Za krstno zmago v svetovnem pokalu bo prejel pravega prašička

Novoletna skakalna turneja: Thomas Diethart iz nižinskega dela Avstrije v Garmisch-Partenkirchnu skočil na vrh sveta.

Objavljeno
01. januar 2014 21.06
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport

Garmisch-Partenkirchen – Skakalni svet se klanja pred novim zmagovalcem tekme za svetovni pokal. To je Thomas Diethart, 21-letnik iz Michelhausna v Spodnji Avstriji, ki je včeraj v šampionskem slogu sebi v prid odločil prestižno preizkušnjo v Garmisch-Partenkirchnu. S krstno zmago šele v svojem osmem nastopu med elito je po polovici prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku 62. novoletne turneje.

Diethart je bil vse od prvega skoka na novi olimpijski napravi v Garmisch-Partenkirchnu razred zase. Potem ko je bil najdaljši že v obeh serijah za uradni trening in je zanesljivo dobil tudi kvalifikacije, je bil prepričljivo št. 1 tudi na tekmi. Z največjo daljavo dneva (141 m) si je že v uvodni seriji tlakoval pot k zmagi, ki jo je potrdil še z najboljšim skokom finala (140,5 m).

»Noro! V zadnjem obdobju mi na skakalnicah vse uspeva natanko tako, kot si zamislim, dodatno pa mi na novoletni turneji krila daje tudi pogled na vso to množico ljudi z vrha zaletišča. V takšnem vzdušju je pač res čudovito skakati,« se je smejalo mlademu skakalcu iz kluba Hinzenbach, potem ko je za enajst točk ugnal drugouvrščenega rojaka Thomasa Morgensterna (139 m in 139 m). Avstrijcema je družbo na odru za najboljše delal Švicar Simon Ammann (133,5 m in 139 m), takšen pa je po dveh preizkušnjah tudi vrstni red v seštevku novoletne turneje.

Ob tem je Diethart, ki je tako pravzaprav čez noč postal glavni kandidat za osvojitev lovorike na prvem vrhuncu olimpijske zime 2013/14, poudaril, da se že neizmerno veseli naslednje tekme, ki bo pojutrišnjem v Innsbrucku. »Ker moj sistem očitno deluje, ne bom ničesar spreminjal. Še naprej bom vse počel enako kot doslej in si prizadeval ostati sproščen,« je omenil novi avstrijski junak, ki sta ga v Garmisch-Partenkirchnu spodbujala tudi starša Christa in Gernot.

»Neverjetno, kaj vse je Thomasu uspelo v tako kratkem času. To je čudovit in nepozaben dan,« solza sreče ni skrival oče Gernot, ki je svojega sina v otroštvu vsak dan vozil na trening v več kot sto kilometrov oddaljeni Hinzenbach. »Pravzaprav je težko predstavljivo, da je družina, ki prihaja iz ravninskega dela Avstrije, svojemu otroku omogočila ukvarjanje s skoki. Lahko si predstavljate, koliko nas je to stalo,« se je težkih trenutkov spomnil Diethart starejši, ki je v naročju stiskal plišastega prašička.

Zdaj bo svojemu sinu priskrbel še pravega. »Že pred časom sva sklenila stavo, da mi bo – ko bom prvič zmagal – za hišnega ljubljenčka kupil živega prašička. Svojo obljubo bo moral zdaj tudi izpolniti,« se je namuznil vodilni v seštevku novoletne turneje, pred katerim je Alexander Pointner po včerajšnjem drugem skoku še na trenerski tribuni snel svojo čepico.

»Zame je skupni zmagovalec že znan. V takšni formi je pač Thomas nepremagljiv, zato bo brez večjih težav ubranil svojo prednost do Bischofshofna (ta zdaj pred Morgensternom znaša 11,5 točke),« je o šestem zaporednem končnem prvem mestu Avstrijcev na turneji prepričan glavni trener naših severnih sosedov, ki je bil toliko bolj nasmejan, ker sta mu Diethart in Morgenstern z dvojno zmago podarila najlepše darilo za 43. rojstni dan, ki ga je praznoval prav včeraj.