Valenčič lovi točke po petih ničlah

Žan Kranjec bo edini slovenski predstavnik na veleslalomu v Val d'Iseru, Mitja Valenčič pa bo jutri tekmoval v slalomu.

Objavljeno
13. december 2013 20.33
Portret Mitja Valenčič, Brnik, 11.Oktobra 2013.
Mojca Finc, Šport
Mojca Finc, Šport

Val d'Isere – Vodja slovenske moške reprezentance Miha Verdnik je po poraznih rezultatih ekipe za tehnične discipline v uvodu sezone svetovnega pokala fante umaknil na tekme nižje ravni. Po severnoameriški turneji se je beli cirkus zdaj vrnil v Evropo, kjer sta se mu v Val d'Iseru pridružila mladi Žan Kranjec in izkušeni Mitja Valenčič.

Enaindvajsetletni Kranjec, ki devetič nastopa v svetovnem pokalu, bo napadal svoje prve točke v karieri na današnjem veleslalomu. Njegov 14 let starejši reprezentančni kolega Valenčič (v svetovnem pokalu je zbral 172 štartov) pa si bo skušal samozavest povrniti na jutrišnjem slalomu. Medtem ko je Kranjec pred nadaljevanjem sezone dobil potrditev na tekmah za evropski pokal s 3. in 6. mestom, Valenčič še vedno tava v temi. Na tekmah FIS v Reiteralmu je sicer vknjižil zmago in 2. mesto, a je že na za raven višjih preizkušnjah v Skandinaviji dvakrat odstopil. »Sledimo svojemu načrtu. Kranjca bi radi dvignili v vrh evropskega pokala, zraven pa priključevali nastope v svetovnem pokalu. Preskok na to raven je velik, tereni so težji, zahtevnejše so tudi razmere. Pomembno je, da s temi nastopi pridobi izkušnje za prihodnost,« je razvoj mladega smučarja komentiral Verdnik. Drugačen načrt dela velja za zimzelenega Valenčiča, ki se poslavlja po olimpijski sezoni. V Franciji bo skušal ustaviti niz petih zaporednih ničel. Nazadnje je točke osvojil pred slabim letom (!) na Sljemenu. »Prizadela ga je ničla na prvem slalomu sezone v Leviju. Ni še v pravi formi, a se bori. Pristop je tisti, ki nas navdaja z optimizmom,« je dejal Verdnik, ki je s fanti nazadnje treniral v Alta Badii.

Slajše skrbi imajo tekmovalci pri vrhu. Tudi najboljši smučar minule zime Marcel Hirscher se sprašuje, kje na progi izgublja desetinke – a tiste, ki ga ločujejo od nepremagljivega Teda Ligetyja. »Vsi poznamo priljubljeno logično igro sudoku. Lahko je zelo zabavna, a hkrati te kaj hitro spravi ob živce, če ne najdeš rešitve. Takšen je moj trenutni odnos z veleslalomom. Ligetyjev veleslalom je razred zase. Ostali smučamo v drugi ligi. Zakaj je tako? Nimam pojma,« odgovore vztrajno išče Hirscher, ki je minulo zimo prav v Val d'Iseru prekinil Ligetyjevo prevlado. Američan je dobil zadnje štiri veleslalome (vključujoč minulo sezono) in lahko postane prvi tekmovalec po Ingemarju Stenmarku s petimi zaporednimi zmagami v tej disciplini.