Vedno je lepo, ko napovedujejo kolajno

Biatlon: trener Uroš Velepec prepričan o dobri formi glavnih adutov za OI Faka in Gregorinove.

Objavljeno
20. januar 2014 10.48
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Anterselva – Kot ponavadi pred velikim februarskim tekmovanjem, bodisi svetovnim prvenstvom bodisi kot letos olimpijskimi igrami, biatlonska karavana opravi zadnji preizkus v središču italijanskega biatlona. Po zadnji tekmi moških štafet, slovenska je bila včeraj 14., je glavni trener Uroš Velepec ocenil dosedanji del sezone.

Zadnja nedelja dolge januarske biatlonske turneje Oberhof-Ruhpolding-Anterselva sprva ni ponudila veselja niti dvajsettisočglavi množici niti slovenskemu taboru. Žensko štafetno tekmo so namreč zaradi goste meglene zavese morali prekiniti prav pred strelskim nastopom stoje Teje Gregorin, ki je bila takrat na visokem 5. mestu. Resda bi z novinkama Anjo Eržen in Urško Poje najbrž nato sledil zdrs v vrstnem redu, toda sleherni preizkus ob takšni množici je za mladi biatlonki dobrodošla izkušnja. Včeraj je pač nista dočakali.

A v nenavadni južnotirolski nedelji, ko se je vreme iz ure v uro spreminjalo, je gosto sneženje pregnalo meglo, ovir za popoldansko moško štafetno preizkušnjo pa po končni odpovedi ženske tekme nato le ni bilo. Zmage so se veselili Francozi, za Slovenijo slab nastop po doseženi olimpijski normi pred enim tednom v Ruhpoldingu tokrat ni bil usoden. Razkril pa je slabo strelsko formo Petra Dokla, za njim si je kazenski krog privoščil še Janez Marič, Jakov Fak in Klemen Bauer nato ob visokih zaostankih predhodnikov nista več mogla zasukati zgodbe. Slovenija je zasedla 14. mesto med 22 štafetami.

»Kar žal mi je za Jakova, da se je po bolezni in naporih zadnjih dni tokrat moral boriti za tako borni štafetni dosežek. Resda imamo nekaj novih točk, v pokalu narodov ostajamo na želenem 10. mestu, a vendarle si takšnih napak, kot sta si jih privoščila Peter Dokl in Janez Marič, na tej tekmovalni ravni ne bi smeli dovoliti,« je po včerajšnji predstavi jasno dejal Uroš Velepec, glavni trener slovenskih biatloncev, in se nato ozrl k tradicionalno živahni januarski turneji.

»Za začetek v Oberhofu namenoma nismo nastopili z našima najboljšima tekmovalcema, Jakovom Fakom in Tejo Gregorin, kar se je izkazalo kot dobra odločitev. Ozdravela sta, doma opravila kakovosten trening, in se pozneje vrnila v družbo najboljših. Dočakali smo prve stopničke v sezoni, oba sta se po enkrat še udeležila razglasitve najboljše šesterice. Drugi naši reprezentanti pa so imeli v januarju dobre in slabe trenutke. Res pa so mi posamezni spodrsljaji nerazumljivi. Včasih nekateri na strelišču delujejo, kot ne bi bili povsem pri stvari,« se Velepec očitno zaveda tudi pomanjkljivosti in skrivanja za zares izstopajočima Fakom in Gregorinovo.

A pri prvem se je z zdravjem vnovič zataknilo ob prihodu v Anterselvo, bakterija po decembrski zastrupitvi očitno še ni bila odpravljena, izvidi preiskav pa so nato ovrgli sume o hujših težavah, denimo rani na želodcu. »Po naporih z zadnjih dveh prizorišč sta zdaj za Jakova najbolj pomembni umirjena priprava in pravilna prehrana,« je trener poudaril pred odhodom z Južne Tirolske in nam napovedal prihajajoče dni do odhoda na olimpijske igre: »Ponedeljek in torek bosta res namenjena nujnemu počitku, sreda bo sprva prinesla lažji ogrevalni trening v domačem okolju, po večerni predstavitvi olimpijcev pa se bomo v četrtek za pet dni zbrali na Pokljuki. Nato nas čaka odhod na prizorišče iger, kjer bomo v osmih dneh imeli dovolj časa za prilagajanje na okolje, privajanje serviserjev na razmere, ki se dejansko utegnejo tam vsakodnevno spreminjati.«

Ob nazadnje omenjenih besedah si je sicer Velepec zaželel, da bi olimpijski komite slovenski biatlonski vrsti vendarle odobril navzočnost treh serviserjev, kot jih ima sicer naša reprezentanca v seriji svetovnega pokala. »Če pomislite, da biatlonski spored na igrah traja od 8. do 22. februarja z le tremi vmesnimi prostimi dnevi, si sploh ne morem predstavljati, kako bi le dva serviserja lahko opravila tako zahtevno delo,« je zaskrbljen prvi mož stroke pri slovenski izbrani vrsti in kajpak še naprej upa na ugodno rešitev uganke, ki se že dolgo vleče – o nastopu mešane štafete. Pri OKS so še enkrat posredovali in na MOK prenesli prošnjo za posebno povabilo ekipe, ki se je pred dvema letoma odrezala s srebrom na svetovnem prvenstvu, lani pa je bila s 5. mestom konkurenčna velesilam.

In kako Velepec gleda na možnost prve olimpijske kolajne za slovenski biatlon doslej? »Lepo je slišati, ko mnogi govorijo o njej. Nisem obremenjen in raje vidim, da je tako, kot pa da nas sploh ne bi omenjali med kandidati za stopničke …«