Vanessa Mae in smučarske spletke

Na Krvavcu hudo sporna kvalifikacija za olimpijske igre, ki je Vanessi Mae Vanakorn omogočila nastop v Sočiju.

Objavljeno
09. julij 2014 16.47
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – Nastop slovite pop violinistke Vanesse Mae Vanakorn na januarski tekmi FIS na Krvavcu, s katero si je zagotovila nastop na olimpijskih igrah v Sočiju, bo, kot kaže, na današnji seji izvršnega odbora smučarske zveze dobil epilog. Delovna skupina, ki jo je Alpski odbor imenoval že marca, je pripravila zaključno poročilo, polno sumničenj, da tekma, blago rečeno, ni bila izvedena v duhu pravil FIS in fair playa.

Poročilo sicer še ni javno, na podlagi novinarskih poizvedovanj in dopisovanja med smučarskimi delavci pa je razvidno, da je šlo za celo vrsto hudih kršitev pravil, ki mečejo črno senco na olimpijsko kvalifikacijo tajske smučarke. Vanje so, kot je razumeti iz zapisnika tekme, vpleteni najbolj odgovorni za pravilnost tekme, vodja tekmovanja Borut Hrobat, glavni sodnik Vlado Makuc in tehnični delegat FIS Fabio de Cassan. Zanimivo je, da vsi trije nepravilnosti niso opazili. Tudi nobene pritožbe v roku 72 ur ni bilo. Udeleženci – od nastopajočih do nenastopajočih tekmovalk – pa govorijo povsem drugače. Zakaj nenastopajočih? Zato, ker je v rezultatih na dveh od štirih tekem, denimo, vpisana Naja Babnik, ki je na Krvavcu takrat sploh ni bilo, kar je tudi potrdila njena mama, sicer nekdanja smučarka Nuša Tome - Babnik. Kdo je tistega januarskega dne smučal namesto nje, vedo starter, sodnik v cilju in vsi odgovorni za pravilno izvedeno tekmo. Da bi bila godlja popolna, je bila tekma, na kateri je Venessa Mae izpolnila olimpijsko normo (prej se ji nikoli ni niti približala), v nemogočih vremenskih okoliščinah za tekmo po pravilih FIS. Nekatere tekmovalke naj bi smučale mimo startne paličice, eni izmed njih pa naj bi izmerili celo drugi čas, čeprav je padla in se kar nekaj časa pobirala. Tri od štirih tekem naj bi izvedli isti dan, čeprav so v zapisnik zapisane v dnevih od 17. do 19. januarja. Na eni izmed njih naj bi tudi ročno merili čase ... Skratka, na tekmi je bila po pričevanjih udeležencev vrsta dvomov o regularnosti, o katerih je bilo veliko govora že v Sočiju. Zato je skrb vzbujajoče, da ljudje z vrha alpskega smučanja govorijo o »kekcih« oziroma da se je nespametno vračati k tekmi na Krvavcu, češ, slovensko smučanje se smeši, ko razčiščuje nekaj, kar se je zgodilo in je dejstvo.

Kaj bo z nastopom Vanessa Mae Vanakorn v Sočiju, bo odločil FIS, ki sumljive olimpijske kvalifikacije ni pometel pod preprogo, kar si želijo nekateri v slovenskem alpskem smučanju. V FIS, v katerem se niso prvič soočili s tovrstnimi nepravilnostmi, govorijo o zavajanju, pričakujejo pa, da bo SZS do potankosti raziskal sporno tekmo ter obvestil ustrezne organe o zaključkih oziroma morebitnih kaznih. Kakorkoli že, primer slovite pop zvezdnice, ki je hotela za vsako ceno nastopiti na OI in so ji to omogočili v Sloveniji, razkriva grehe, predvsem pa spletke slovenskega alpskega smučanja, ki že nekaj časa najedajo najbogatejšo zvezo. Pri gostovanju Vanesse na Krvavcu pa ne gre le za razčiščevanje nepravilnosti na hudo sporni tekmi, ampak za verodostojnost slovenskega smučanja in posredno športa. V smučarski zvezi in olimpijskem komiteju kot krovni organizaciji so zaradi vseh kolajn, ki so jih osvojili slovenski smučarji v Sočiju in pred njim, dolžni do potankosti razkriti nepravilnosti in tiste, ki so ali če so goljufali oziroma prirejali rezultate, brezkompromisno kaznovati.