Valenčič suvereno do petega mesta

Na prvem slalomu sezone je navdušil Valenčič, ki je končal na petem mestu in dosegel svoj drugi najboljši izid v karieri.

Objavljeno
08. december 2011 20.28
Posodobljeno
08. december 2011 20.57
P. D., Delo.si
P. D., Delo.si

Beaver Creek - Na današnjem slalomu v Beaver Creeku je Mitja Valenčič pokazal, da se je na sezono dobro pripravil. Tekmo je končal na odličnem petem mestu, kar je njegov drugi najboljši izid v karieri.

Zmagal je skupni zmagovalec svetovnega pokala minule sezone Hrvat Ivica Kostelić, ki je bil na prvi progi tretji, nato pa je na drugi prevzel vodstvo in ga do konca tekme obdržal. Na drugo mesto se je uvrstil Italijan Christian Deville, ki je ohranil uvrstitev s prve proge. Za Kostelićem je zaostal 14 stotink sekunde. Na tretjem mestu je pristal Avstrijec Marcel Hirscher, ki je vodii po prvem nastopu. Za prvouvrščenim je zaostal 48 stotink sekunde.

Valenčič se je iz 12 mesta na prvi progi povzpel na odlično peto mesto. Za prvouvrščenim Hrvatom je na koncu zaostal za 85 stotink sekunde. Valenčič je že v prvi vožnji potrdil dobro formo in si z 12. mestom zagotovil odlično izhodišče za napad v finalu. Na prvi progi se mu je posrečila slalomska vožnja zlasti na zgornjem strmejšem delu, v ravninskem delu pa je nato pridelal sekundo zaostanka. Kot edini Slovenec na startu s številko 22 je bil najhitrejši ob prvem merjenju vmesnega časa, ob drugem je vpisal drugi čas, nato pa je v ravninskem delu zapravil prednost, ki bi ga lahko pripeljala v družbo najboljših. Tudi drugo vožnjo je startal zelo pogumno in napadalno, kar se je seveda obrestovalo. Že ob prvem merjenju vmesnega časa je bil hitrejši za 66 stotink sekunde, nato mu je ta razlika do cilja sicer skoraj v celoti skopnela, vendar pa je v cilju še vedno za dve stotinki sekunde prehitel Italijana Patricka Thalerja za prevzem vodstva.

Triintridesetletni Gorenjec je vodstvo ohranil tudi po napadu sedmih slalomistov in takšnih slalomskih mojstrov, kot sta denimo nekdanja svetovna prvaka Avstrijca Mario Matt in Manfred Pranger, s katerim je Valenčič treniral in pilil podrobnosti pred začetkom sezone. Prehitel ga je šele Američan Kasper Nolan za 15 stotink sekunde. Nato pa je nov, zmagovalni čas postavil najboljši slalomist minule zime Ivica Kostelić, saj Hrvata nista prehitela Deville in Hirscher, ki je vodil po prvi vožnji. Valenčič napada najboljših po prvi vožnji ni ubranil, zato pa se je veselil zelo dobrega rezultata. Letos v Kranjski Gori je bil šesti, lani v Zagrebu pa četrti, na stopničke še ni stopil. Tokrat jih je zgrešil za 37 stotink sekunde, poroča STA.

»Res sem si želel zmagati, sploh glede na to, da s preostalimi tekmami v Beaver Creeku nisem bil najbolj zadovoljen, zato sem prvega mesta še toliko bolj vesel. Na progi nisem bil le sproščen, temveč zelo osredotočen, saj nisem želel narediti kakšne napake na snegu, ki je zelo drugačen od tistega, ki smo ga vajeni v Evropi. Moja prednost je bila sigurno tudi dolga proga,«se je v ciljni areni zmage razveselil Kostelić. Slednja je že njegova 19 v svetovnem pokalu.

Rezultati po prvi vožnji:

1. Marcel Hirscher    AVS        54,50
2. Cristian Deville ITA +0,14
.
Ivica Kostelić HRV 0,14

12. Mitja Valenčič SLO 1,05

Rezultati po drugi vožnji:

1. Ivica Kostelić HRV 55.56 1.50.20
2. Cristian Deville ITA 55.70 1.50.35 +14
3. Marcel Hirscher AVS 56.18 1.50.68 +48

5. Mitja Valenčič SLO 55.50 1.51.05 +85