Za preskok na vrhunsko raven le še skok na zmagovalni oder

Izkušnje minulih let kažejo, da je Tina Maze po stresnih nastopih v Ameriki v najboljšo formo prišla na SP in OI.

Objavljeno
09. december 2013 22.33
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

Ljubljana – Tina Maze je v osmih tekmah svetovnega pokala osvojila 230 točk, kar je, v primerjavi z lansko sezono, kar 367 manj. V novi je le enkrat stopila na zmagovalni oder (3. v slalomu v Leviju), medtem ko je lani nanizala že tri zmage (dve v veleslalomih ter superkombinaciji) in tretje mesto v slalomu. A so številke varljive, kot sicer znajo biti, ko gre za statistiko.

Letos je bilo namreč kar pet tekem v hitrih disciplinah, pa še vse so bile v Ameriki, kjer pa Črnjanka, z izjemo lanskega superveleslaloma, nikoli ni vrhunsko tekmovala. Zato izkupiček ameriško-kanadske turneje, če izvzamemo ponesrečen veleslalom v Beaver Creeku, ni bil tako slab, kot bi lahko sklepali po osvojenih točkah. Pravzaprav je bil najboljši od leta 2008, ko je začela vrhunsko tekmovati v vseh disciplinah. V smuku je naredila precejšen plus, minus pa v superveleslalomu. Resda imajo štiri primadone po prvi četrtini svetovnega pokala – Lara Gut (446 točk), Maria Höfl-Riesch (405), Tina Weirather in Anna Fenninger (obe po 345 točk) – precejšnjo prednost, vendar pa Tinin status prve smučarke še zdaleč ni ogrožen. Zaostanek 216 točk za Gutovo lahko hitro nadoknadi, saj jo do konca leta 2013 na njenih prizoriščih v St. Moritzu, Courchevelu, Val d'Iseru in Lienzu in v veliko bolj prijaznih snežnih razmerah kot v Kanadi in ZDA čakajo njene najmočnejše discipline – po dva slaloma, veleslaloma in superveleslaloma. Ob tem kaže poudariti, da imajo vse štiri prvouvrščene v svetovnem pokalu preveč slabosti, da bi do konca zdržale bitko z Mazejevo, če bo Črnjanka seveda smučala tako, kot zna. Nobenega dvoma tudi ni več, da ji bo prva tekmica v obrambi globusa Höfl-Rischeva, ki pa je letos, v primerjavi z lansko sezono, močnejša v vseh disciplinah.

Prva tekmica Höfl-Riescheva, izziv Vonnova

Prav zanimivo bo videti, kako bo potekalo nadaljevanje svetovnega pokala, ko bo Mazejeva spet stopila na zmagovalni oder in ujela šampionski ritem. Trener Andrea Massi meni, da za vrhunske rezultate potrebuje le pravšnjo »dozo« samozaupanja, ki pa ji ga ne dajejo le zmagovalne stopničke, ampak tudi tekmice. Uspešen povratek Lindsey Vonn, ki ji je bila v minulih treh sezonah največji izziv, utegne biti najboljša spodbuda. Massi je preobrat pričakoval že v superveleslalomu v Lake Louise, vendar bo moral nanj še počakati. Mazejeva, ki se v ocenjevanju forme še nikoli ni zmotila, je v kanadskem Skalnem gorovju po zelo dobrih nastopih v smuku ugotovila, da ji zelo malo manjka do vrhunske forme. Zato je, za razliko od Massija, ki kot trener neomajano vztraja pri uvrstitvah na zmagovalni oder, zadovoljna zapustila Lake Louise. Tudi za šampionko njenega kova so šesta mesta včasih uspeh, če seveda kažejo pot navzgor in niso izgovor za kakšne druge težave.

In kaj slab začetek sezone pomeni za Mazejevo in ekipo aMaze za olimpijske igre? Izkušnje minulih let kažejo, da je po stresnih nastopih v ZDA in še zlasti v Kanadi v najboljšo formo prišla postopoma prav na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Kolajne je osvajala v Val d'Iseru 2009, Vancouvru 2010, Garmisch-Partenkirchnu 2011 in Schladmingu 2013. V Sočiju je pričakovati, da bo nadaljevala serijo. Navsezadnje je to tudi prvi cilj sezone.

Štuhčeva med prvokategornicami

Veliko bolj kot v ekipi aMaze so z izkupičkom nastopov Beaver Creeku in Lake Louise zadovoljni v drugem delu reprezentance. Še zlasti z Ilko Štuhec, ki se je v superveleslalomu s četrtim mestom v Beaver Creeku in 23. v Lake Louise prebila med prvokategornice. Na svetovni lestvici je v superveleslalomu napredovala za 41 točk, boljše od nje pa so bile le Gutova (136), Nicole Hosp (57) in Fenningerjeva (53). Najboljša v tej konkurenci ostaja Mazejeva. V smuku je največji skok naredila Höfl-Riescheva, ki je, tako kot Gutova v superveleslalomu, napredovala za 136 točk. S prvega mesta je premaknila na drugo Mazejevo. Izjemen napredek pa sta naredili Italijanka Nadia Fanchihi (126) in Švicarka Marianne Kaufmann-Abderhalden (124), malo manjšega pa Weiratherjeva (87), Fenningerjeva (85) in Gutova (78).