Vitranc mali, Planica veliki ljudski praznik

V Zgornjesavski dolini imata dve tekmi najvišje kakovostne ravni različna statusa.

tor, 13.03.2012, 12:00
Slovenija ostala skrita svetu

Še bolj kot obisk na letošnjem Vitrancu bode v oči, da so namesto panojev, ki bi vabili v Slovenijo, stali panoji Hrvaške turistične skupnosti. Generalni sekretar organizacijskega komiteja Srečko Medven pravi, da so za dan zamudili prijavo na razpis Slovenske turistične organizacije, skupnega jezika pa nato niso našli. S Hrvati so se zmenili, kot je dejal, v pičlih petih minutah – brez razpisa... Slovenskega turizma tako TV-gledalci v Avstriji, Italiji, Švici, Nemčiji, Skandinaviji, Rusiji, Japonski, Aziji, Kanadi in ZDA niso občutili. Škoda. V omenjenih državah odlične priložnosti za učinkovito promocijo zagotovo ne bi zamudili.

Kranjska Gora – Organizatorji Pokala Vitranc že vrsto let ne merijo uspeha prireditve zgolj po obisku, ampak kakovosti celotne prireditve. Letos so od strokovne javnosti spet poželi pohvale, saj je bila kranjskogorska tekma ena najboljših v svetovnem pokalu v sezoni 2012-2013. Vendar pa vsaj po priljubljenosti Kranjska Gora caplja za planiškim spektaklom.

Ekipa 600 izkušenih ljudi, ki vsak po svoje vsako leto sestavi vitranški mozaik, je v dveh dneh pripravila vrhunski tekmi za sladokusce, odlično tekmovalno vzdušje pa je ozaljšalo še sanjsko vreme. Tudi šefu moškega svetovnega pokala Günterju Hujari, ki zna biti v Kranjski Gori zelo zajedljiv in pikolovski, ni preostalo reči drugega, kot da se je priklonil Srečku Medvenu, ki sicer drži vse niti organizacije v rokah, vodji tekmovanja Alešu Vidicu in njegovemu pomočniku Janezu Šmitku z oceno: »Excellent!«

Če v organizacijskem smislu Pokal Vitranc iz leta v leto napreduje in se je trdno zasidral v svetovnem pokalu, pa po številu gledalcev že leta stagnira. Od nekoč sanjskih 50.000 nad zmagami Bojana Križaja in Rok Petroviča ponorelih navijačev na starem Vitrancu, jih zadnja leta spremlja velike predstave svetovnih mojstrov v Podkorenu le še petina. Letos jih je bilo še manj – 9000. Za tekme alpskih smučarjev v svetovnem pokalu je to bolj ali manj povprečen dvodnevni obisk, za slovensko smučarijo pa slejkoprej realen pokazatelj zanimanja na terenu (TV prenosi so sicer med najbolj gledanimi). Če ni vrhunskih rezultatov, pravijo, tudi zanimanja ni. Takšni naj bi bili slovenski navijači. Tudi uvrstitve Mitje Valenčiča v deseterico niso več privlačne, čeprav gre za vrhunske dosežke. Po obiskovalcih sodeč si tekme alpskih smučarjev bolj ali manj ogledajo le še dobri poznavalci tega športa in seveda zvesti navijači posameznikov. To navsezadnje dokazuje tudi januarski svetovni pokal deklet, ko tudi nastopi Tine Maze na prestavljeni tekmi Zlate lisice niso bil dobro obiskani, čeprav je bila Črnjanka še v igri za veliki kristalni globus.

Planica: Idealno 
do 70.000 gledalcev

Pravo nasprotje je Planica. Za spektakel pod Poncami ne rečejo zaman, da je največji športni praznik v Sloveniji. Gledalce že vrsto let preštevajo v več deset tisočih. Po ocenah prirediteljev si je tako pred tremi leti finale svetovnega pokala v štirih dneh iz neposredne bližine ogledalo 64.000 ljubiteljev smučarskih skokov oziroma poletov, na predlanskem svetovnem prvenstvu kar 82.000 in lani 54.000.

Kakor je včeraj zatrdil vodja tekmovanja Jelko Gros, je letalnica, ki naj bi dovoljevala polete do 240 metrov, že 95-odstotno nared za nov spektakel. Čeprav vremenoslovci za četrtek, petek in soboto napovedujejo temperature blizu 20 stopinj Celzija, v nedeljo pa so možne tudi padavine, tekmovanje nikakor ni ogroženo, ker so velikanko bratov Gorišek po Grosovih besedah znova odlično pripravili. Uradni preizkus naprave bo na sporedu jutri ob 10. uri, prvi naj bi se po zaletišču velikanke spustil Jaka Rus.

Jože Ajdišek, vodja komisije za promet in vstopnine pri OK Planica, bi bil najbolj zadovoljen, če bi se ta konec tedna v dolino pod Poncami pripeljalo do 70.000 ljudi. Kar je več, je namreč velika obremenitev za Zgornjesavsko dolino, je še poudaril Ajdišek in se spomnil predlanskih zastojev, ko je v soboto kolona vozil stala od Hrušice do Kranjske Gore in so jih morali policisti že obračati.

Za ogled četrtkovega uradnega treninga in kvalifikacij bodo morali sicer odrasli odšteti 10 evrov, v petek, soboto in nedeljo pa dvakrat toliko. Vstopnice za otroke (od 7 do 15 let) stanejo tri evre, v nedeljo pa bodo imeli v spremstvu staršev brezplačen vstop. Točni podatki, koliko jih je doslej pošlo v predprodaji, niso znani, kljub velikim uspehom slovenskih skakalcev v tej sezoni pa so jih do minulega petka prodali nekoliko manj od pričakovanj, zato pa več v Avstriji.

Prijavi sovražni govor