Z Lahtijem ima neporavnane račune

Smučarska tekačica Vesna Fabjan si danes želi reprizo bronastega olimpijskega šprinta.

Objavljeno
28. februar 2014 22.36
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Lahti – Že v prvem nastopu v svetovnem pokalu po bronastem Sočiju bo imela Vesna Fabjan tudi zadnjo priložnost v sezoni, da v svoji paradni disciplini še enkrat zaokroži bero izjemne zime. Danes se bo namreč na Finskem začel zadnji drsalni šprint (13), za Besničanko toliko bolj pomemben tudi zato, ker se je morala pred ZOI odpovedati kar nekaj štartom v tej disciplini, pa je še vedno tik za najboljšo deseterico.

Besničanko je precej peklo, ko so v decembru in januarju mimo nje drsele priložnosti za točke v svetovnem pokalu, saj je pred iztekom leta 2013 v Davosu po dolgem času okusila uvrstitev v šprinterski finale (5.). Tedaj je prvič dobila potrditev, da zmore veliko in je za Soči na pravi poti, kar je vmes še enkrat kot tretja pokazala na Poljskem, mimo nje pa so se zaradi bolezni odpeljali kar trije izzivi. Ker bo po Lahtiju koledar svetovnega pokala spet bolj pisan na kožo specialistkam za klasični slog, bo imela zato danes zadnjo pravo priložnost za skok pod vrh, izzivov pa ji ne manjka. Ne le, da je njena rezultatska lakota zdaj še večja, saj je v Sočiju dobila zadnjo injekcijo samozavesti in moči, še ima tudi možnost skoka v svetovnem pokalu, kjer je zdaj kot enajsta le za malenkost oddaljena od najboljših šprinterk.

Po zanjo katastrofalni prejšnji zimi, v kateri po zgodnji bolezni ni več ujela ritma in prave pripravljenosti, šprinterski svetovni pokal pa končala kot komaj 31. s pičlimi 66 točkami, gre pri njej že zdaj za znaten skok navzgor. Četudi je izpustila kar tri šprinte v prostem slogu, je kot 11. v tej zimi že krepko podvojila točkovni izkupiček (144), še vedno lahko pridobi tudi kakšno mesto. »Kot je vrhunsko tekla v Sočiju, se je po njem tudi vrhunsko odzvala in se umaknila na priprave v Planico. Mislim, da je čisto v redu, četudi jo spremlja nekaj utrujenosti, saj je imela tudi nekaj hitrih treningov. A brez tega ne gre, saj jo le tako lahko ohranimo na visoki ravni,« je trener Marko Gracer prepričan, da bo na severu Evrope pripravljena še za kakšno presenečenje.

Neznankam sicer ne morejo ubežati, olimpijskega odličja ne osvaja vsak dan, zato do današnjega štarta v kvalifikacijah ne bo jasno, kako se bo odzvala po visoko adrenalinskih dnevih s podelitvijo, slavji in sprejemi vred. »Vprašanja nas spremljajo, seveda, po drugi strani pa se ji je od srca odvalil velik kamen in motiva ji ne bo manjkalo. Lahti je bil vedno izziv, lani je nalogo tu opravila s polovično uspešnostjo, dobila je namreč kvalifikacije, potem pa je šlo vse narobe, predvsem zato, ker so serviserji slabo pripravili smuči. Upam seveda, da se to ne bo ponovilo, nasploh mislim, da vsa dekleta lahko nalogo solidno opravijo,« je dejal Gracer, saj bodo ob Fabjanovi na štartu tudi Katja Višnar, Nika Razinger in Alenka Čebašek, v moški konkurenci pa tudi Boštjan Klavžar, ki je bil v Szklarski Porebi kot 32. po dolgem času povsem blizu prvim moškim točkam za svetovni pokal.

»Od bolezni v začetku januarja smo skrbno pazili, da Vesne ne bi preobremenili, a za konec sezone ji je ostalo še nekaj ciljev. Med drugim si čim večje bere točk želi tudi zato, da si bo brez skrbi potrdila nastop na finalu svetovnega pokala, četudi mislim, da je že na varni strani. Morda bo tekla še tudi kakšno tekmo na večji razdalji, nedeljski tek na 10 km bo morda pravi izziv. Bo pa končna odločitev odvisna od ocene njenega zdravja in utrujenosti,« je razkril Gracer, po Lahtiju pa bi morala zaradi prehoda na šprinte v klasičnem slogu v ospredje stopiti Višnarjeva, saj bosta sledila še dva nastopa v njeni paradni disciplini. »Pričakujem, da bo prej ali slej tudi Katja naredila podoben preboj, le brezkompromisnosti se mora še nalesti, saj je ta nujna zlasti v finalnem nastopu, ki je povsem drugačen od predhodnih,« dodaja Gracer.