Tudi ko ne zmaguje, Tina Maze postavlja mejnike

Na Semmeringu je najboljša smučarka sveta z 2. mestom devetič v koledarskem letu stopila na oder v veleslalomu.

Objavljeno
29. december 2012 00.29
ALPINE-SKIING/
V. D., šport
V. D., šport
Semmering – Tina Maze je po božičnem premoru in osvežitvi nadaljevala v šampionskem ritmu. Na veleslalomu na Semmeringu, kjer nikoli ni bila boljša od šestega mesta, je z drugim mestom postavila nov osebni mejnik in tudi rekord v svetovnem pokalu.

Prva je v zgodovini ženskih tekem nanizala devet veleslalomskih uvrstitev na zmagovalne stopničke v enem letu in prehitela dosedanje rekorderke, Švicarko Lise-Marie Morerod, Italijanko Deborah Compagnioni, Avstrijko Anito Wachter in Nemko Viktorio Rebensburg. Rekorden je tudi njen seštevek 999 točk, magično mejo pa bo bržkone premagala danes v slalomu, v katerem prav tako sodi med favoritke. O velikem globusu si ne beli glave, saj ji je jasno, da ji bodo tekmice težko kos. Prva zasledovalka Maria Höfl-Riesch, ki je na Semmeringu presmučala svoj najboljši veleslalom v tej zimi, zaostaja že za 417 točk. Čeprav je sezona dolga, je priznala, da Tina tako kakovostno in stalno smuča, da jo je nemogoče premagati. Zato ne razmišlja več o lovu za Tino, ampak se osredotoča na svoje smučanje.

Mazejeva to počne od prve zmage v Söldnu. Na prvi progi je bila tretja, na drugi pa je s tretjim časom (obakrat je bila najhitrejša zmagovalka Anna Fenninger) z drugega mesta izrinila Tesso Worley. »Vedno je mogoče nastopiti bolje, a je težko premagati tako razpoloženo tekmico, kot je bila tokrat Fenningerjeva. Na prvi progi v zgornjem delu nisem dobro smučala, saj nisem mogla ustvariti prave hitrosti. Pomembno pa je, da sem napadala in se borila do konca. Na drugi progi, ki je bila sicer dobro pripravljena, se je bilo, kot običajno, potrebno prilagoditi na razmere. Smučala sem precej bolje,« je bila zelo zadovoljna Mazejeva. Andrea Massi je za Tinin manj uspešni, a za svetovni pokal nedvomno vrhunski nastop, poiskal delni vzrok v ogrevanju pred tekmo. Tudi tokrat ni bilo primerno za smučarke, ki tekmujejo v vseh disciplinah in potrebujejo več ponovitev, da ujamejo tekmovalni ritem. Tini se to pogosto dogaja, zato na nekaterih nastopih na prvih progah ni na vrhu. Glavni razlog za velik zaostanek pa je bila ob močnem vetru izjemno razpoložena Fenningerjeva. »Tina na prvi progi ni imela svojega ritma, na drugi pa je smučala kot v najboljših predstavah,« je komentiral varovankin nastop vodja ekipe aMaze in dodal, da ga ni strah za visoko tekmovalno raven. Kondicijsko in psihično je namreč tako dobro pripravljena, da ne bo imela težav.

Fenningerjeva, ki je imela letos že obilico smole, je na domačem terenu stopnjevala zmagoviti ritem do vrhunca in v velikem slogu razveselila navijače. Veleslalomskega kraljestva Mazejeve pa ni ogrozila. Kako dobro je Avstrijka smučala, najbolje pove Tinin opis njenega nastopa: »Anna ni smučala, ampak letela ... Bila je resnično nepremagljiva.« Del zaslug za njen »ples« na Semmeringu, kot je poimenovala svojo doslej največjo zmago, pa ima po svoje tudi Tina, saj sta pred tekmo skupaj trenirali. Massi poudarja, da si je po vsem, kar je pokazala v sezoni, zmago zaslužila. Tudi zato, da je zdržala velik pritisk na drugi progi. Prvič v karieri je namreč vodila.

V veleslalomskem seštevku je Mazejeva enako suverena kot v skupnem, čeprav je zaloga točk zavoljo le šestih nastopov manjša. Pred Avstrijko Kathrin Zettel ima 199 točk naskoka. Do konca so sicer še trije veleslalomi (v Mariboru, Ofterschwangu in Lenzerheide), težko pa je pričakovati, da ji bo katerakoli tekmica ogrozila prvi veleslalomski globus. Na zadnjih dveh nastopih je sicer doživela dva poraza, a je s tretjim in drugim mestom sijajno zaokrožila zmagoviti niz. Tekmovati z izrazitimi specialistkami bo čedalje težje, ker je njen ritem nastopov v vseh disciplinah dvakrat močnejši.

V slalomu celo močnejša?

Tino danes čaka prvi od treh »novoletnih« slalomov (novoletni paralelni v Münchnu so včeraj potrdili). Massi in trener Livio Magoni menita, da je v slalomu ta čas morda celo močnejša kot v veleslalomu. »Izognil bi se konkretnim napovedim, lahko pa potrdim, da je bila na zadnjem slalomskem treningu v Reiteralmu zelo razpoložena. To je dober obet,« je Magoni odgovoril na vprašanje novinarjev, kaj pričakuje od nocojšnjega slaloma. Tinin cilj je najprej zmaga, nato zmagovalni oder, ki bosta seveda izpolnila tudi novoletno željo, da gre v novo leto s 1000 točkami ...

Povsem ponesrečen nastop Drevove

Močno za pričakovanji je zaostala Ana Drev. Po šestih nastopih s točkami je na 35. mestu ostala brez finala. »Občutek je bil zelo slab. Vseskozi sem se iskala. Ne želim iskati izgovorov v podlagi, a mi je v zgornjem delu proge spodnja smučka ves čas uhajala. Proga je bila sicer v zadovoljivem stanju,« je komentirala najslabše smučanje v sezoni. Tretja Slovenka Tina Robnik je končala na 53. mestu. Tekme svetovnega pokala so zanjo ta čas očitno prehuda preizkušnja.