Uničena proga za Felixa izziv, ne ovira

Felix Neureuther se je s šesto zmago izenačil z očetom Christianom, Mitja Valenčič drugič med 15, odstop Mihe Kürnerja.

Objavljeno
07. januar 2014 01.33
M. F., šport
M. F., šport
Bormio – Ničla iz Levija je za prvega slovenskega slalomista Mitjo Valenčiča pozabljena. Sklonjeno glavo je dvignil z uvrstitvijo med 15 najboljših v Val d'Iseru. V izkušenem smučarju se je prebudila samozavest, ki jo je prenesel tudi na včerajšnjo tekmo. V Bormiu je ponovil uvrstitev iz Francije.

Valenčič iz tekme v tekmo previdno stopa po poti napredka. »Trepetal sem za uvrstitev v finale. Na drugi progi sem se potem počutil precej bolje na smučeh kakor na prvi. Čas izgubljam na ravnini, kar me skrbi, a če moram oceniti končen izplen, sem lahko zadovoljen,« je črto pod nastopi v Italiji, na nadomestnem prizorišču za odpovedani slalom na Sljemenu nad Zagrebom, potegnil Valenčič. Na prvi progi je bil 25., v finalu pa je izkoristil ugodno štartno izhodišče na progi, ki se je po nastopu njegovih poznejših tekmecev »predrla«. V finalu je vknjižil peti čas. »Z Mitjevimi predstavami smo delno zadovoljni. Spodnji del od zadnjega vmesnega časa naprej mu ni ustrezal, v tistem delu proge je ogromno izgubil. Tam se skrivajo njegove rezerve. Kljub vsemu nam njegovi nastopi vlivajo upanje za nadaljevanje sezone, saj nobena januarska preizkušnja ne bo potekala na tako položnem terenu, kakor je bil ta v Bormiu. Dobro je pripravljen, dviguje formo in želimo si, da bi jo prenesel tudi na vsako naslednjo tekmo,« je Valenčičev rezultat komentiral glavni trener moške reprezentance Miha Verdnik. Valenčič je tako edini med slovenskimi smučarji, ki je z dvema 15. mestoma izpolnil polno normo za olimpijske igre v Sočiju. Brez uvrstitve pa je v Bormiu ostal drugi Slovenec na tekmi: Miha Kürner, ki je štartal s številko 50, je odstopil na prvi progi.

Teren je bil v finalu povsem uničen, smučine so bile izrazite, zmehčana podlaga pa je zniževala hitrost tekmovalcev. Najbolje je razmere izkoristil Japonec Naoki Yuasa. Z najboljšim časom na drugi progi je z 21. mesta napredoval tik pod zmagovalni oder. Lepo se je znašel tudi domačin Manfred Mölgg. S 3. mestom si je zagotovil olimpijsko vozovnico za Soči. »Te stopničke so zame zelo pomembne. Napadel sem natančno tako, kot sem si zamislil,« je žarel v ciljni areni. Težke razmere na načeti progi pa so bile največji izziv za Felixa Neureutherja, ki je suvereno odsmučal od štarta do cilja. Teren je zakoličil njegov trener Hans Wallner. »Res sem se močno gnal,« je poudaril Nemec, sin nekdanjih smučarjev Rosi Mittermaier in Christiana Neureutherja. S šesto zmago v svetovnem pokalu se je izenačil z očetovim kariernim izkupičkom. »Zame je to izjemno lep začetek novega leta. Med poletnimi pripravami sem zaradi poškodb preživljal težke čase. Vesel sem, da sem končno povsem zdrav,« si je oddahnil 29-letni tekmovalec, čigar premoč je moral priznati tudi v minuli zimi najboljši slalomist Marcel Hirscher. Zadovoljiti se je moral z 2. mestom. Dobra prijatelja sta bila boj za vrh že na prvi progi, na kateri je bil za stotinko hitrejši Hirscher.

Avstrijec je prednost vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala Norvežana Aksla Lunda Svindala zmanjšal na 115 točk. V slalomski razvrstitvi pa za vodilnim rojakom Mariom Mattom zaostaja še za 20 točk. Nove priložnosti za točkovni napredek bo imel prihajajoči konec tedna, ko se bo smučarska karavana preselila v Adelboden, na tekmi v tehničnih disciplinah. V Švico bodo odpotovali še štirje slovenski tekmovalci, poleg Valenčiča še Matic Skube, Žan Kranjec in Mišel Žerak.