Z lepim pohorskim spominom na Gorenjsko

Tina Maze podkorenski progi dodelila najvišjo oceno zahtevnosti. Domači navijači nikoli breme, vedno pomoč.

Objavljeno
31. januar 2014 11.25
Tina Maze Kranjska Gora 30. 1. 2014
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Kranjska Gora – Prva dama slovenskega alpskega smučanja Tina Maze je po uspešnih nastopih v Cortini d'Ampezzo pospravila dolge smuči in se po daljšem premoru osredotočila na vadbo tehničnih disciplin. Na 50. Zlato lisico se odpravlja po treningu v Pozzi di Fassi, od koder se je včeraj na novinarsko konferenco v Kranjski Gori pripeljala s helikopterjem.

Mazejeva se je po dveh sezonah spet vrnila v idilično gorenjsko vasico, nadomestno prizorišče za mariborsko Zlato lisico, ki jo je nazadnje zapustila slabe volje po sporu z nekdanjim predsednikom Smučarske zveze Slovenije Tomažem Lovšetom. »Nima smisla pogrevati te zgodbe, ampak začeti novo. Cilj so stopničke,« je pred zadnjima preizkušnjama pred odhodom na olimpijske igre v Soči razmišljala Korošica. Njena najboljša rezultata s podkorenskega poligona sta 4. mesto v slalomu in peto v veleslalomu. »Kranjskogorska proga je ena zahtevnejših. Ima veliko strmih prehodov, ki jih na Pohorju ni. A vsaka stvar ima svoj čar. Težke proge lahko nekatere smučarke dojemajo kot lahke, lahke pa kot težke. Najboljše morajo znati tekmovati na vseh,« je poudarila 30-letnica in na lestvici od 1 do 10 podkorenski strmini dala najvišjo oceno.

A precej ljubša od gorenjskega prizorišča ji je pohorska proga, na kateri je v minuli sezoni dosegla slalomsko zmago in osvojila 2. mesto v veleslalomu. »Najpomembnejše je, da je tekma ostala v Sloveniji. Domači navijači vedno ustvarijo posebno vzdušje, prinesejo dodatno motivacijo in energijo. Tega nikoli nisem jemala kot breme, ampak pomoč. Takšnega vzdušja, kakor je bilo lani, prej še nisem doživela,« se je spomnila na bučno navijanje 40.000 obiskovalcev na obeh štajerskih tekmah.

S smukaško zmago v Cortini je dobila pomembno potrditev. Na vprašanje, koliko je pomembna pred zadnjimi tekmami pred vrhuncem sezone, OI v Sočiju, je vodja njene ekipe Andrea Massi dejal, da si tekmovalka s 23 zmagami v svetovnem pokalu z vprašanji o samozavesti ne beli glave. »Cortina ni bila pomembna samo zaradi vrhunskega rezultata, temveč zaradi miru v ekipi, ki mi je dala pravi zagon,« je ocenila Mazejeva in pohvalila sodelovanje z novim trenerjem Maurom Pinijem. »Vse nas je razbremenil, ima ogromno izkušenj, je strokovno podkovan, zagnan in motiviran. Menim, da smo v Cortini storili pomemben korak naprej,« je dejala Črnjanka. Nadeja se, da bo dobre tekmovalne občutke s hitrih disciplin prenesla tudi v tehnične. Zaveda se, da je v slednjih še šibka. »Za dober prehod iz hitrih v tehnične discipline je nujen trening. Prvi dan ponavadi ne smučaš, kot si zastaviš, drugi dan se stanje izboljšuje, tretji dan pa je že, kot si želiš,« po treningu v Pozza di Fassi verjame v dobro pripravljenost.

Dekleta so se v slalomu nazadnje merila pred dobrimi 14 dnevi v Flachauu, v veleslalomu pa imajo za sabo mesec dni tekmovalnega premora! »Prehod iz tehničnih v hitre discipline je lažji od obratnega, ker so pred tekmami v hitrih še uradni smukaški treningi. V Cortini smo to dobro izkoristili. Pri tehničnih disciplinah je časa za priprave precej manj,« je razpredal Massi.

Da najboljša smučarka na svetu v minuli zimi zaradi zaželene prisotnosti na včerajšnji novinarski konferenci v Kranjski Gori ne bi skrajšala treninga na Tirolskem, je ekipa aMaze »investirala« – kakor se je izrazil Massi – v prevoz. »V Ratečah smo pristali s helikopterjem v nemogočih razmerah. Naša naložba za to tekmo je maksimalna,« je povedal. Strinjal se je z Mazejevo, da je razpoloženje, ki ga pripravijo domači navijači, posebno doživetje. »Nismo vajeni tekmovati pred 10.000 navijači, ki jih pričakujemo. Pomembno je, da znamo tudi v takšnem vzdušju nadzirati čustva,« je opozoril na pomembno poglavje, ki ga vselej ponavlja tudi svoji varovanki. Po tekmah za Zlato lisico se natrpan urnik za Mazejevo nadaljuje z vrhuncem sezone v Sočiju. Bi ekipi aMaze kot zadnje prizorišče pred najpomembnejšim dogodkom sezone bolj ustrezal trening kot pa tekma? »Tekma je vedno najboljši trening. Lažje poti nismo nikoli iskali,« je Massi potrdil, da ima vse niti v svojih rokah.