V ospredju tehnika, ne rezultati

Smučarski skoki: Maja Vtič potrdila svoj najboljši začetek zime od uvedbe ženskega svetovnega pokala.

Objavljeno
23. december 2013 10.52
T. V., šport
T. V., šport
Hinterzarten – Medtem ko kaže Sara Takanaši s tremi zaporednimi zmagami zavidanja vredno formo ob vstopu v olimpijsko zimo, so lahko zadovoljni tudi v slovenski skakalni reprezentanci. Zlasti najstarejša Maja Vtič, ki se je na preizkušnjah v Nemčiji zavihtela na 5. in 6. mesto, s tem pa potrdila svoj najboljši začetek zime od uvedbe ženskega svetovnega pokala.

Slovenke so imele na sobotni tekmi celo stoodstoten izkupiček, saj se je v finale prebila celotna šesterica, Vtičeva pa je bila po prvi seriji kar tretja, a je vdrugo s 13. dosežkom serije in tri metre krajšim skokom nazadovala po lestvici, s tem pa izpustila lepo priložnost, da se prvič v karieri povzpne na zmagovalni oder. »Veseli me predvsem, da so v mojih skokih še vedno rezerve. Pomembno je, da sem zraven najboljših. Z rezultati se ne želim obremenjevati, ampak s tehniko. Trenutno dobro delujem in stvari potekajo v pravo smer. Želim si, da bi tako nadaljevala še naprej,« jo je razveselil izplen minulega konca tedna, ki sta ga s prebojem med deseterico dopolnili tudi Ema Klinec, ki je bila v soboto osma, in Katja Požun z včerajšnjim 10. mestom.

Slovenke so bile sicer tudi včeraj zelo blizu temu, da bi se vse prebile med dobitnice točk, a sta Urša Bogataj (37.) in Špela Rogelj (31.) za las obstali zunaj trideseterice, Klinčeva je bila 12., Logarjeva pa 18. »Druga tekma je bila vetrovna loterija. Pri dekletih se to še bolj pozna, saj so bolj občutljiva na vremenske razmere. Zaradi rezultatov Urše in Špele nisem posebno slabe volje, sploh prva je imela namreč slabe razmere v zraku. Nasploh dekleta niso slabo skakala, razmer pa ne moremo izbirati,« je po tekmi razmišljal glavni trener Jože Berčič, ki meni, da jim zdaj predvsem manjka sproščenosti. Prepričan je namreč, da jih lov za rezultatom odvrača od osredotočenosti na tehniko in izvedbo skokov. Zato se je odločil, da skakalkam v dneh okoli božiča nameni nekaj prostega časa, po tekmah v Sloveniji 28. in 29. t. m. pa se bodo na novega leta dan že odpravili v Chaikovsky.

Med tistimi, ki so včeraj v drugi seriji nazadovale, je bila tudi na koncu desetouvrščena Požunova, nedavna univerzitetna prvakinja. »V Lillehammerju sem bila utrujena, v Predazzu sem dobro nastopila, na prvi tekmi v Hinterzartnu pa znova slabo. Zelo niham v formi. Na treningih prikažem dobre skoke, na tekmi pa se mi ne izide. A tokrat sem zadovoljna,« se je Požunovi, v soboto šele 26., včeraj vrnil nasmeh na obraz. Celo tako vesela je bila desetega mesta, da si je zaželela ženske različice novoletne turneje, s katero bi skakalke dobile dodatno priložnost za dokazovanje in uveljavljanje svoje panoge.