V Podkorenu 40 cm snega, delavci pripravljeni

Zlata lisica trdno zasidrana v koledarju svetovnega pokala do leta 2016.

Objavljeno
11. januar 2012 11.42
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – Levi, Val d'Isere, Courchevel in München so v tej sezoni tista prizorišča v ženskem koledarju svetovnega pokala, na katerih so zaradi slabih vremenskih razmer tekme odpadle in/ali so jih morali prireditelji prestaviti. Včeraj se jim je uradno pridružil še Maribor. Po dveh zaporednih odpovedih Zlate lisice so se zbudili dvomi, ali se je v prihodnje bati za prihodnost pohorskih tekem. Mojca Finc

Srečko Vilar, generalni sekretar prireditvenega odbora Zlata lisica, je poudaril, da so pohorske tekme trdno zasidrane v koledarju Mednarodne smučarske zveze (FIS) do leta 2016. »Vsaka odpoved bi lahko pomenila izgubo prirediteljeve verodostojnosti. A preizkušnje so v programu FIS vprašljive, ko se pojavijo težave v organizacijskem delu. Ne posega pa se v tiste, pri katerih razplet kroji nepredvidljiva narava,« je potrdil, da bo imela tradicionalna postaja v koledarju ženskih tekem v svetovnem pokalu tudi v prihodnosti pomemben status. Bi Zlati lisici morda bolje ustrezal kakšen drug termin? »Termin je pravšnji. Spomnite se v začetku sezone odpovedanih tekem v Val d'Iseru. Čeprav je za to francosko smučarsko središče značilna visoka nadmorska višina, so se prireditelji spopadali s pomanjkanjem snega. Lani smo na Pohorju, denimo, imeli dovolj snega, a so nam zagodle visoke temperature,« je Vilar pojasnil, da nizka nadmorska višina, značilna za Mariborsko Pohorje, ni glavni krivec za odpoved tekem.

Čeprav so Štajerci izgubili boj z nepredvidljivim vremenom, besede vdaja njihovo besedišče ne pozna. »Najlažje bi bilo prireditev preprosto odpovedati. A smo se po pogovorih z odgovornim za ženske tekme v svetovnem pokalu Atlejem Skaardalom in prijatelji iz Kranjske Gore odločili za scenarij, ki prinaša dobro za naš šport in državo. Ta čas je izvedba tekme mogoča le v Kranjski Gori. Lanska odpoved na Pohorju je prinesla velik minus, v prihodnjih letih si tega več ne smemo dovoliti,« je povedal Vilar na novinarski konferenci, na kateri je uradno potrdil selitev Zlate lisice na podkorenski poligon.

Z generalnim sekretarjem OK Vitranc Srečkom Medvenom in njegovo ekipo se je že sestal. Določili so obojestranske obveznosti. »V četrtek se bo na teren po dogovorih odpravila prva ekipa. V soboto in nedeljo bomo začeli z logističnimi prenosi opreme, postavitvijo šotorov in tribun,« je nadaljnji potek dela razkril Vilar. Tudi proga je skoraj nared. »Ta čas je na podkorenskem smučišču 40 cm snega, v prihodnjih dneh pa pričakujemo še ohladitev. Težav pri izvedbi tekem naj ne bi bilo. Zaključna preparacija bo kot ponavadi na sporedu takrat, ko bomo progo zaprli. Vodo bomo vbrizgali v sneg,« je Vilar spregovoril še o pripravi podlage, na kateri se bodo »lisičke,« ki že trenirajo v Kranjski Gori, merile čez 10 dni.