V Davosu spet stara dobra Vesna Fabjan

Gorenjka se je po dolgotrajni suši spet uvrstila v šprinterski finale in zasedla končno peto mesto.

Objavljeno
15. december 2013 18.00
iza smučarski tekači
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Davos - Slovenska smučarska tekačica Vesna Fabjan je po dolgem času spet mešala štrene v šprinterski preizkušnji svetovnega pokala. V Davosu je namreč zasedla peto mesto, medtem ko so preostale tri Slovenke izpadle v četrtfinalu, a se vseeno uvrstile med dobitnice točk. Katja Višnar je končala na 14. mestu, Alenka Čebašek dve mesti nižje, Nika Razinger pa je bila 26. Zmage se je veselila Norvežanka Marit Bjørgen.

Kot v starih dobrih časih - tako bi lahko ocenili današnji nastop Fabjanove, ki vse od zmage predlanskega februarja v Ribinsku ni več našla poti med šesterico finalistk v svetovnem pokalu. Danes je izpit opravila z odliko. V kvalifikacijah se ni pregrela, v čettfinalu in polfinalu pa je tekla kot svojčas suverena Petra Majdič, saj vodstva, ki si ga je zagotovila že kmalu po štartu, ni več izpustila iz rok.

V finalu se ji - ob boku (pre)močne konkurence - ni izšlo. Po štartu se je favoriziranih tekmic še držala, skupino sta vlekli Švedinji, nato pa je na veliki oder spet stopila »železna lady« Marit Bjørgen in vknjižila že 53. zmago med elito v karieri, deveto v mondenem švicarskem zimskošportnem središču. Resda se je morala 33-letna Norvežanka krepko potruditi, saj je zmagovalko odločil šele fotofiniš, ki je razkril, da je bila Američanka Kikkan Randall prepočasna zgolj za centimeter, tretja pa je bila najboljša kvalifikantka, Nemka Denise Herrmann.

»Odličen občutek je, ko vem, da se lahko spet enakovredno kosam z najboljšimi, saj je od zadnjega finala res preteklo že precej vode. Pred štartom sem bila malenkostno negotova, zato sem toliko bolj napadala v posameznih nastopih, za kar pa sem davek plačala na koncu, ko mi je v drugem krogu zmanjkalo moči. Vidim, da sem zraven, in zdaj bo lažje na prihodnjih treningih in tekmah. Ni bilo lahko, po letih suše sem se že bala, kako bo, a zdaj, ko sem prebila led, bo veliko lažje. Vesela sem, da sem do te uvrstitve prišla na prvem šprintu olimpijske sezone, še več jih bo januarja in se jih že zelo veselim,« je poudarila 28-letna Besničanka, ki ji slabša pretekla zima ni vzela poguma: »Volje mi res ne manjka. Lani sem imela ponesrečeno sezono, a vem, kje so bili skriti razlogi za to. S tem se nisem obremenjevala, vedela sem, da sem sposobna priti v finale, zato sem toliko bolj vesela, da se mi je posrečil odmeven dosežek. Tekla sem taktično, kot sem si zamislila. Moja slabša točka je klasični šprint, ki sem mu na treningih namenila precej več pozornosti. Ne vem, kje sem trenutno, saj v olimpijski zimi še nisem imela tekme, a ta rezultat bo dodatna spodbuda in motivacija za naprej.«

Prihodnje tekaške preizkušnje - po dva klasična šprinta, posamičnega in ekipnega v obeh konkurencah - bo gostil italijanski Asiago.