Višnarjeva si za božič želi skok med najboljše

Katja Višnar bo leto končala s šprinti v prostem slogu v Asiagu.

Objavljeno
20. december 2013 20.19
Slovenija.Rogla.18.12.2011 Katja Visnar med tekmo svetovnega pokala v sprintu.Foto:Matej Druznik/DELO
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Dober slovenski izplen v Davosu je v slovensko tekaško reprezentanco prinesel prepotrebni vzgornik, zato so se tekačice optimistično preselile na povsem šprintersko obarvano postajo v Asiagu, kjer bo danes posamični šprint v klasičnem slogu, jutri pa še ekipni. Kar bosta za prvo slovensko damo v tej disciplini Katjo Višnar tudi zadnja letošnja nastopa.

Blejka se bo namreč že dan po nastopih v Italiji vrnila v svojo drugo domovino Norveško, saj nastopov na Tour de Ski to zimo ni v njenem programu. Namesto tega se bo v odštevanju do olimpijskega Sočija lotila daljših priprav, reprezentanci pa se bo znova priključila šele za šprint v Novem mestu 11. januarja. Višnarjeva in Fabjanova sta skupaj s serviserji in norveškim trenerjem sicer edini od reprezentantk podaljšali bivanje v Davosu še za tri dni, saj sta hoteli čim bolj izkoristiti visoko nadmorsko višino, v Asiagu pa bosta v paru nastopili tudi na jutrišnji ekipni tekmi, v kateri sta si, mimogrede, prav lani decembra v Quebecu s 6. mestom pritekli olimpijsko normo.

Višnarjeva po Davosu ni bila zadovoljna z izplenom (14.). Kot je dejala, ji sicer nastop ni omajal samozaupanja, saj je s teki pokazala, da je v dobri formi, a je zaradi slabše izvedbe v zavoju ostala brez polfinala. Prav ta napaka jo je razjezila, pa četudi jo je naredila na tekmi v prostem slogu, ki ni njeno najmočnejše orožje. V klasiki je precej bolj zanesljiva, to je potrdila že na uvodni postaji v Kuusamu, kjer je bila sedma in za las ob finale, zato želi v Asiagu narediti še zadnji korak proti vrhu. S tem bi si namreč po psihološki plati olajšala tudi prehod v novo koledarsko leto, v katerem bo pri njej vse usmerjeno proti Rusiji.

Manj kot v Davosu tokrat pričakuje Fabjanova, ki pa s tem bržkone ne bo končala letošnjega leta, četudi je imela to sprva v načrtu. Švicarski finale (5.) ji je namreč ne glede na velik uspeh pokazal, da po vzdržljivostni plati še zaostaja za najboljšimi, kar lahko popravi le z več nastopi. Zato v reprezentanci razmišljajo, da bi se udeležila še tekem v Oberhofu in Lenzerheidu, kjer bo še en šprint v prostem slogu. Odločitev bodo sprejeli po Asiagu, kjer bo sicer v svetovnem pokalu debitirala 18-letna Anamarija Lampič, nastopila pa tudi Nika Razinger, ki si je v Davosu v prvem nastopu v eliti pritekla olimpijsko normo B. S še eno uvrstitvijo med dobitnice točk bi dokončno potrdila pot v Soči. Ob njiju bosta nastopila tudi dva tekača, Boštjan Klavžar in Rok Tršan.