Tudi maže je treba plačati

Slovenska smučarka Maruša Ferk do denarja prek donacij na spletu.

Objavljeno
07. november 2014 19.11
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport

Ljubljana – Ob Tini Maze na uvodnem slalomu sezone prihodnji konec tedna bržkone ne bo nobene slovenske reprezentantke. Predvsem, ker nobena nima nič kaj spodbudnega štartnega izhodišča, pa tudi zaradi vsesplošnega varčevanja. Dekleta so se zbiranja sredstev lotila kar sama, prek spletnega doniranja.

»Make a champ« je poseben projekt množičnega financiranja (crowdfunding), na katerem predvsem še neuveljavljeni športniki zbirajo prostovoljna sredstva, ki bi jim omogočila (nadaljnjo) profesionalno kariero. Z željo, da se prebije skozi sezono in se dobro pripravi na SP v Vailu, se je na strani predstavila tudi Maruša Ferk. V nekaj dneh se je že nabralo nekaj denarja, 26-letnica je vsem donatorjem zelo hvaležna. »Za ta način zbiranja denarja sem se odločila, ker sem po koncu sezone izgubila osebnega pokrovitelja. Iskala sem novega, a razumem, da so časi težki, tudi na zvezi je pač stanje, kakršno je. Poleti sem zato sama plačevala vse treninge, tudi pot v Argentino, pa še obvezno participacijo zvezi,« je pojasnila smučarka iz Blejske Dobrave.

S projektom, ki je pomagal že številnim, zlastim kanadskim tekmovalkam, bi se tako vsaj delno finančno razbremenila. »Nikogar ne silim, da mora kaj prispevati, gre za to, da pač poskusim izkoristiti vsako možnost, ki se ponudi,« je še dejala že nekaj let redna tekmovalka v svetovnem pokalu, ki je na spletni strani potencialnim darovalcem tudi pojasnila, da mora med drugim kriti vse stroške tekem evropskega in severnoameriškega pokala (v Kanadi bo ostala teden dlje in skušala izboljšati točke FIS), pa tudi maže za smuči, saj budžet ekipe pač ni dovolj velik, prispevati morajo tudi tekmovalci.

Njen cilj v projektu, katerega del je tudi Vanja Brodnik, je zbrati vsaj 3000 €. Vsak evro bo prišel prav in hkrati vlil dodaten zagon za dokazovanje na belih strminah. Nanje se bo naslednji teden ženska reprezentanca podala kar v ZDA. Napoved za Evropo je slaba, več treninga na ameriškem snegu bo dobrodošlo. Tako na slalom v Levi glavni trener Rasto Ažnoh najbrž ne bo poslal nobene od deklet. Obstaja možnost, da bi štartala Ana Bucik, ki bo v naslednjih tednih na tekmah evropskega pokala v Skandinaviji. Ferkova, ki je lani osvojila točke na slalomu v Kranjski Gori, se je nastopu odpovedala, ker v tej disciplini ni dovolj dobro pripravljena. »Mislim, da ne bi mogla doseči dobrega rezultata, četudi je teren v Leviju tak, da lahko tudi z visoko štartno številko prideš naprej,« je povedala v zadnjih letih ena najboljših slovenskih slalomistk.

Kot je dejala, slaloma sicer ne želi odpisati, prav na naslednjih treningih v ZDA se mu želi bolj posvetiti, tudi zaradi superkombinacije, a preden spet nastopi na najvišji ravni, bi rada popravila točke FIS in štartni položaj. Toda v pripravljalnem obdobju pogosto za vadbo slaloma ni bilo časa, dekleta so namreč veliko več trenirala veleslalom. Kot je dejala, je v tej temeljni disciplini naredila korak naprej in načrtovala, da si štartno mesto pribori že za Sölden, nato pa jo je na treningu v Hintertuxu ustavil nerodni padec. Ta je zdaj že pozabljen, na sporedu pa že nova priložnost, da se dokaže.