V ošibljeni konkurenci kup točk za Slovenki

V Les Roussesu na 10 km zmaga Ebbi Andersson, Anja Mandeljc 30., Eva Urevc 37.
Fotografija: Eva Urevc je bila tokrat v Franciji druga najboljša slovenska tekačica. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters
Odpri galerijo
Eva Urevc je bila tokrat v Franciji druga najboljša slovenska tekačica. FOTO: Lindsey Wasson/Reuters

Švedska smučarska tekačica Ebba Andersson je zmagala na preizkušnji za svetovni pokal na 10 km v prostem slogu v francoskem Les Roussesu. Od obeh slovenskih predstavnic je višje posegla Anja Mandeljc, ki je bila 30., medtem ko je Eva Urevc končala na 37. mestu. Za 25-letno Ebbo Andersson je to tretja zmaga v karieri in druga v tej sezoni, potem ko je bila najboljša v klasičnem koraku v finski Ruki.

Danes se ji je najbolj približala domačinka Delphine Claudel, ki je zaostala 13,4 sekunde. Tretja je bila Američanka Jessie Diggins z zaostankom 20,5 sekunde. Mandeljc je za 30. mesto osvojila 22 točk za svetovni pokal. Za zmagovalko je zaostala 1:53,3 minute. »Biti med 30 ni kar tako in lahko sem zadovoljna. Sicer sem si želela malenkost več, a vseeno mislim, da je to dober začetek po Touru. Vmes je bilo veliko treninga, tako da mislim, da najbolj spočita nisem, zato je bil nastop kar optimalen,« je po tekmi povedala slovenska tekmovalka.

Še precej več je na 37. mestu zaostala najboljša Slovenka z novoletne turneje Tour de Ski, Eva Urevc. V cilju je imela 3:42,2 minute zaostanka, glede na majhno število tekmovalk (38), pa je osvojila novih 14 točk za svetovni pokal. V seštevku še naprej vodi Norvežanka Tiril Udnes Weng s 1447 točkami. Sledi ji Švedinja Frida Karlsson (1160), tretja je Diggins (1094). Vodilnih dveh tekmovalk v Franciji ni. Urevc je na 19. mestu, zbrala je 550 točk.

Moško preizkušnjo je dobil Norvežan Harald Østberg Amundsen, 11,9 sekunde je zaostal njegov rojak Sjur Røthe, Šved William Poromaa na tretjem pa 17,9. Norvežan Johannes Høsflot Klæbo je z osmim mestom potrdil vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Miha Ličef je na 55. mestu z zaostankom 1:51,5 ostal brez točk svetovnega pokala, Miha Šimenc, najvišje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku, pa po prehodnem dogovoru ni nastopil, saj vse moči usmerja v sobotni šprint v klasičnem koraku.

Komentarji: