Tudi slab dan je lahko olajšanje

Tekmice so prepričane, da bo slovenska smučarska šampionka Tina Maze novembra spet na vrhu.

Objavljeno
28. oktober 2013 14.25
Lara gut solden 26.10.2013
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Sölden – Ne glede na ponesrečen začetek sezone Tina Maze ostaja prva smučarka sveta. Prav vsi v svetovnem pokalu menijo, da je bilo 18. mesto veleslalomske kraljice minule sezone le slab dan, ki ga mora hitro pozabiti. Tako kot tudi lansko rekordno bero, ki se je izkazala za veliko večje breme, kot je menila.

Razmišljanje tekmic je strnila zmagovalka prvega veleslaloma olimpijske sezone Lara Gut. Prepričana je, da se bo Mazejeva vrnila v svojem elementu v šampionsko smučino že konec novembra v Ameriki. Tiste tekmice, ki prevlado najboljše smučarke sveta v minuli sezoni sicer pripisujejo tudi nekaterim srečnim okoliščinam, verjamejo, da letos ne bo tako prepričljiva, kot je bila v rekordni sezoni, kar navsezadnje niti ni tako pomembno. Tiste, ki občudujejo njeno popolnost, predanost delu in vrhunsko vsestranskost, pa verjamejo, da bo že v slalomu v Leviju ujela lanski zmagoviti val.

Kakorkoli že tekmice razmišljajo (nekatere so ob njenem prvem slabem nastopu zadovoljno stiskale pesti), breme prve dame svetovnega pokala je izjemno veliko. Pa ne samo zaradi realnih in normalnih zmagovitih pričakovanj, ki znajo biti včasih večja nadloga, kot se Mazejevi in njej podobnim serijskim zmagovalcem zdi, ampak zaradi vseh drugih pritiskov. Ti so ob začetku sezone za tiste, ki niso vajeni življenja pod soji žarometov, strašanski. Že poleti je Mazejeva tarnala, da je življenje v središču pozornosti, ko vsi hočejo delček njenega šampionskega občutka in torte, utrujajoče. Slikanja za sponzorje, snemanja, novinarji, intervjuji v petih jezikih in vse marketinško-medijske obveznosti so ji vselej jemali energijo, predvsem pa motili ustvarjalni mir, ki si ga želi med pripravami. Tina bolj na srečo kot na žalost ni Alberto Tomba, ki je bil v soju žarometov največji uživač, a je na koncu tudi on imel vsega čez glavo. V tem je zelo posebna. Tega, žal, svet šov-biznisa noče razumeti. Dokler je na krilih slave, jo hoče do konca izkoristiti. Ne glede na to, kaj so bo z njo športno dogajalo.

Odziv na pritiske od zunaj je bilo letos zapiranje vase. Vse, kar se ji je negativnega, sama reče slabega, nabralo čez poletje in jesen, je izbruhnilo v Söldnu, ker je imela v treh dneh pet srečanj s sponzorji oziroma opremljevalci, štiri z novinarji (enega je izpustila) ter najmanj ducat posamičnih, tudi enournih intervjujev. Medijskih obveznosti je imela toliko kot vsi smučarji svetovnega vrha skupaj. Med njenimi tekmicami so imela polurne intervjuje le dekleta Heada Maria Höfl-Riesch, Anna Fenninger, Julia Mancuso in Elisabeth Görgl. Mikaela Shiffrin se je pogovarjala le z ameriškimi novinarji. Marcel Hirscher je pol ure odgovarjal na vprašanja na Fis-forumu, kjer Mazejeve sicer ni bilo. Aksel Lund Svindal in Ted Ligety sta zadostila pozornost medijev le na konferenci proizvajalca, itd.

Tinin menedžer Ralph Krieger je na pripombo, da je Tino treba zaščititi, ker jo na koncu vendarle opredeljujejo njeni rezultati, ne pa izmuzljiva slava, branil svet športnega posla, od katerega živi, češ da lahko smuča navsezadnje tudi brez sponzorjev. Pogovor o tem, da posla ne bi bilo brez šampionov in obratno, bi lahko tekel v nedogled. Dejstvo pa je, da je bila v Söldnu zbrana novinarska elita z vsega sveta kot na nobenem drugem prizorišču. Zavoljo izjemnega povpraševanja po intervjujih je Mazejevo tudi tako močno obremenil. Nobenega dvoma pa seveda ni, da je treba okrog tako občutljive športnice, kot je Mazejeva, narediti še večji zid, kot ga je zgradil Massi, in jo zaščititi, da se bo lahko posvetila udejanjanju svoje popolnosti.

Po vsem povedanem je razumljivo, da si je najboljša smučarka po söldenskem veleslalomu pošteno oddahnila. Po 18. mestu ni bilo videti v njej sicer značilne jeze, ko ji gre slabo. Tudi solz in slabe volje ni bilo. Iz oči niso švigale strele, ki bi ubile vsakega, ki stopi na njeno pot v trenutku največjega razočaranja. Olajšana je le ugotovila, da je pol lažja, kot je bila na štartu. Zelo zbrano je ocenila nastop na tekmi za čimprejšnjo pozabo. »Vsi so mi govorili, pozabi na negotovost, dvome in strah, češ bo že, saj zmoreš. Tudi sama sem verjela, da bo, čeprav mi je bilo jasno, da so moji smučarski občutki slabi. Zdaj je ta mora mimo, olajšanje pa veliko,« je opisala veleslalomsko moro, ki pa se ji v Söldnu ni zgodila prvič. Vsakič pa je iz nje prišla velika zmagovalka. Iskanje popolnosti je včasih hudo mukotrpen posel tudi za tako prekaljeno smučarko, kot je Tina Maze, in ekipo aMaze z Andreo Massijem na čelu.