti Jurijevo jezo, ki je bila toliko večja, ker je po zelo dobrih skokih začutil, da bi se lahko zavihtel zelo visoko. No, pa saj bo imel jutri novo priložnost,« se je Janus ozrl k današnji preizkušnji, ki se bo prav tako začela ob 14. uri.

Na njej bo ob Tepešu znova visoko meril tudi Kranjec (138,5 m in 136 m), ki se je s sedmim mestom že četrtič zapored prebil med elitno deseterico, med katero se je utrdil tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala (9.). Če pa bo – kot je pripomnil Janus – odpravil drobne napake pri odskoku, bo že zelo blizu zmagovalnega odra. Jaka Hvala (133 m in 132,5 m) si je z 19. mestom včeraj priskakal najvišjo uvrstitev v tej sezoni, med trideseterico pa se je od naših prebil še Peter Prevc (133,5 m in 127,5 m), ki pa ni bil najbolj zadovoljen s 27. mestom, na katerega je zdrsnil s šestnajstega po uvodni seriji. Čeprav je Rok Justin v prvem »polčasu« doskočil pri 133 metrih, to ni bilo dovolj za njegove prve točke v svetovnem pokalu. Od nastopa v finalu ga je na 32. mestu ločilo pičle 0,3 točke, deset mest za njim pa je končal Tomaž Naglič (129 m).