Valenčič ni najbolj navdušen nad suhim in agresivnim ameriškim snegom

Nocoj bo v Beaver Creeku na sporedu prvi slalom za svetovni pokal v sezoni 2011/12. Od Slovencev bo nastopil Mitja Valenčič.

Objavljeno
08. december 2011 13.05
Posodobljeno
08. december 2011 13.15
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Ne le, da se je z odpovedjo prvih slalomov za svetovni pokal v Evropi podaljšalo čakanje smučarjev na štart v sezono, precej daljša je postala tudi pot na premiero. Slalomski specialisti, med njimi tudi edini Slovenec Mitja Valenčič, bodo namreč po dolgem času tekmovali na ameriškem snegu. Špela Robnik

V Koloradu so se slalomisti nazadnje merili leta 2006, nato pa je ta disciplina izpadla iz programa v Beaver Creeku. Tudi Valenčič je na progi Ptic roparic nazadnje tekmoval pred petimi sezonami, a priznava, da se je tovrstnih snežnih razmer precej odvadil, zato ni natančno vedel, kaj lahko pričakuje pred prvo tekmo v sezoni. »Sneg je res precej suh in agresiven, bolj kot sem pričakoval. Že dolgo nisem smučal na takšni podlagi. Bomo videli, kako bo na sami progi in kakšna bo njena preparacija,« pred svojo prvo tekmo v sezoni razmišlja Gorenjec.

Čeprav je zanj prva tekma uganka, bi z dobrim rezultatom 32-letni smučar že lahko bolj samozavestno stopil v sezono. Med poletnimi pripravami je na južni polobli sicer ustvaril dobro bazo, tudi treningi na evropskih ledenikih, na Mölltalu in nazadnje v Reiteralmu, so bili uspešni. »Mislim, da sem dobro pripravljen, toda bomo videli, kaj bo prinesla tekma. Tekmovalci, ki so že v zadnjih tednih tu trenirali in tekmovali, bodo najbrž imeli rahlo prednost, nekaj pa nas je takih, ki smo sem prišli zgolj na slalom,« je strnil pričakovanja najboljši slovenski slalomist minule sezone.

Novica, da se bo moral na uvodno preizkušnjo podati v ZDA, ga kajpak ni najbolj razveselila. A se je tolažil z mislijo, da prva tekma tako ali tako ni vedno pravi pokazatelj pripravljenosti. Pravi tekmovalni ritem se bo začel šele v Evropi in tedaj se bo tudi pokazalo, kako bodo moči razporejene v novi zimi.