Ulaga: Slovenci so na SP presegli pričakovanja

V dolini Fiemme se bo danes zaključilo nordijsko SP, na katerem so Slovenci s Petrom Prevcem osvojili dve kolajni.

Objavljeno
03. marec 2013 11.09
Slovenija Ljubljana 17.11.2012 - Smuccarski skoki - predstavitev reprezentance. Na sliki Primozz ULAGA. Foto: Leon Vidic/Delo
Š. Ro., Delo.si, STA
Š. Ro., Delo.si, STA

Val di Fiemme - Z današnjo najdaljšo preizkušnjo smučarjev tekačev se bo končalo letošnje svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Smučarski tekači se bodo v Val di Fiemmeju podali na 50 kilometrov v klasični tehniki. Skupinski start bo na sporedu ob 12.30, na progi pa ne bo Slovencev.

Tokratno prvenstvo je bilo uspešno tudi za Slovenijo, saj se je skakalec Peter Prevc dvakrat povzpel na zmagovalni oder. Osvojil je srebrno in bronasto kolajno.

Ulaga: Ocena je zelo pozitivna

Nastope slovenskih športnikov na svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme si je v živo ogledal tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) Primož Ulaga. Njegova ocena je, da so vsekakor presegli pričakovanja. »Vsekakor si bom prvenstvo najbolj zapomnil po dveh medaljah Petra Prevca,« je kot iz puške izstrelil nekdanji skakalni šampion, zdaj pa prvi mož SZS.

»Preseneča me tudi odziv gledalcev, ki je precej boljši, kot sem mislil, da bo. Val di Fiemme dobro poznam in vem, da v Italiji za nordijsko smučanje ni prav velikega zanimanja. Zato me še toliko boj čudi, da se že tretjič v zadnjih dvajsetih letih pojavlja kot prizorišče nordijskega prvenstva. Norveški in slovenski navijači, precej jih je tu, so naredili kar lepo vzdušje,« je pojasnil Ulaga.

 

Nekdanji smučarski skakalec, ki je v svetovnem pokalu zbral devet zmag, je tudi sam nastopil na skakalnicah v Predazzu, kjer je leta 1991 Franci Petek na veliki skakalnici osvojil naslov svetovnega prvaka, letos pa si je kar dve kolajni priskakal Peter Prevc. Skakalno središče, ki so ga takrat na novo zgradili, do danes ni doživelo veliko sprememb.

»Takrat je bil to izjemno sodoben center, nekaj, kar je bilo za tisto obdobje največ. A dejstvo je, da ima takšno lego, da so oziroma smo se skakalci že takrat pritoževali, da vremenski pogoji niso za vse enaki oziroma so celo zelo različni. V nekem obdobju imaš močan vzgornik, nato pa enako močan veter v hrbet in to ni nekaj, kar nas športnike zelo veseli,« je težave skakalnega središča v Predazzu iz prve roke opisal nekdanji skakalni šampion.

Slovenci celo presegli pričakovanja

Na vprašanje, ali so nordijski športniki na letošnjem prvenstvu izpolnili pričakovanja, je predsednik krovne slovenske smučarske organizacije odvrnil, da so jih presegli. »Niso jih le izpolnili, celo presegli so jih. Tistih najboljših rezultatov nismo pričakovali. Ne v tekih enega četrtega mesta, sploh po sicer bolj skromni sezoni, ne sedmega mesta kombinatorcev, prav tako nismo mogli pričakovati takšnih uspehov v skokih. Le kdo si je mislil, da bodo skakalci po lanski super sezoni nato na svetovnem prvenstvu pobrali kar dve medalji? Glede rezultatskega dela ne moremo imeti nobenih pripomb,« je sklenil Ulaga.